LJILJANA SMAJLOVIĆ O INCKOVOM POTEZU: Pomenula Petera Handkea, pa jasno rekla - "To je besmisleno!"

Novosti online

25. 07. 2021. u 10:16

NOVINARKA i članica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović prokomentarisala je potez Valentin Incka, koji je nametnuo dopune u kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

ЉИЉАНА СМАЈЛОВИЋ О ИНЦКОВОМ ПОТЕЗУ: Поменула Петера Хандкеа, па јасно рекла - То је бесмислено!

Foto: Printskrin

- Inckov zakon zabranjuje dodeljivanje nagrada ili imena ulica ljudima koji negiraju genocid u Srebrenici. To znači da ne bi smeli da daju ime ulice po Peteru Handkeu a Švedska akademija nauka mu dala Nobelovu nagradu! To je besmisleno - rekla je Ljiljana Smajlović.

Podsećamo, odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo je izmene i dopune kaznenog zakona BiH, kojim se predviđaju kazne od čak pet godina zatvora za negiranje genocida ili veličanje navodnih ratnih zločinaca.

- Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša da opravda zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, veroispovijest, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao podstankut na nasilje ili mržnju usmerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna