NA prvi pogled, zapadnim novinarima nije bilo ni čudno, ni opasno, kada su u uglu velikog vojnog hangara kraj Bengazija videli nekoliko drvenih sanduka sa municijom. Njihova veličina i napis na ćirilici malo su im skrenuli pažnju na sadržaj. Unutra su bile protivavionske rakete sovjetske proizvodnje “strela 2-M”, ili, kako ih na Zapadu zovu SA-7. Dobro je, sada su u rukama pobunjenika, bila je reakcija novinara.

Pre nekoliko dana, međutim, njihove kolege iz “Špigla” dale su im povoda za zabrinutost. Pozivajući se na NATO generala, Nemci su objavili da je čak 10.000 “strela” iz libijskog arsenala nestalo i da bi mnoge mogle da postanu plen Al kaide. Novinari su prethodno u Bengaziju pobrojali svega 200 projektila te vrste, u “sigurnim”, pobunjeničkim rukama.

LAKE ZA UPOTREBU RAKETA “strela 2” nastala je u Sovjetskom Savezu šezdesetih godina prošlog veka, a ubrzo je zamenjena modernijom varijantom “strela 2-M”. Projektil, dometa oko četiri kilometra, na cilj se navodi infracrvenim nišanom. Uz odgovarajuću obuku, relativno se lako koristi. Nije posebno efikasna protiv ratnih aviona novije generacije, ali bi za putničke letilice prilikom poletanja i sletanja mogla da bude fatalna.

Amerikanci i Zapad se oduvek brinu da se takve rakete, koje ispaljuje jedan jedini čovek, sa ramena, u eri kada putnički avioni mogu da prevoze i 800 ljudi, ne domognu teroristi. Na lestvici straha to je odmah posle bojazni od dospevanja atomskog i ostalog oružja za masovno uništenje u pogrešne ruke - zbog čega je, zvanično, vođen i rat protiv Iraka. Tolika je ta briga, da su Srbija i Crna Gora, po dogovoru s Vašingtonom i za američki novac, uništile veliki broj “strela”. Ovo oružje korišćeno je, sa dosta uspeha, u svim jugoslovenskim ratovima, pa i tokom NATO bombardovanja.

Zapadne novinare brinulo je, pri obilasku hangara kod Bengazija, njegovo obezbeđenje: pobunjenički borci koji šetaju s rukama u džepovima, ili se u polusnu protežu na ulaznoj kapiji. Sada pobunjenički Nacionalni prelazni savet tvrdi da iz Gadafijevog vremena nedostaje oko 5.000 “strela”. U pomenutom hangaru u međuvremenu su pred kamerama deset projektila uništili čekićima.

NATO je, i zvanično, zabrinut, i poziva nove libijske vlasti da obezbede skladišta naoružanja u zemlji. Sporno je i nekoliko baraka u drugom arsenalu, u kojem je, navodno, hemijsko oružje.