VUČIĆ SE SASTAO SA AN LINDE: Predsednik razgovarao sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Švedske (FOTO)

Novosti online

25. 05. 2021. u 10:30

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Švedske An Linde.

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА АН ЛИНДЕ: Председник разговарао са министарком спољних послова Краљевине Шведске (ФОТО)

Foto: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa predsedavajućom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i ministarkom spoljnih poslova Švedske An Linde, razgovarao o prioritetima u saradnji sa OEBS-om, evropskom putu Srbije, reformama u oblasti vladavine prava, kao i jačanju bilateralne i ekonomske saradnje sa Švedskom.

Predsednik Vučić je istakao izuzetnu saradnju Srbije sa OEBS-om i naveo da naša zemlja posebno ceni podršku Misije u sveobuhvatnom reformskom procesu u Srbiji, uključujući ekspertizu u programskim oblastima poput demokratizacije i medija, vladavine prava, jačanja ljudskih i manjinskih prava, promocije tolerancije i nediskriminacije.

 

Sagovornici su se saglasili da je uloga OEBS-a veoma značajna za regionalnu bezbednost i da je Srbija, u skladu sa načelima ove organizacije, opredeljena da daje pun doprinos regionalnoj stabilnosti, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

- Za Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima - istakao je predsednik Vučić i dodao da rad na daljem unapređenju regionalnog povezivanja predstavlja temeljno polazište spoljne politike Srbije.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Vučić je izrazio zahvalnost zbog podrške koju Švedska pruža našoj zemlji uz poseban akcenat na spremnosti da prenese svoja iskustva u procesu pristupanja EU.

Predsednik je podvukao da je Srbija spremna na ubrzanje pristupnog procesa i da je upravo zbog toga prihvatila i novu metodologiju pregovaranja.

Srbija je u prethodnom periodu ostvarila i zapažene rezultate u oblasti vladavine prava, pogotovo u borbi protiv korupcije i nezavisnosti rada pravosudnih organa, ali i po pitanju rodne ravnopravnosti, slobode medija, nasilja u porodici i svim vrstama diskriminacije.

Razgovarajući o odnosima dveju zemalja, predsednik Vučić i ministarka Linde su posebno istakli potencijale u oblasti intenziviranja ekonomskih odnosa, što uključuje i dodatno povećanje trgovinske razmene, kao i veći priliv švedskih investicija u našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (26)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)