Kašubi su kao Srbi

Marko LOPUŠINA

06. 06. 2011. u 17:51

U Evropi postoji narod čiji je jezik sličan srpskom, a čija se prestonica u srednjem veku zvala Beograd. To su Kašubi, koji žive na najlepšim obalama Baltičkog mora - kaže dr Dušan Pažđerski, naučnik iz okoline Gdanjska

KADA kao turista dođete u Gdanjsk i okolinu, ne treba da znate poljski da bi ste se sporazumevali sa lokalnim stanovništvom. Ovde većinu žitelja čine Kašubi, stari slovenski narod, koji odlično razume srpski. Doktor slavistike Dušan Pažđerski je čovek za kog se danas govori da je prvi svetu otkrio ovaj novi narod.

- Došao sam 1999. godine iz Novog Sada u Poljsku da doktoriram i upoznao sam ljude koji odlično razumeju srpski jezik. To me je privuklo da istražujem i otkrijem da su Kašubi autohtoni slovenski narod, koji živi na najlepšim obalama Baltičkog mora. U svom rečniku imaju fond srpske govorne tradicije. Uostalom, Kašubi na jugu Baltika, imaju Srpsko selo i Srpsko jezero - otkrio nam je svoju tajnu vezu sa ovim narodom dr Dušan Pažđerski, koji za sebe kaže da je Novosađanin.

Njegova istraživanja su pokazala da su Kašubi ostatak srednjovekovnog naroda Pomorjana, koji je na prostore pokrajine Pomeranije došao pre Poljaka.

Kašubi su bili pomorci, koji su poslovali sa Bokeljima. Prilikom podele interesnih sfera na Versajskoj konferenciji njihova oblast Pomerenija ili Kašuba je dodeljena Poljskoj. Za vreme Drugog svetskog rata Kašubi su jedini imali organizovani partizanski pokret. Danas ih u Poljskoj ima više od 5.000.

- Moje analize su pokazale da se oko 51.000 ljudi u Poljskoj izjasnilo da govore kašupskim jezikom. Smatra se da osoba koje su poreklom Kašubi u Poljskoj ima oko 300.000. Kašubi nemaju status naroda, već regionalne etničke zajednice. Njihov jezik kao orginalna baština ima status nacionalnog. Oni su sačuvali svoje etničke osobine, jer vekovima žive izolovano. Osnovali su grad Gdanjsk. Uvek su imali veze sa srpskim narodom. Jedna od prestonica kašupskih knezova u srednjem veku zvala se Beograd. Taj grad, nažalost, više ne postoji - otkriva nam dr Pažđerski.

Kašubi su, kažu sami Poljaci, jedini pravi zapadnoslovenski narod. Religiozniji su od Poljaka. Natalitet im je prilično visok, iako su podvrgnuti asimilaciji i emigraciji. Bave se poljoprivredom i ribarstvom. Najveće poljske fabrike za preradu ribe i najbolji poljski primorski turistički centri su na Kašubima.

- Po mentalitetu su slični Slovencima. Vredni su, preduzetni, ali su gostoljubi kao Srbi. Njihova narodna nošnja liči na našu. Odlikuje je narodni vez, koji imaju srpske košulje, kecelje i dolame. Uz to, imaju veliko razumevanje za srpsku istoriju. Jedan od najvećih kašupskih pesnika Stanislav Pestka je za vreme krize oko Kosmeta, preveo i objavio pesmu Stefana Lazarevića "Reči na mramornom stubu na Kosovu". A, prvi naučno uređeni kašupsko-poljski rečnik Stefana Ramulta, koji je 1893. godine izdala Poljska akademija nauka iz Krakova, recenzenti su uporedili sa "Srpskim rječnikom" Vuka Karadžića - kazuje Dušan Pažđerski, inače, veliki prijatelj Kašuba.

Naš sagovornik prećutkuje da u toj vezi Kašuba i Srba sam najviše doprineo. Pažđerski živi u gradiću Vejherovu sa Kašubama. Prvi je o ovom narodu napisao stručne radove, a u Beogradu je, u izdavačkom preduzeću "Alma" otvorio Kašupsku biblioteku. Uz pomoć Projekta Rastko 2004. godine otvorio je prvu kašupsku internet biblioteku i time ovaj narod predstavio kao svoje naučno otkriće. Za taj doprinos narod Kašubi je dr Dušana Pažđerskog nagradio Medaljom Stolema, koju je 2006. godine dobio i poljski premijer Donald Tusku, koji je i sam Kašub.

- Moji planovi su da otvorim prvu katedru kašubistike na Gdanjskom univerzitetu i da pripremimo Prvu međunarodnu konferenciju o Kašubi, kako bi ceo svet upoznao ovaj narod. Kako sam na poslednjem Sajmu knjiga u Beogradu u goste doveo izdavača Jaroslava Elvarta, prvog Kašuba koji je posetio Srbiju, palniram da dovedem još nekoliko važnih predstavnika ovog naroda - poverio nam se dr Dušan Pažđerski.

