Hrvatska je od Slovenije naftom kupovala oružje uz blagoslov SAD, tvrdi hrvatski dnevnik ”Novi list”. U izveštaju, koji je na internetu objavio slovenački publicista Marjan Frangež, spominju se 34 transporta tokom 1991, a oružje kojim se trgovalo u službenim dokumentima evidentirano je kao sanitetski materijal.

Slovenija je dopustila tranzit oružja iz Slovenije prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini uz ”tihu i aktivnu” podršku SAD, koje su već u jesen 1991. bile promenile odnos prema Sloveniji i raspadu Jugoslavije, navedeno je u izveštaju nekadašnjeg slovenačkog ministra odbrane Janeza Janše, napisanog i podnetog još 1993, a objavljenog tek u subotu, dodaje list.

Cene oružja iz Janšinog izveštaja razlikuju se od cena koje je hrvatskoj strani dostavio Andrej Lovšin, nekadašnji šef slovenačke vojne obaveštajne službe.

Zbog toga Marjan Frangež, slovenački publicista, koji već godinama istražuje oružanu aferu u Sloveniji, a koji je u subotu i objavio Janšin izveštaj na internetu, tvrdi da i nakon Janšinog izveštaja sva ključna pitanja ostaju bez odgovora.

Iako je slovenačka vlada odbila njegov zahtev da se sa izveštaja skine oznaka tajnosti, Frangež je izveštaj ipak objavio, pozivajući se na odobrenje slovenačke poverenice za informacije.

Janša je izveštaj pisao na zahtev tadašnjeg slovenačkog premijera Janeza Drnovšeka, i to u trenutku kada je u Sloveniji prvi put izbila afera, u kojoj je Janša optužen za aferu s oružjem, slovenačku ”majku svih afera”, koja ni do danas nije razrešena. U izveštaju se tvrdi i da je Slovenija 1991. bez naknade Hrvatskoj ustupila 800.000 kilograma minsko-eksplozivnih sredstava, koje je Hrvatska iskoristila za zaustavljanje tenkovskih kolona JNA u Slavoniji.

Iako Janša tvrdi da su sve transakcije evidentirane, upravo se u tome krije najveći nedostatak izveštaja, ističe ”Novi list”. Naime, bivši slovenački ministar odbrane je ispustio sve ostale prodaje oružja uz gotovinske isplate, za koje je nesumnjivo da su se dogodile.