OSMANIJEVA TRAŽI OD SRBIJE DA KLEKNE: Predsednica takozvanog Kosova optužila našu državu za genocid i zahteva izvinjenje po uzoru na Branta

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

07. 07. 2021. u 09:00

U VREME kada svaki drugi dan bude napadnut neki Srbin na KiM, predsednica privremenih institucija u Prištini Vljosa Osmani očekuje od naše zemlje da "padne na kolena" uz ocenu da je Srbija na KiM počinila genocid!

ОСМАНИЈЕВА ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ ДА КЛЕКНЕ: Председница такозваног Косова оптужила нашу државу за геноцид и захтева извињење по узору на Бранта

Foto AP

Baš u intervjuu, za nemački "Špigl", citirala je bivšeg kancelara Vilija Branta, koji je kleknuo pred Poljacima u znak izvinjenja zbog zločina u Drugom svetskom ratu, "da kada nedostaju reči, neko treba da padne na kolena".

Rekla je i da svesno koristi reč genocid, da naša zemlja destabilizuje region i da veliča zločine Slobodana Miloševića. Na pitanje o suđenjima Hašimu Tačiju i liderima OVK istakla je da nema jednakosti između tih "zločina koje su možda počinili pojedinci i onoga što je radio državni aparat Srbije".

Izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija da su Tači i ostali lideri Albanaca bili deo trgovine organima ubijenih Srba na KiM u tzv. žutoj kući na severu Albanije, nazvala je "nepravednom mrljom koja prikriva istinu".

- Razmere zločina OVK su tolike da je za njih morao da bude formiran poseban sud. Ni sva naklonost zemalja koje pokušavaju da stvore lažnu državu Kosovo nije bila dovoljna da se sasvim zaborave svi zločini šiptarskih terorista. Dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju naša zemlja neće biti na kolenima kako bi Vljosa Osmani želela - istakao je za "Novosti" ministar policije Aleksandar Vulin.

On navodi "da Osmanijeva ima obraz, kao što ima stomak, za laži koje izgovara, dugo bi klečala pred "žutom kućom" i Srbima ubijenim zbog trgovine organima, pred kostima porodice Stolić, pobijenih u Goraždevcu, Starom Gracku, Livadicama i svim stratištima na kojima su ubijani srpski, goranski, romski, bošnjački, pa šiptarski civili koji nisu hteli da budu deo OVK":

- Poverovati u laži Osmanijeve o srpskom genocidu na KiM je kao da Šiptarima koji su palili manastire poverujete da su borci za hrišćanske i evropske vrednosti.

Prema rečima predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, Osmanijeva je izabrala baš "okrugli" jubilej da Srbiju baci na kolena.

- Svoj poziv nekom našem Viliju Brantu uputila je tačno 3.000 dana od preuzimanja i potpisivanja najveće obaveze koju Priština do danas nije ispunila - osnivanja Zajednice srpskih opština. Sve dok to ne učine i ne posvete se istinski dijalogu, diskvalifikuju se za bilo kakvu raspravu. Doduše, potkrala joj se jedna istina. Kazala je da nema jednakosti između onoga što je uradio Miloševićev aparat i onoga što je učinila OVK. Slažem se u potpunosti, jer je, recimo, ubijanje Srba u "žutoj kući" i prodavanje njihovih organa zločin bez presedana u modernoj istoriji - kazao je Ivica Dačić.

Inače, Vili Brant je 1971. godine, prilikom posete Poljskoj klekao pred spomenik Poljacima palim u Drugom svetskom ratu kao žrtve nacizma. Tri godine kasnije podneo je ostavku, jer su se u javnosti pojavile afere da je imao kratku ljubavnu vezu sa ženom znatno mlađom od njega, kao i da je Ginter Gijom, jedan od njegovih savetnika, bio špijun Istočne Nemačke.

SELAKOVIĆ: BEZ NOVIH PRIZNAVANjA

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković istakao je u utorak, posle posete Zambiji, da je od afričkih zvaničnika dobio uveravanja da neće promeniti stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

- Mnoge zemlje imaju ozbiljne unutrašnje probleme sa separatističkim pokretima i u insistiranju na međunarodnom pravu vide mogućnost za opstanak i učvršćivanje svojih država. Srbija je jedna od retkih zemalja u regionu koje imaju ozbiljno diplomatsko prisustvo u Africi - istakao je Selaković koji se sastao sa sedam šefova država, te razgovarao sa predsednicima Gane, Kenije, Južnoafričke Republike...

PETKOVIĆ: NEĆEMO ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA KAO NVO

PREGOVORI Beograda i Prištine na tehničkom nivou biće nastavljeni danas u Briselu, a naša delegacija će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, sastanak otvoriti pitanjem o neformiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

On je u utorak poručio da je prošlo 3.000 dana kako je potpisan Briselski sporazum i kako Priština nije formirala ZSO i krši sve sporazume u okviru dijaloga.

- Na sastanku ćemo, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja ZSO, ali će insistirati i na drugim - pitanje energetike, slobode kretanja i nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje. Nećemo ZSO kao nevladinu organizaciju, da smo hteli sami bismo je formirali. Insistiramo na onome što smo dogovorili u Briselu i na šta smo se obavezali, a to je ZSO sa jasnim ovlašćenjima, ciljevima, zajednica koja omogućava kolektivna prava Srba na KiM. Da bismo mogli da nastavimo dijalog, da gradimo poverenje, neophodno je da se implementira sve dogovoreno, jer su potpis na to stavili Priština, Beograd i EU - istakao je Petković.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u utorak sa zamenikom premijera privremenih institucija u Prištini Besnikom Beslimijem, koji će biti na čelu prištinske delegacije, i rekao da je "sve u okviru dijaloga veoma političko i da ništa nije tehničko".

Iz ambasade SAD u Beogradu u utorak su poručili da oni podržavaju primenu Briselskog sporazuma, uključujući i formiranje ZSO. (S. S. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)