UDARILI NA CRKVE 20 PUTA: Od početka godine učestali napadi Albanaca na srpske svetinje na KiM

D. MILINKOVIĆ

06. 08. 2021. u 21:01

SAMO od početka ove godine, srpske svetinje na Kosovu i Metohiji bile su čak 20 puta meta napada, obijane su i pljačkane, a neretko i skrnavljene natpisima terorističke organizacije, tzv. OVK.

УДАРИЛИ НА ЦРКВЕ 20 ПУТА: Од почетка године учестали напади Албанаца на српске светиње на КиМ

Manastir Gračanica / Foto I. Radulović

Napadi su učestali posle Vidovdana, a adekvatne reakcije međunarodne zajednice i dalje nema, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić evropskim zvaničnicima na briselskoj rundi dijaloga u julu dostavio detaljan spisak sa više od 80 etnički i verski motivisanih napada na Srbe i SPC u pokrajini.

Poslednja provokacija dogodila se u četvrtak, kada su osvanuli grafiti "UČK", "Kosovo je Albanija", "Adem Jašari", u opštini Ranilug, u selu Prilepac, rodnom mestu srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića. Grafiti su ispisani na mestu koje vodi ka spomen-ploči knezu Lazaru, a ovo znamenje su huligani lomili već nekoliko puta pa je meštani postavljaju samo uoči obeležavanja Vidovdana i istog dana je skidaju i sklanjaju.

Tim povodom oglasio se i predsednik Vučić, koji je u petak rekao da je ugrožavanje verskih objekata na KiM apsolutno nedopustivo, kao i da albansko društvo podstiče takvo ponašanje prema Srbima umesto da ga javno kritikuje.

Bez obzira na to, Priština, licemerno, uporno pokušava ne samo da preotme srpsko versko nasleđe na KiM i proglasi ga za albansko, nego su nedavno zatražili od Uneska da četiri svetinje koje su na listi svetske baštine "skine" sa spiska ugroženih - manastir Dečani, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu Svete Petke u Prizrenu.

Samo od maja, kada je premijer privremenih institucija, u Prištini Aljbin Kurti poslao ovaj zahtev Unesku, naše crkve i manastiri našle su se šest puta na meti vandala. Krajem juna, na udaru je bio i manastir Gračanica. Tada je ukradena trobojka SPC koja se vijorila na porti manastira i polomljen jarbol. Fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom "velike Albanije" gazi trobojku. Nekoliko sati kasnije na društvenim mrežama osvanuo je snimak gde isti maskirani Albanac pali barjak.

- Verski objekati i u prethodnom periodu bili ugrožavani na KiM i Unesko je upravo zato i doneo odluku da su pod posebnim rizikom - naglasio je Vučić.

RUŠE I VAŠINGTONSKI SPORAZUM

SKUPŠTINA Kosova nije u petak usvojila Rezoluciju o Vašingtonskom sporazumu, koju je predložio Demokratski savez Kosova. Sa 24 glasa za i 57 uzdržanih, rezolucija koja poziva vladu da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. godine u Beloj kući, nije prošla. Za nju su glasali samo poslanici opozicije, dok je vladajuća većina bila uzdržana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda