VAŽAN SASTANAK: Nebojša Stefanović sa ministrom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Benom Volasom

Novosti onlajn

16. 06. 2021. u 18:30 >> 20:53

DELEGACIJE ministarstava odbrane Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske koje su predvodili ministri dr Nebojša Stefanović i Ben Volas sastale su se danas u Beogradu.

ВАЖАН САСТАНАК: Небојша Стефановић са министром одбране Уједињеног Краљевства Беном Воласом

Foto: Ministarstvo odbrane RS

Ministar Stefanović zahvalio se ministru Volasu što je prihvatio njegov poziv da poseti našu zemlju i izrazio zadovoljstvo što ima priliku da bude domaćin prve posete ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Republici Srbiji.

Ministri Stefanović i Volas saglasili su se da je današnji sastanak od izuzetnog značaja za dalji razvoj bilateralnih odnosa u oblasti odbrane između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i unapređenje sveukupnih odnosa dveju zemalja.

Dvojica zvaničnika, posle razgovora, potpisaće Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane nakon čega će se obratiti medijima.

Posle sastanka potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i ministar Ben Volas potpisali su Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

 
Volas je zahvalio ministru Stefanoviću i istakao da je ovo veoma važan dan i da se nadovezuje na prethodnu saradnju sa Srbijom.

– Dok ovo govorim gotovo 70 britanskih vojnika izvodi vežbu zajedno sa srpskim vojnicima u Srbiji. Pred Britanijom i Srbijom je svetla budućnost u jačanju našeg partnerstva. Za nas je veoma važno da na Balkanu imamo dobre partnere, snažne partnere, a Srbija jeste zemlja sa kojom možemo još više sarađivati i više raditi na našu uzajamnu korist – naglasio je ministar Volas.

Prema njegovim rečima, u interesu Ujedinjenog Kraljevstva jeste da Srbija bude snažna i uspešna, dodajući da nema sumnje da je u interesu Srbije da ima partnere na različitim stranama.

– Mislim da delimo mnogo zajedničkih vrednosti na kojima možemo da radimo zajedno. Imamo mnogo zajedničkih odbrambenih interesa koje možemo da razvijamo. Srbija će se, recimo, pridružiti Ujedinjenom Kraljevstvu u okviru Ujedinjenih nacija u misiji na Kipru – ocenio je ministar Volas.

Kako je naglasio, zajednička je misija da se osigura da oba naša naroda budu bezbedna, sigurna i da postanu sve jača.

– Radujem se ispunjavanju svega što smo danas potpisali kako to ne bi bilo samo parče papira, već odnos koji se gradi, koji će, po mom mišljenju, trajati, u svetu koji je sve nemirniji i nesigurniji. I upravo je tu potrebno imati prijatelja, a Britanija i Srbija imaju nameru da izgrade snažno prijateljstvo u ovom delu sveta i da se postaraju da ono postane sve snažnije – istakao je ministar Volas.

On je izrazio posebno zadovoljstvo zbog potpisanog Aranžmana o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

– I pre nego što je ministar odbrane Stefanović  postao ministar odbrane i pre nego što sam ja došao na ovu funkciju, obojica smo radili u oblasti bezbednosti i borbe protiv terorizma u ministarstvima unutrašnjih poslova.  Mislim da taj odnos koji traje čini naše građane bezbednijim i očekujem da ćemo na tim osnovama graditi čvršću saradnju – zaključio je ministar Volas.

Ministar Stefanović poželeo je iskrenu dobrodošlicu visokom gostu i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovo prva zvanična poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Srbiji ikada.

– Ova poseta, zaista, predstavlja krunu naše dosadašnje saradnje, svega onoga što smo radili u prethodnom periodu, svih obuka, treninga, vežbi. Ona ima strateški značaj, ne samo za ministarstva odbrane, već i za razvoj sveukupnih odnosa naših zemalja. Ona će ujedno biti i dobra osnova za utvrđivanje smernica za dalji razvoj naših odnosa – rekao je srpski ministar.

On je istakao da su dve strane, potpisivanjem Aranžmana o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, izrazile spremnost i opredeljenje za nastavak intenzivne bilateralne saradnje između dva ministarstva i dve vojske.

 
– Ujedinjeno Kraljevstvo je značajna, velika sila, i tehnološka i vojna, zbog čega ona i jeste, između ostalog, poželjan partner za našu vojsku, za našu državu, i mi smo spremni da zajednički radimo kako bi odgovorili na sve bezbednosne izazove koji su pred nama u savremenom dobu, a istovremeno i da održavamo visok nivo sposobnosti naših vojski – izjavio je Stefanović.

Ministar Stefanović je najavio da će srpska i britanska delegacija sutra prisustvovati vežbi „Platinasti vuk“ na kojoj je, pored pripadnika naše vojske, kontigent iz Ujedinjenog Kraljevstva najbrojniji, sa 69 pripadnika. On je istakao da će ta vežba pokazati spremnost da se u međunarodnim misijama UN i EU ostvaruju najviši standardi.

– Istovremeno želim da izrazim i zadovoljstvo zbog naše zajedničke misije na Kipru. To je misija u kojoj će učestvovati i pripadnici srpske vojne policije zajedno sa predstavnicima vojske Ujedinjenog Kraljevstva i hoću da se zahvalim na podršci koju smo dobili u realizaciji ove misije, za koju smatram da je jedna od najznačajnijih  u konkretnom razvoju odnosa dve vojske. Ovom prilikom želim da se u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane zahvalim ministru Volasu i britanskoj strani i na uručenoj donaciji koja je bila namenjena za borbu protiv kovida-19. Dobili smo donaciju na početku krize, što je veoma značajno, jer je pomogla da naše vojno zdravstvo aktivnije odgovori na ove izazove i na tome smo, zaista, kao prijatelji zahvalni – rekao je Stafanović.

Srpski ministar dodao je da je tokom sastanka bilo reči i o mogućnostima vojno-industrijske saradnje koja je veoma značajna za Republiku Srbiju i najavio da će u narednim mesecima naši timovi razmatrati konkretne oblike te saradnje, koja će se ogledati u unapređenju operativnih sposobnosti naše Vojske i angažovanju naših mladih naučnika.

– Naša zajednička istorija iz svetskih ratova u kojima smo bili najčvršći saveznici i naša budućnost u kojoj možemo da sarađujemo kao dve veoma bliske zemlje, obavezuju nas da na ovome mnogo radimo, a ja hoću da još jednom zahvalim i ministru i njegovoj delegaciji što su izrazili spremnost da zajedno sa Srbijom rade na unapređenju naše bezbednosti, stabilnosti i kao što je danas istakao i  predsednik Vučić, u razgovoru sa ministrom Volasom, da radimo na tome da naše zemlje napreduju i da međusobno podržavaju jedna drugu – rekao je Stefanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)