OMČA OKO ASANŽA: Osnivač “Vikiliksa” u sve većim nevoljama, iako su preokrenuti svi dokazi u njegovu korist

I. STANOJEVIĆ

28. 07. 2021. u 19:37

EKVADOR je oduzeo državljanstvo Džulijanu Asanžu (50), osnivaču "Vikiliksa" koji je objavljivao poverljive američke diplomatske dokumente. Ekvador, koji mu je godinama pružao utočište u svojoj londonskoj ambasadi, odlučio je da "ga pusti niz vodu", dok se Asanž i dalje nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu.

ОМЧА ОКО АСАНЖА: Оснивач “Викиликса” у све већим невољама, иако су преокренути сви докази у његову корист

Foto EPA

O oduzimanju državljanstva obavestili su ga pravosudni organi Ekvadora u pismu u kom konstatuju da je "Asanžovo prihvatanje ekvadorskog državljanstva sadržavalo brojne nedoslednosti, različite potpise, potencijalne izmene dokumenata i neplaćene naknade".

Oduzimanje državljanstva usledilo je pošto je nedavno Sigurdur Ingi Tordarson, glavni svedok u slučaju američkog Ministarstva pravde protiv Asanža priznao da je izmislio ključne optužbe u optužnici protiv osnivača "Vikiliksa". On je, kako je objavio islandski nedeljnik "Stindin", priznao da je naveo američke vlasti da veruju da je Asanž od njega tražio da hakuje računare kako bi pristupio snimcima privatnih razgovora parlamentaraca na Islandu.

- Ovo je kraj slučaja protiv Džulijana Asanža - konstatovao je tada bivši radnik CIA i američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden.

No, do sada su svi elementi koji Asanžu idu u prilog nestajali kao mehuri od sapunice. Kad je britanski sud odbacio američki zahtev za njegovo izručenje uz obrazloženje da bi mogao da izvrši samoubistvo, eksperti su listom ukazivali da to ne znači da će se Asanž zaista naći na slobodi. Slično se dogodilo i posle priznanja glavnog svedoka da je lagao i da je na tim lažima počivala optužnica. Bio je to volonter "Vikiliksa", ali je postao Ef-Bi-Aj doušnik u zamenu za oko 5.000 dolara i imunitet od krivičnog gonjenja.

Profesor prava Nils Melcer, ekspert UN, nimalo se ne čudi guranju Asanža u sve veću nemilost. Posle dvogodišnjeg istraživanja, on je o osnivaču "Vikiliksa" napisao knjigu od 300 stranica i u uvodu poručio:

- Novinar iznese na jednoj svima dostupnoj platformi prljave tajne svetskih moćnika, ratne zločine, korupcije, mučenje. Ali ne progone ratne zločince i mučitelje već - novinara. Najteža pravosudna samovolja zbiva se u zapadnim demokratijama koje se inače rado predstavljaju kao uzorne države na polju ljudskih prava - navodi Melcer.

U slučaju "Asanž", ističe ovaj ekspert, države kao što su SAD, Velika Britanija, Švedska i Ekvador, ne samo da odbijaju svaki dijalog, nego pooštravaju progon.

ČAK 175 GODINA

SLAVLjEN i kuđen, Džulijan Asanž je u bekstvu od 2010. godine. Po američkoj optužnici preti mu kazna od 175 godina zatvora. Osim što ga SAD smatraju krivim za curenje "strogo pov." informacija, na teret su mu se stavljali i seksualni delikti prema maloletnicama, ali je vlada Švedske te optužbe odbacila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi