MUSTAFA U PRITVORU ČEKA SUĐENJE: Početak procesa bivšem vođi OVK zakazan za 15. septembar, dotad ostaje u Hagu

V. N.

26. 07. 2021. u 21:18

SPECIJALIZOVANA veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu tzv. OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na KiM 1999. Mustafa je u pritvoru od 25. septembra prošle godine, a 15. septembra mu počinje i suđenje u Hagu. Odluku o produženju pritvora donelo je veće koje će mu suditi.

МУСТАФА У ПРИТВОРУ ЧЕКА СУЂЕЊЕ: Почетак процеса бившем вођи ОВК заказан за 15. септембар,  дотад остаје у Хагу

Mustafi produžen pritvor za još dva meseca / Foto printskrin

U odluci se navodi da i dalje postoji rizik da će Mustafa, ako bi se našao na slobodi, ometati postupak pred tim sudom i da bi mogao da utiče na svedoke i žrtve i njihove porodice.

Suđenje Mustafi, biće prvo suđenje nekom od optuženih iz tzv. OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnija Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku. Mustafa je na statusnoj konferenciji krajem oktobra 2020. negirao sve tačke optužnice i najavio je da će se, između ostalog, braniti alibijem.

Optužnicom se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. počinili pojedini pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor. U optužnici se navodi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a ističe se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji. Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Inače, Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od ponedeljka su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna