NEPRAVDA SAMO JAČA SRPSKU: Reakcije političara iz RS na presudu generalu Mladiću

S. Mišljenović

08. 06. 2021. u 18:15

PREDSEDNIK Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je povodom izricanja drugostepene presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću da će ovakve nepravedne presude samo ojačati Srpsku, uprkos onome što očekuju njeni protivnici.

НЕПРАВДА САМО ЈАЧА СРПСКУ: Реакције политичара из РС на пресуду генералу Младићу

Foto: Ujedinjena Srpska/SDS/PDP/NSRS

- U ovom ružnom trenutku moja prva emocija je da sve svoje nezadovoljstvo i bes zbog diskriminacije srpskih žrtava i nametanja najveće krivice srpskim funkcionerima i oficirima mi moramo pretvoriti u snagu i istrajnost u borbi za Republiku Srpsku, našu jedinu garanciju opstanka, rekao je Stevandić.

Foto: Ujedinjena Srpska

On je za istakao da nijedna presuda, ma koliko bila nepravedna i ma koliko je bilo ko bude koristio za raspirivanje mržnje i srbofobije, ne smije oduzeti pravo na slobodu i na Republiku Srpsku.

Mirko Šarović predsednik SDS: Haški sud ostavio srpske žrtve bez pravde

Predsednik SDS Mirko Šarović rekao je povodom presude generalu Ratku Mladiću, da je ovo samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu 1992-1995, dok se vojno-politička rukovodstva druge dve strane oslobođaju svake odgovornosti.

Foto: SDS

- Ne može se prihvatiti da je za dešavanja u periodu 1992-1995 Srbi osuđeni na 5 doživotnih robija i sa preko 800 godina zatvora dok su drugi osuđeni višestruko manje. Podsetiću da je život u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubilo 30 hiljada Srba, među kojima je 7 hiljada stradalih civila i da Haški sud nije kaznio vinovnike srpskih žrtava, kazao je Šarović.

On je dodao da je takvim odlukama Haški tribunal "kompromitovao svoj rad, a srpske žrtve su ostale bez pravde".

-Danas kada je Haški tribunal pred zatvaranjem možemo reći da njegova uloga nije ispunjena. Činjenica je i da nažalost ovaj sud kao ni ova presuda nisu doprineli pomirenju među narodima BiH, zaključio je Šarović.

Branislav Borenović predsednik PDP: Sud politike doneo presudu

Branislav Borenović, predsednik PDP, rekao nakon današnje potvrđene presude generalu Ratku Mladiću, da je haški sud konačnom presudom Mladiću još jednom pokazao da nije sud pravde, nego sud politike.

Foto: PDP

- Tokom svog delovanja ovaj sud se na brutalan način odnosio prema Srbima i nije pomogao u procesu pomirenja, naprotiv – svojim delovanjem je napravio još veći jaz i nezadovoljstvo među narodima koji žive u BiH, rekao je Borenović.

On kaže da po presudama Haškog tribunala srpske žrtve skoro nisu ni postojale, da su oni koji su činili užasne zločine prema srpskom civilnom stanovništvu nevini, dok je srpsko političko i vojno rukovodstvo prema njihovim merilima krivo za sve, što jednostavno ne odgovara činjeničnom stanju.

Nedeljko Čubrilović predsednik Narodne skupštine RS: Sud osnovan samo za Srbe!

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Haški tribunal, drugostepenom presudom generalu Ratku Mladiću, samo potvrdio da je osnovan da bi prvenstveno okrivio Srbe za sve strahote ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Foto: NSRS

- Odavno je jasno da Haški tribunal, jednostarnim i selektivnim pristupom, nije opravdao svoju ulogu, koja je trebalo da utvrdi pravdu i da doprinese pomirenju. Da nije tako, presudu generalu Mladiću ne bi danas sa slobode pratili Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković i brojni drugi bošnjački i hrvatski oficiri koji su odgovorni za brojne počinjene zločine nad srpskim vojnicima i civilima, rekao je Čubrilović.

On je podsetio da je za zločine u Hagu bio optužen gotovo celi srpski politički, vojni i policijski vrh, što nije primenjeno kada je reč o drugim zaraćenim stranama na prostoru bivše Jugoslavije.

Goran Selak, predsednik SPS: Mladić komandant vojske koja je sačuvala srpski narod!

KADA se donese presuda za njihove predsednike i komandante, taj dan svaki narod doživljava kao svojevrsnu presudu i samome sebi. Ovo je poručio predsednik SPS Goran Selak reagujući na presudu generalu Ratku Mladiću. On ističe da višedecenijsko trajanje Haškog suda, licemerno ponavljanje mantre o “potrebi da se dođe do pravde”, a radi neke bolje budućnosti, padaju u vodu pred neumoljivim brojkama i činjenicama.

– U građanskom ratu u BiH ratovali su svi protiv svih. Rat je trajao duže od tri i po godine, a broj bošnjačkih ratnih žrtava, prema podacima bošnjačke nevladine organizacije iz Sarajeva, duplo je veći od srpskih. Pomislio bi neko da je onda i logično da i broj osuđenika srpske nacionalnosti i dužina kazni bude više nego dupla. To bi se moglo razumeti. Ali, kazna za Srbe je stotine puta veća, a broj osuđenika je na desetine puta veći. Kako to razumeti – pita Selak.

Foto: SPS

Kako razumeti, dodaje on, da su presuđeni bukvalno svi ljudi koji su u ratnom vihoru bili na čelu srpskog naroda, a da istovremeno na bošnjačkoj strani nije presuđen gotovo niko od istaknutih lidera iz tog vremena.

– Kako razumeti presudu za Radovana Karadžića, a počast za Aliju Izetbegovića? Kako razumeti presudu za Biljanu Plavšić, a slobodu za Nasera Orića? Kako razumeti stigmu zločina na plećima Ratka Mladića, a slobodu za Atifa Dudakovića? Dokle god Haški sud i međunarodna zajednica ne ponude odgovore na ova pitanja dotle je iluzorno očekivati da srpski narod današnju presudu prihvati drugačije nego kao gorku nepravdu – istakao je Selak.

On kaže da je za Republiku Srpsku Ratko Mladić bio i ostaje ratni komandant vojske koja je sačuvala narod i domove.

– Za istinu suda koji sudi ovako neka mare drugi - poručio je Selak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći