I TON IZJAVA IZ BEOGRADA DRITANU SMETA! Ana Brnabić, za "Novosti", o porukama koje je iz Sarajeva uputio potpredsednik crnogorske vlade

V.N.

11. 07. 2021. u 06:50

PRVO sam pomislila da je šala, da je Abazović otišao u Sarajevo da se zabavlja. Iskreno, nasmejala sam se.

И ТОН ИЗЈАВА  ИЗ БЕОГРАДА  ДРИТАНУ СМЕТА! Ана Брнабић, за Новости, о порукама које је из Сарајева упутио  потпредседник црногорске владе

Foto Tanjug

Ali, posle trećeg čitanja njegove izjave, shvatila sam da on to zaista misli i došlo mi je da plačem. Iako je sve to što je izgovorio realno tužno, ipak je zdravije da se nasmejem.

To je bila prva reakcija premijerke Srbije Ane Brnabić na pitanje "Novosti" kako tumači stav potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, koji je juče u Sarajevu poručio da "nije zadovoljan onim što čuje iz Beograda u poslednje vreme". Premijerka je dodala i da prosto ne može da veruje da posle svega što je vlast u Podgorici učinila u poslednje vreme, sada traže i da "vodimo računa o tonalitetu naših izjava o Crnoj Gori".

Vicepremijer crnogorske vlade održao je juče konferenciju za novinare u Sarajevu na kojoj je istakao da "izjave koje daje Beograd ni na koji način ne doprinose umanjenju tenzija":

- Možda postoji doza odgovornosti i sa naše strane. Ono za šta ja navijam je da prevaziđemo nedoumice u džentlmenskom dijalogu. Verujem da će i sa druge strane prevladati taj koncept i da ćemo ovo što se dešava u poslednje vreme tumačiti kao incidentalnu epizodu.

Tako su iz vizure crnogorskog vicepremijera i izjave iz Srbije postale problematične. Doduše, rekao je Abazović da "možda postoji" odgovornost i sa crnogorske strane. Ali ono što je zaboravio da kaže jeste da među tim "možda", ima najmanje pet poteza aktuelne vlasti u Podgorici koji su direktno upereni protiv srpskog naroda i države. Najpre, vlada u kojoj sedi Abazović i koja je formirana uz presudnu pomoć prosrpskih birača, odbila je da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, što je bilo i ključno predizborno obećanje.

POSETA Dritan Abazović u Sarajevu, Foto Tanjug

Zatim, odbili su da vrate proteranog ambasadora Srbije, potom su smenili ministra pravde Vladimira Leposavića, koji se izjašnjava kao Srbin, praktično zbog verbalnog delikta o Srebrenici. Onda je kao šlag na tortu došla Rezolucija o Srebrenici koja je po svojoj sadržini gora od famoznog britanskog dokumenta koji je doživeo debakl u Ujedinjenim nacijama 2015. godine. I na koncu, odlučili su da 400 vakcina protiv korone pošalju pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga, koji se ovih dana uveliko pripremaju za eventualnu intervenciju na severu KiM, što je obelodanio i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti.

Sve ovo nije "incidentna epizoda", kako kaže Abazović, već očigledna namera da se naškodi Srbiji i njenom rukovodstvu i svakako nije slučajnost da se poklapa sa dolazećom diplomatskom bitkom za status naše južne pokrajine.

HTEO DA GOVORI U POTOČARIMA

ABAZOVIĆ je juče pojasnio novinarima da je bio spreman da danas govori na komemoraciji u Potočarima, ali je dodao da se ne nalazi na listi govornika. Govoreći o poseti Sarajevu Abazović, koji je u ovom gradu studirao političke nauke, istakao je:

- Vratio sam se kući, takav osećaj i imam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ŽIVELA VOJSKA SRBIJE, ŽIVELA SRBIJA! Moćan video sa vojne vežbe Vihor 2024