SARAJEVO - U poslednja četiri dana u gradovima širom BiH, prema informacijama sarajevskog portala „Svevijesti“, koje je prenela Srna, osvanuli su nacionalistički i fašistički grafiti, a u sredu ujutru i Sarajevo se pridružilo ovoj listi.

Na zgradi u sarajevskom naselju Grbavica, u Grbavičkoj ulici od broja 18 do broja 22, osvanuo je grafit „Srbe na vrbe“.

- Da je ovaj natpis nastao od 1992. do 1996. godine bilo bi tužno, ali pošto je nastao 2011. godine, to je tragično - prokomentarisao je očevidac koji nije želeo da otkrije identitet.

NOVI PRITISAK PAROH protojerej-stavrofor Jadran Danilović osudio je najnoviji uvredljivi grafit koji je osvanuo u sarajevskom naselju Grbavica, ocenivši to kao još jedan u nizu pritisaka na preostale malobrojne Srbe u Sarajevu. Ističući da su Srbi kao manjinski narod na meti u Sarajevu, on je naveo da je to negativan primer nacionalne saradnje i suživota na ovim prostorima.
- To je još jedan u nizu pokušaja da se iz Sarajeva otera još ono malo Srba što je ostalo - izjavio je Danilović, koji je nadležan za parohiju kojoj pripada i Grbavica. On je naveo da je na sličan način često skrnavljen i pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić rekao je da i uvredljivi grafiti koji su se pojavili u Sarajevu pokazuju da nema reči o povratku Srba, o tome da su dobrodošli ili o multietničnosti tog grada.

- Ti grafiti za mene nisu iznenađenje. Za mene bi bilo iznenađenje da piše „dobro došli Srbi, u nekada vaš grad“ - rekao je Jovičić, dodavši ogorčeno da mu je „sada jasno zašto se u sarajevskom nekadašnjem Vilsonovom šetalištu raskresuje drveće, jer je ono mnogo stabilnije nego što su vrbe“.

- Valjda vrše pripreme da bi mogli tu Srbe da vešaju.

On je naglasio da svi u RS znaju da nema Srba koji su u Sarajevu dobrodošli.

- Ovo nije samo za osudu, već da se samo čovek od muke nasmeje i zapita gde mi to živimo - istakao je Jovičić.

Poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević poručila je da će učestale provokacije srpskog naroda, poput grafita „Srbe na vrbe“, uskoro ostati bez ikakvog efekta jer, kako je istakla, u ovom delu BiH skoro da više i nema Srba.

- S obzirom na to da skoro i nema Srba u Federaciji BiH, postavlja se pitanje ko će to koga vešati na vrbe, ali to istovremeno pokazuje i koliko je u glavama nekih ljudi u FBiH i dalje prisutan rat - rekla je Pandurevićeva.

Ona smatra da odgovornost za ovakve grafite i slične antisrpske incidente u Sarajevu i FBiH ne snose oni koji su ih napisali ili ih čine, već „oni koji poslednju godinu čine sve kako bi podigli političke tenzije u BiH“.

- Ovaj grafit je samo posledica politike koju vodi SDP u Sarajevu, i to politike podizanja tenzija - navela je Pandurevićeva.