Stiven Majer: Bosanski lonac pred raspadom

M. FILIPOVIĆ

25. 07. 2011. u 20:46

Bivši analitičar CIA za Balkan, o nesuglasicama na aktuelnoj političkoj sceni. U BiH ne postoji osećaj nacionalne zajednice

PRAVI razlog zbog kojeg Savet ministara BiH nije formiran ni deset meseci posle izbora je to što ova zajednička institucija nije mnogo važna, jer je pravi centar moći u etničkim zajednicama - tamo gde je oduvek bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom!

Ovo u intervjuu “Novostima” kaže bivši analitičar CIA za Balkan i od nedavno član vašingtonske konsultantske firme TSM Stiven Majer.

- Ne postoji pravi osećaj nacionalne zajednice u BiH i prema tome, nema ni stvarne potrebe da se stvori potpuno centralizovana politička vlast i moć kako to žele neki krugovi u međunarodnoj zajednici - istakao je Majer.

* Da li i u procesu formiranja Saveta ministara vidite sukob unitarističkog i decentralističkog koncepta i koja je po vašem mišljenju, partija odgovorna za blokadu izvršne vlasti?

OHR TREBA UKINUTI *Kako gledate na to da je u BiH još prisutna Kancelarija visokog predstavnika? - Visoki predstavnik se održava u BiH, jer međunarodni političari, koji se bave Balkanom, očito žive u prošlosti. Oni se drže ideje i rešenja od pre 20 godina koje ne odgovaraju stvarnosti. Visoki predstavnik i njegova “bonska ovlašćenja” više nemaju nikakav značaj u BiH. OHR je odavno beskoristan i treba ga ukinuti.

- Naravno. Taj sukob traje još od potpisivanja Dejtona. To je hronični problem zemlje i zato je teško krivicu svaliti na samo jednu partiju. Ali, najveći problem su zahtevi za centralizovanu moć i autoritet, koji su obična fikcija. Nažalost, ta fikcija je još u glavama nekih međunarodnih aktera u zemlji.

* Šta u tim uslovima očekujete od rada novog šefa delegacije EU u BiH Petera Sorensena, koji bi u Sarajevo trebalo da stigne već u avgustu?

- Imenovanje Sorensena treba da se vidi, pre svega, kao pokušaj EU da preuzme aktivniju ulogu u BiH, a posebno kao protivtežu SAD. Evropa bi trebalo da ima stav nezavisan od SAD. A njegov glavni zadatak je da BiH približi članstvu u EU.

* Da li će sa Sorensenom doći do promene odnosa EU i SAD u BiH?

I Brisel i Vašington žele BiH u EU i NATO. S tim što se EU više zalaže za decentralizovanu vlast i politički autoritet. Sorensenovo imenovanje takođe bi trebalo da “razvodni” jak američki autoritet u zemlji iz prošlosti. Zapravo, sve ovo nam govori da BiH postaje sve manje važan region za SAD.

* Nekompletna vlast, duboke nacionalne i verske podele, neefikasne institucije samo su neki od problema koji će dočekati Sorensena?

Sorensen će morati da se prilično duboko udubi u politiku i ekonomiju BiH i to će ga verovatno dovesti u suprotnosti sa domaćim političkim liderima. Drugi problem je što će on biti samo još jedna od mnogobrojnih međunarodnih ličnosti u zemlji koja će savetovati domaće lidere.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Daniel Monte

26.07.2011. 06:39

Bosna pociva na dve kolosalne lazi.Prva u kojoj Muslimani traze drzavu za coveka samo ne kazu da taj covek mora biti Musliman.Niko da citira Alini manifest Islamsku Deklaraciju.To je drzava koju oni hoce.Njegos rece "Niko krupno ko Turcin ne laze'Druga laz, medjunarodna zajednica laze da ce im pomoci da stvore drzavu po njihovoj meri.Zapad je naucio koliko treba Muslimanima da od saveznika postanu neprijatelji:Afganistan,Iran sada Irak a uskoro i Turska

nesa inzenjer

26.07.2011. 11:38

Bosna i Hercegovina treba samo strancima. Tako je bilo i u vreme cara Franje, kome su Srbi, Hrvati i Turci, (u to vreme su se tako zvali), samo stoka koju treba eksploatisati. Tako je i danas. Radite za male pare, vi Bosanci, nije važno kome pripadate. Njima je važna centralna vlast koja će štititi iznošenje kapitala iz vaše kvazi države.

nikola

26.07.2011. 13:55

@nesa inzenjer -  Kada pises da su se u vrijeme cara Franje muslimani nazivali Turcima, trebas radi iostine napisati i to da pojam "Srbin" ili Hrvat' u Bosni uopste nije postojao do 1945 nego se koristo pojam "pravoslavac" i "rimokatolik" [postojao je jos i pojam 'jevrej'] i ti pojmovi su se koristili pri popisu stanovnistva. Googlaj malo pa ces naci

Guru

27.07.2011. 19:03

@nesa inzenjer - @nikola, ocigledno je da se edukujes na vikipediji. Vjeruj mi, nije sve istina sto tamo napisu!

Srbin

21.01.2012. 11:08

@nesa inzenjer - Nikola vidi se da nisi u skoli ucio istoriju...Sine srbi su oduvek cinili vecinu u bih!!!.