BIL GEJTS IMA REŠENJE ZA KLIMATSKE PROMENE: Poziva na izgradnju novih nuklearnih reaktora

Novosti online

12. 06. 2021. u 18:28

AMERIČKI milijarder Bil Gejts pozvao je vlasti SAD da izgrade nove nuklearne reaktore radi rešavanja problema klimatskih promena.

БИЛ ГЕЈТС ИМА РЕШЕЊЕ ЗА КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Позива на изградњу нових нуклеарних реактора

Foto: Printscreen/Jutjub/ Bill Gates

Gejts (65) je taj poziv uputio na događaju koji je organizovalo udruženje američke nuklearne industrije, ukazavši da je broj nuklearnih reaktora pred gašenjem veći od novih reaktora u izgradnji.

-Ako smo ozbiljni po pitanju rešavanja klimatskih promena, a iskreno govoreći trebalo bi da budemo, prvo što treba da uradimo je da bezbedne reaktore održavamo u pogonu. Međutim, samo održavanje takvog statusa kvo nije dovoljno. Treba nam više nuklearne energije da bi sveli na nulu emisiju štetnih gasova u Americi i sprečili klimatsku katastrofu, smatra Gejts.

Prema podacima administracije za američku energiju, ove godine bi mogao biti povučen iz rada rekordan broj nuklearnih reaktora.

Naučnici, međutim, dovode u pitanje argument jednog od osnivača „Majkrosofta“ da bi nuklearna energija mogla da pomogne svetu da se izbori sa klimatskim promenama i do 2050. svede na nulu emisiju štetnih gasova.

​Među njima je i profesor Mark Džejkobson, jedan od potpisnika peticije kojom se međunarodna zajednica poziva da sto odsto pređe na obnovljivu energiju. On je mišljenja da bi investiranje u nuklearnu energiju dovelo do klimatske katastrofe.

Džejkobson je ukazao na rizike povezane sa upotrebom nuklearne energije, uključujući otopljavanja i radioaktivni otpad. Napomenuo je i da je potrebno mnogo vremena za izgradnju nuklearnih elektrana.

Inače, Gejtsova kompanija za napredne nuklearne reaktore „Tera pauer“ planira pokretanje prvog projekta reaktora hlađena natrijumom na mestu zatvorenog postrojenja na ugalj u Vajomingu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna