DIREKTNA UCENA IZ NEMAČKE: Ako Srbija hoće u EU, mora da potpiše sporazum sa tzv. Kosovom

Novosti online

07. 06. 2021. u 21:29

NEMAČKA Vlada snažno podržava dijalog Beograda i Prištine posredstvom specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, koje nadgleda šef spoljne politike EU Žozep Borelj, a sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum obe strane je preduslov za pristupanje Srbije EU, prenosi Ekonomija onlajn.

ДИРЕКТНА УЦЕНА ИЗ НЕМАЧКЕ: Ако Србија хоће у ЕУ, мора да потпише споразум са тзв. Косовом

Foto: Depositphotos

- Cilj je sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i (tzv.) Kosova. Kao što je postavljeno u pregovaračkom okviru EU, takav sporazum je takođe jedan od preduslova za pristupanje Srbije EU - navodi se u odgovoru iz Kancelarije za informisanje nemačke Vlad.

Dodaje se da je Nemačka stavila na dnevni red viznu liberalizaciju za građane tzv. Kosova, ali da ukidanje viza nije postignuto.

- Vlada nastavlja da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo na osnovu ispunjavanja utvrđenih kriterijuma. Odluku o tome trebalo bi da donese Savet Evropske unije. Nemačka je stavila temu na dnevni red nadležnih tela EU tokom svog predsedavanja Savetom EU. Do sada nije postignuta potrebna većina među državama članicama EU - dodaje se u odgovoru.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

POMENULE I KRVNU OSVETU: Sestre mladića kojeg je Laušević usmrtio samo jednom su se obratile javnosti