ŽIVELO "ČELIČNO PRIJATELJSTVO" SRBIJE I KINE: Kineske vesti o razgovoru predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga

Novosti online

25. 06. 2021. u 09:40

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom u četvrtak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

ЖИВЕЛО ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИНЕ: Кинеске вести о разговору председника Александра Вучића и Си Ђинпинга

Foto Tanjug

Tom prilikom Si Đinping je rekao da srpski narod pripada onoj naciji koja visoko ceni i neguje prijateljstvo. Između Kine i Srbije postoji jako "čelično prijateljstvo", koje zaslužuje da ga čuvamo i razvijamo generacijama.

Obe zemlje se suočavaju sa prilikama i izazovima, a Kina je spremna da zajedno sa Srbijom polazeći od strateškog nivoa kao i dugoročnog ugla, razmatra i razvija bilateralne odnose, na taj način da naši prijateljski odnosi budu vremenom što čvršći.

Si Đinping je naglasio da se međusobno podržavamo u naporima u cilju očuvanja državnog suvereniteta i bezbednosti. Kina podržava put razvoja koji je narod Srbije izabrao. Obe strane treba brzo da unaprede "jedan pojas i jedan put" sa visokim kvalitetom, da razvijemo novi program saradnje i zajedno planiramo razvoj.  

Treba da budemo zajedno i u borbi protiv korona virusa, u obnovi ekonomije i klimatskih promena. Kina je spremna da Srbiji pruži pomoć u borbi protiv korone ukoliko to bude potrebno - istakao je kineski predsednik.

Predsednik Vučić čestitao je stogodišnjicu osnivanja KP Kine. Kina je postigla veliki uspeh i postala bogata nacija. Takođe, Kina je značajan faktor u očuvanju mira i razvoja u svetu.

Vučić je izrazio uverenje da će KP Kine dalje voditi Kinu napred na putu socijalizma sa kineskom bojom. Kina je veliki prijatelj Srbiji. Prijateljski odnosi su sada na najvišem nivou, a Srbija je ponosna sa takvim "čeličnim prijateljstvom". Kina je pružala dugoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv korone i time još jednom doprinela jačanju i konsolidovanju prijateljstva. Srbija će aktivno učestvovati u "jedan pojas i jedan put" i da unapredi konkretnu saradnju u svim oblastima. Živelo prijateljstvo između Srbije i Kine - poručio je predsednik Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni