TALIBANI ŽELE DA OFORME ISLAMSKU DRŽAVU AVGANISTAN: Šef delegacije na početku nove runde pregovora u Kataru

Novosti onlajn

17. 07. 2021. u 14:00

POKRET "Taliban" smatra da je za preporod Avganistana potrebno da se u zemlji "formira" jak nezavisni islamski sistem i sačuva teritorijalna celovitost - izjavio je šef delegacije talibana mula Baradar Ahud na početku nove runde međuavganistanskih pregovora u Kataru.

ТАЛИБАНИ ЖЕЛЕ ДА ОФОРМЕ ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ АВГАНИСТАН: Шеф делегације на почетку нове рунде преговора у Катару

Talibani sve više preuzimaju vlast / Foto AP

- Ako u našoj državi zavlada mir, mogu sa sigurnošću da kažem da ćemo za kratko vreme imati uspešan, udoban i dostojanstven život. Da bi se to postiglo potreban je snažan centralizovan i nezavisan islamski sistem. Zbog toga treba da izađemo iz okvira egoizma, ličnih interesa i ambicija. Avganistan je zajednički dom svih Avganistanaca - rekao je šef delegacije talibana.

Po njegovim rečima, u Avganistanu treba da postoji sistem koji uzima u obzir religiju i ubeđenja Avganistanaca.

On je pozvao da se "stavi tačka na nepoverenje između Avganistanaca, da se radi u ime jedinstva ljudi i čvrsto se boriti protiv svih pokušaja koji prete teritorijalnoj celovitosti zemlje i nacionalnom jedinstvu, boreći se protiv etničkih, regionalnih, jezičkih i drugih predrasuda".

Šef delegacije talibana je naglasio da je "islamski emirat Avganistan jasno dao do znanja da neće dozvoliti nikakve pokušaje da se potkopa teritorijalna celovitost i nacionalni interesi zemlje".

Danas se u Dohi održava nova runda međuavganistanskih pregovora koji se već deset meseci sa prekidima vode u Kataru, ali bez rezultata. Štaviše, za sve to vreme sukobljene strane nisu uspele da se dogovore ni o dnevnom redu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...