Sredinom maju ove godine je sa grupom studenata prvi put u posetu Srbiji došla i mala grupa Kašuba. Delegaciju je vodili jedini kašupski izdavač i ugledni poljoprivrednik, inače suvlasnik jedine kašupske privatne televizije. Istovremeno je održana bibliotečka konferencija u gradu Vejherovu, na kojoj su učestvovali predstavnici dve srpske biblioteke, iz Čačka i Novog Sada.

Za sledeću godinu, sa kulturnim centrom iz jedne kašupske opštine planiraju se susreti na kojima bi bila razmatrana manjinska prava u Srbiji i Poljskoj, što Kašube to posebno zanima.

POLJSKI SRBIN

Dr Dušan Pažđerski je rođen u Zenici 1967. godine u porodici Leha Pažđerskog, profesora poljskog jezika. Na rođenju je dobio ime Vladislav.

Studirao je slavistiku u Beogradu, radio u novosadskom Radiju 100 i Matici srpskoj. Otišao je u Poljsku da izučava poljsko-srpski rečnik biljaka. Radi na univerzitetu Gdanjsk, predaje gramatiku srpskog i poljskog jezika.

Istražuje tajne kašupskog jezika. Objavio je "Antologija kašupske narodne pripovetke", a radi prvi kašupsko-srpski rečnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

UrbanTip

06.06.2011. 19:17

Otišao da doktorira i to baš 99 - ne bi li izbegao vojnu obavezu. Ovi kašupi bolje da ovde ne dolaze još nam samo oni trebaju!

Ljubisa Jovanovic

21.08.2011. 21:34

@UrbanTip - Oni koji su svoj život sveli na služenje vojnog roka u Brozovoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji i Miloševićevoj pobedničkoj dobrovoljačkoj Markovoj gardi, ne samo da se odriču Kašuba nego su se odrekli i svoga dede Solunca .

Big boy

06.06.2011. 19:33

Nema tu nista novo. Zna se da je ta oblast bila srpska od pamtiveka ali je uvek dobro spomenuti istoriju...!

milan

06.06.2011. 19:38

zivim u spaniji i imam jednog od najboljih drugova sa kasuba i istoriju te narodnosti dobro znam a jezik poljski,ruski i ceski super poznajem.i hocu da kazem sledece:poljaci u poljskoj nista nerazumeju kada se prica na orginalnom kasubskom jeziku a stari kasubi dobro nerazumeju poljski jezik jer je taj region tek posle drugog sv.rata pripojen poljskoj.mi srbi nemozemo razumeti kasube apsolutno nista kao i oni nas-nista.

D. Pazdjerski

07.06.2011. 19:00

@milan - Mada, ako imate slavisticko obrazovanje i jos ste iz Srbije, onda biste mnogo razumeli... Da ne pricam da Kasubi, kad ih pitate da kazu nesto na kasupskom, izaberu obavezno ono sto je najmanje razumljivo, dok svakodnevni govor obiluje srodnim recima...

Iv

07.06.2011. 20:22

@milan - Iz Srbije sam. I nazalost ne razumem taj jezik. Ali OK, Kasube razumeju samo oni Srbi koji imaju slavisticko obrazovanje.

Aleksandar

07.06.2011. 14:04

Mi smo jeli rodjaci sa tim narodom, pa skoro da smo isto... A dokaz za to je jezicka slicnost.Pa sta je onda sa Hrvatima. Primenite istu metodologiju!

D. Pazdjerski

07.06.2011. 19:02

@Aleksandar - Dakle, zelite da primenimo istu metodologiju na Hrvate, dok govorimo o Kasubima? To sto pricate nema smisla, tema su Kasubi, a ne Hrvati. Hrvatima neka se bavi drugi strucnjaci, ali ste u pravu da Srbi i Hrvati govore isti jezik, samo sta to dokazuje u vezi sa Kasubima?

babo

07.06.2011. 19:06

vi srbi stalno mlatite praznu slamu ,koga to bre zanima te lazi necije ,kad bi trazili tamo nedje po korenima vidjeli bi djebi stigli ,albanija i turska bila bi vam majka ,daj bre uozbiljite se vec jednom ,

E MOJ BABO

11.06.2011. 15:09

@babo - Ti si neki pametan jel? Kad ti ne odgovara sta mi Srbi radimo zasto onda citas srpske novine? Sta tebe interesuje sta se desava u Srbiji,zadrzi te tvoje komentare za svoju drzavu ako je imas!

ciro

21.08.2011. 19:50

@babo - Brate moj,studiraj slavistiku ili neki istoriski smer za juzne slovene....vodi se primerom Emira Kusturice koji zna ko su mu bili koreni i kako su se zvali....Prodavali ste krst zarad dzaka brasna i manjeg poreza...treba nekada procitati nesto i od Sime Matavulja !

Gogi

16.03.2012. 09:19

@babo - NNisu naši koreni ni u Albaniji, ni u Turskoj, ne nadaj se poturice da ćeš tako opravdati sebe i svoje pretke.

