BiH: Poslanicima prete kazne za psovanje

S. MIŠLJENOVIĆ

13. 09. 2011. u 20:26

БиХ: Посланицима прете казне за псовање
Pripremaju se dopune Kodeksa ponašanja poslanika u Parlamentu BiH

SVAĐE, psovke, razne pretnje i prepucavanja u parlamentu BiH uskoro bi mogli da postanu prošlost. Usvojen je amandman na tekst Kodeksa ponašanja parlamentaraca, koji predviđa novčane kazne za „nedolično“ ponašanje i verbalni delikt državnih parlamentaraca.

Ovaj amandman, kao i čitav Kodeks, moraju najpre da potvrde parlamentarci na koje se i odnosi. Tako cela ova priča izgleda apsurdno, jer sami parlamentarci, moraju sebi da izglasaju kazne!

Ipak, pošto se poslanicima primanja kreću od 6.000 do 8.000 maraka mesečno, realno je očekivati da usvoje pomenuti kodeks, jer na ovakva primanja nekoliko stotina maraka kazne i nije nešto.

Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Kodeksa ponašanja državnih poslanika i delegata usvojila je amandman u kojem se kaže da se novčana kazna može izreći jednokratno, u visini do 70 odsto mesečnog paušala izabranog zvaničnika, koji nije u radnom odnosu i ne prima platu u parlamentarnoj skupštini BiH, ili u visini do 10 odsto ukupnih mesečnih primanja izabranog zvaničnika koji je u radnom odnosu i prima platu u parlamentarnoj skupštini BiH.

ZAKON O POPISU NA ČEKANJU
ZAJEDNIČKA komisija za ekonomske reforme i razvoj PS BiH nije u utorak razmatrala Predlog zakona o popisu stanovništva u BiH, kako bi se ostavila mogućnost političkim liderima da postignu dogovor o preostalim neusaglašenim pitanjima. Klub srpskih delegata u Domu naroda dostavio je amandman na član 48 ovog zakona, koji se odnosi na početak primene rezultata popisa stanovništva pri formiranju vlasti na svim nivoima u BiH. Amandmanom se predviđa da se rezultati popisa iz 1991. primenjuju sve do 2015. Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH kaže za „Novosti“ da je ovo smešna situacija i da mu nisu jasni termini verbalni delikt i nedolično ponašanje.

- Da li to znači da će biti zabranjeno dolaziti sa šajkačom na glavi, ili u narodnoj nošnji na sednice parlamenta BiH? Pa, niko tako nije ni dolazio do sada, pa neće ni od sada. Mislim da ovo sve oko kodeksa ponašanja izgleda smešno, ali ovo je BiH i ovde su sva čuda moguća - kaže Jovičić.

On dalje kaže da svi parlamentarci moraju biti svesni da je čast biti član državnog parlamenta bilo koje zemlje i da se tako moraju ponašati.

- Pravo rešenje bi bilo kažnjavati za nedolaske na sednice i za pasivnost poslanika. Onda bi se dobre pare uzele, jer u parlamentu ima ljudi koji od 98 sednica u prošlom sazivu nisu došli na 50, a pojedini su se javljali po jednom ili dva puta za reč - ističe Jovičić i dodaje da što se tiče ponašanja poslanika ono se nosi od kuće, i ukoliko neko psuje, ili preti drugim poslanicima, to je znak da je loše odgojen i takvim ljudima nije mesto u državnom parlamentu BiH.

S druge strane, Aleksandra Pandurević, poslanik SDS, kaže za „Novosti“ da ona za sada nije imala sličnih problema i da nije primetila probleme u komunikaciji u parlamentu BiH.

- Mislim da Kodeks treba usvojiti i primenjivati, pa ko ga bude prekršio, neka bude kažnjen - poručila je Pandurevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije