VUČIĆ U VELIKOJ PLANI: Gasovod je žila kucavica, ponosan sam na kompresorsku stanicu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

30. 07. 2021. u 11:03 >> 10:48

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao radove na izgradnji kompresorske stanice Velika Plana.

ВУЧИЋ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Гасовод је жила куцавица, поносан сам на компресорску станицу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Instagram

Reč je o stanici koja se gradi u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

 - Veoma sam zadovoljan, godinama smo čekali na ovakve projekte, gasovod je jedan od njih - rekao je Vučić.

- Velika stvar za Srbiju, Bugari takođe završavaju svoj deo posla kada i mi - rekao je Vučić.

Kako predsednik ističe, bitno je ići sa primarnom mrežom, dok se ne dođe do čelika i plastike.

Foto: Printskrin

 

- Treba da napravimo sve da bude jeftinija varijanta - konstatovao je Vučić.

Predsednik Vučić je pozdravio radnike i pitao ih kako izdržavaju vrućinu ovih dana.

- Normalno - odgovorili su oni.

Među radnicima je bilo i nešto Rusa, kao i Slovenaca. On je sa njima razgovarao na ruskom jeziku i poželeo im srećan rad i u nastavku radova.

Foto: Printskrin

 

Trenutno radi i 70 Turaka na gasovodu , a Vučić je naglasio da su oni dobri radnici, ali da je problem što u Srbiji više nemamo ni mesara ni tesara.

- Preko 80.000 gradilišta u ovom trenutku imamo u Srbiji,a pre nekoliko godina na nivou države bilo je samo oko 12.000   - rekao je Vučić.

- Biće mnogo bolje nego što je bilo, biće urađeno kao pista! - rekao je predsednik i zahvalio se svima.

Foto: Printskrin/tanjug

 

- Izgradili smo gasovod granica Bugarske i Mađarske i trenutno se nalazimo na kompresorskoj stanici Velika Plana, ova stanica se sastoji od donje i gornje strane, u gornjem delu se nalazi gas visokog pritiska, a u donjem pomoćni objekti. Kompresorske jedinice su srce ove stanice - rekao je glavni izvođač radova.

Foto: Printskrin/Instagram

 

BOCAN HARČENKO: SVE ĆE BITI ZAVRŠENO U OKTOBRU

- Veoma sam zadovoljan, kompresorska stanica pokazuje da se gasovod razvija u skladu sa ugovorima i tempom o kome smo pričali 1. januara ove godine. Nema ni crva sumnje da će sve biti završeno u oktobru. Srbija će postati tranzit za gasovod- rekao je ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i dodao da je ovo evropski projekat u Srbiji.

Svim radnicima veliko hvala, teško je pronaći odgovarajuću reč kojom bih opisao ovaj doživljaj, zaista upečatljivo - naglasio je Bocan Harčenko.

VUČIĆ: PONOSAN SAM NA KOMPRESORSKU STANICU

- Ponosan sam na činjenicu da se danas nalazimo ovde. Kada kažemo narodu kompresorska stanica, 99 odsto ljudi ne zna o čemu se radi, kao što ni ja nisam znao. Ali bez ove stanice, mi ne bismo mogli da imamo uravnotežen gas. Rešavamo veliki problem svake zemlje - energetsku efikasnost.

U SRBIJI NAJJEFTINIJA STRUJA

Imamo najeftiniju električnu energiju u celoj Evropi. A to sve zato što proizvodimo najviše struje u regionu. Makedoniji prodajemo struju. Rastu i naše potrebe za električnom energijom,imamo sve veći broj fabrika, povezujemo veliki broj gradova - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

 

Mi ovakav gasovod nismo izgradili 70 godina, mi o tome ne pričamo, kao da se stidimo ovoga. A gasovod je žila kucavica - naglasio je predsednik Srbije.

- Ovaj projekat je od izuzetnog značaja i hvala našim i ruskim kompanijama na trudi i radu, kao i što rade u teškim uslovima. Imam strah da nećemo stići do oktobra da završimo, zato vas molim da radimo i u ovim uslovima. Uradićemo ogroman posao za našu zemlju, a i zarađivaćemo na gasu koji bude prolazio kroz našu zemlju -zaključio je Vučić.

Foto: Tanjug

 

NEMA ZIME ZA NAS ŠTO SE TIČE GASA

Na pitanje da li će cena gasa biti jeftinija Vučić je odgovorio:

- Ne mogu to da kažem. Veoma sam uplašen zbog najavljenih karbon taksi,ali se nadam da ćemo imati dovoljno snage da to prevaziđemo. Zato sam srećan što u Srbiji imamo i bakra i čelika. Cena gasa se formira na svetskom tržištu, ali više od 100 dolara je jeftiniji gas za nas, zahvaljujući Rusima. Što se tiče kvaliteta gasa, kod nas je odličan.

Velika je borba za novac, nagledaćemo se mi cirkusa u narenim godinama, ogromne su promene, bogati žele da zadrže novac. Što se tiče gasa, nema zime za nas - rekao je Vučić.

STOPA RASTA 13,5

- Što se tiče procene stope rasta, prvi kvartal je plus 1,7, više od očekivanog a sad mi smo očekivali 10,6 za drugi kvartal a tako je i u MMF a mi se nadamo da to bude 13,5 a ja sam se ponadao da može i više.. Danas popodne imaćemo procenu oko 16-17 sati popodne... Ja ću to da slikam, pa da okačim na Instagram, na stori - rekao je predsednik danas u Velikoj Plani, posle obilaska kompresorke stanice koja će sprečavati gubitak gasa na putu do potrošača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)