SRAMOTNA TUŽBA ZBOG RADIKALA: Ana Brnabić o zahtevima Međunarodnog mehanizma pred SB Ujedinjenih Nacija

V. N.

09. 06. 2021. u 22:05

SRAMOTNO je to što je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove tužio Srbiju Savetu bezbednosti UN za nedostatak saradnje u slučaju radikala Vjerice Radete i Petra Jojića.

СРАМОТНА ТУЖБА ЗБОГ РАДИКАЛА: Ана Брнабић о захтевима Међународног механизма пред СБ Уједињених Нација

Foto AP

Ovako je premijerka Ana Brnabić ocenila pritiske na našu zemlju da isporučimo tandem koji Hag traži zbog nepoštovanja suda, jer su navodno podmićivali svedoke u procesu protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, o čemu se govorilo na sednici SB UN.

- Oni nisu optuženi za ratne zločine već za uticanje na svedoke, za nepoštovanje suda. Srbija se obavezala da će Haškom tribunalu isporučivati optužene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, ali ne i za nepoštovanje suda. Srbija je izručila 45 od 46 optuženih, jer se Vlajko Stojiljković ubio - rekla je Brnabićeva i podsetila da postoji odluka Višeg suda u našoj zemlji prema kojoj ne postoji pravni osnov da budu izručeni, te da joj je neverovatno da su predstavnici SRS ključna tema sednice SB UN.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je da je licemerno reći da Srbija ne sarađuje sa Haškim tribunalom posle "toliko isporučenih ljudi i presuda".

- Ta ocena se bazira na zahtevu za izručenje onih koji se terete za nepoštovanje suda, što ne potpada pod ratne zločine. Zahtev za izručenjem Radete i Jojića je želja da se ponizi Srbija - istakao je Dačić.

Srbija je više puta tražila da joj se ustupi slučaj i da radikalima sudi u našoj zemlji, ali Hag to nije prihvatio. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je domaćim pravosuđima okolnih zemalja ustupljeno 13 procesa u kojima su optuženi za ubistva, što su daleko ozbiljnije optužbe za nepoštovanje suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada