Dvadeset godina od ubistva rezervista JNA

S. MIŠLjENOVIĆ

sreda, 21. 09. 2011. u 20:48

Двадесет година од убиства резервиста ЈНА
Ni posle dve decenije nisu kažnjene ubice rezervista JNA na Koranskom mostu. Mihajlo Hrastov tri puta oslobađan

BANjALUKA - Već 20 godina je prošlo od masakra 13 rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu, a sudski proces nije okončan, niti su procesuirani svi njegovi učesnici.

Tog 21. septembra 1991. godine, grupa pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde izvršila je na mostu na reci Korani u Karlovcu masakr nad 13 rezervista JNA, a u grupi od 17 zarobljenih spasila su se samo četvorica, koji četiri godine svedoče pred hrvatskim sudovima u vezi sa ovim zločinom.

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac kaže je da je jedan od učesnika u masakru, pripadnik hrvatskog Zbora narodne garde Mihajlo Hrastov, do sada tri puta oslobađan odgovornosti pred sudom u Karlovcu, nakon čega ga je Vrhovni sud Hrvatske osudio najpre na osam, pa na sedam godina zatvora. Da bi na kraju, u decembru prošle godine, Ustavni sud Hrvatske tu presudu ukinuo.

ZLOČINCI KomentariŠuĆi izjavu hrvatskog predsednika Ive Josipovića da u Hagu nisu pravi krivci za ratne zločine, Štrbac je rekao da nakon te izjave očekuje da Hrvatska pronađe zaista odgovorne za ovaj, kao i zločine u akciji „Oluja“.

On dalje dodaje da je Ustavni sud Vrhovnom sudu naredio da ponovo sudi, ali da novi pretres, peti po redu, još nije ni zakazan, dok se Hrastov sada nalazi na slobodi. Na ovaj način, suđenje za masakr na Koranskom mostu postalo je najduži proces za ratne zločine pred pravosuđem u regionu.

- Istragom i iskazima svedoka, otkriveni su kao izvršioci Velimir Hrvojević, Petar Mandić i Živko Perišić, ali oni nikada nisu procesuirani - naglasio je Štrbac. I Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji se prošle godine uključilo u proces, jer su mu se javili preživeli rezervisti, nakon čega je prikupljena dokumentacija prosleđena hrvatskom tužilaštvu.

Štrbac je dodao da „Veritas“ poseduje kompletan spis o ovom predmetu, koji će biti prosleđen Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

- Ovaj događaj se nezvanično u hrvatskoj javnosti opravdavao ubistvom četvorice hrvatskih policajaca kod Budačke rijeke u avgustu 1991. godine, za šta je sud u Karlovcu osudio šestoricu Srba na maksimalne kazne i zbog čega je uhapšen Mile Dakić, kao navodni podstrekač, objasnio je Štrbac. Masakrirani Srbi su bili rezervisti regularne vojske, a ne pripadnici Teritorijalne odbrane Krajine koji su planirali napad na Karlovac, kako je to nakon masakra okarakterisano u hrvatskim medijima.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović tvrdi da je zločin na Koranskom mostu bio uvod u pravi sukob na ovom području i da je za njega vrlo brzo saznalo i najviše hrvatsko rukovodstvo, uključujući i predsednika Franju Tuđmana.

On je dodao da se sve vreme od 1992. godine, kada je proces za ovaj zločin započet, nastojalo da bude suđeno samo Mihajlu Hrastovu, iako su poznati i ostali izvršioci, dok po komandnoj odgovornosti niko nije ni optužen.

Komentari (4)

Lega Legalis

21.09.2011. 21:12

štrbac ni tvoji sunarodnjaci ne žele o tebi pisati komentar jer debelo zaobilaziš istinu . sam si sebe uvjerio da govoriš istinu.

Prijedor

22.09.2011. 11:41

Ma kakvi rezervisti,to su bili pljackasi koji su praznili blsnjacke i hrvatske kuce.Ja sam licno vidio kad su cetnici iz sela oko Prijedora tovarili frizidere,TV,el.sporete,umivaovike,kade pa cak i iscjepana drva.

Hrvat iz Danske 92

23.09.2011. 19:11

Ovu zimu sam mislio posjetiti Divčibare ,Valjevo naravno i Beograd, zatim se spustiti do Makedonije, obići Štip i Kočane pogotovo, i to zato što me vežu ljepe uspomene i dobri ljudi za te gradove i mjesta.Pošto sam bio učesnik rata ,a dobro znam da zločin nisam napravio, postoji li mogućnost zabune ili krivog imena pa da me optuže da sam npr. pobio neke starce nakon Oluje!?