Milan Zdravkovic

26.06.2011. 23:57

Koja je ovo nebuloza?!!!! Da nisu ovi Kasubi potomci Ljutica i Bodrica sto su ih Nemci pobili kao pagane u ranom srednjom veku jer su ovi odbili da prime hriscanstvo? Dušan Pažđerski sve ovo koristi za licnu promociju.

Čovek

22.07.2013. 17:30

@Milan Zdravkovic - Zna se šta se sve radilo u prošlosti u ime Hrišćanstva i Boga. Ubijani su ljudi. Verovati u nešto što ne vidimo je najveća obmana, koja opstaje kroz manipulaciju ponižavanja i straha. Hrist je jedini bio ispravan, Hrišćansku crkvu su osnovale neznalice. Duhovna učenja se ne mogu sklopiti u organizaciju, to je stvar ličnog rasta i sazrevanja.

Marko-Crna Gora za baba

30.06.2011. 16:08

A ti Babo jedna znas li ti ko si i ko su ti preci dzaba si se poturčio opet Srpska krv tece u tebi a to te vidim boli. Ali dzaba nemozes biti Turcin kad si Srpskog porijekla.

Zmaj sa Homolja

03.07.2011. 11:11

Pa naravno. Prvo su nastali Sorabi, pa amebe pa tek onda Jevreji. Sad se tu guraju i neki Kasubi. Dobro, ajde. Sorabi, pa amebe, pa Kasubi pa tek onda Jevreji. Ovi poslednji mu dodju kao postmoderna. Stvarno bre, postali veoma kasno!!! Nesto malo pre Turaka i Hrvata. Sve to moze da se utvrdi na osnovu DNK analize, koju jedino rade u Srbiji negde krajem avgusta i pocetkom septembra. Svake godine. Kad je godina rodna, onda su i bolje analize.

Saša

20.08.2011. 11:37

Još jedan od dokaza (sem DNK analize, govora, staroslovenske religije) da su protosloveni prvo došli na balkan a onda se zatim širili dalje na ostatak regiona. Ne razumem što ove bivše srbe boli srbovanje?!?! pa ako ste se vi odrekli korena svojih zarad lagodne guzice zašto to mora da radi i ostali srpski svet? o.O

Dragan

22.08.2011. 18:26

1. Na nagovor koga komsije Zidova, starosedeoca Svajcarca, sam radio test genetskog porekla ili kako se to strucno kaze "Y-DNA" test kojim se na osnovu odredjenih markera na Y-hromosomima odredjuje tzv. haplo-grupa , a koja se prenosi od oca na sina. Tim testom je moguce utvrditi "kretanje ocinstva" do oko 60'000 godina unazad. Izabrao sam najopsezniji test koji se trenutno moze raditi (naravno najskuplji). Rezultat je "I2a" ili "P37.2", zavisno o nomenklaturi.

Dragan

22.08.2011. 18:31

2. Nakon nekoliko dana po zavrsetku testa sam dobio mail od firme koja je isti provela sa obavestenjima da imam familiju sa identicnim genetskim markerima. I Pogadjate radi se o jednoj velikoj porodici Kasubija. Upoznali smo se. Moja zena, kada nas je skupa videla, mene sa njima, plakala je, nije mogla da veruje, tolika slicnost, stvarno. Svi smo bili jako uzbudjeni. U pocetku se i nismo bas razumeli, malo rukama, malo nogama... Medjutim nakon nekih 3 do 4 dana smo mogli odlicno da komuniciramo.

Svevlad

18.03.2012. 16:03

Svaka cast gospodinu Pazdjerskom. Njegovo istrazivanje samo potvrdjuje mnostvo dokaza o nekadasnjem prisustvu Srba na Baltiku. Pre nekoliko godina tragao sam za etnonimima koji bi markirali prisustvo Srba tamo gde ih danas vise nema i ono sto sam nasao me vise nego iznenadilo. Ne samo na obalama Baltika, nego ih ima mnostvo i u Svedskoj. Svojevremeno sam postavio te mape za oznacenim naseljima na forum "Istorija Balkana", gde su, naravno docekane na noz.

nenad Kg

19.03.2012. 00:37

Balticko more se zvalo nekada Srpsko More... Ne samo Kusubi vec Poljaci, Cesi, Slovaci svi su oni Srbi... Ko u to ne veruje neka procita "Zabranjenu Istoriju Srba"Mislim da ce istina polako izaci na videlo... I ovu istoriju koju nam namecu, a koja je pisana u Vatikanu istinom i samo istinom cemo oboriti...

hick cyrillic

01.08.2013. 04:25

Posto se pominju Hrvati samo da pdsjetim da su Hrvati prisutni i Poljskoj i u Ukrajini (mahom poznati kao Bijeli Hrvati). Prvi poljski katolicki biskup je bio Hrvat. Znaci, hocu da kazem da je ovo sto je covjek nasao veoma znacajn. To sto mi i Hrvati govorimo isti jezik ima svoju istoriju, ali niko ne moze opovrgnuti slicnost izmedju Srba i Hrvata ma koliko to neki zeljeli.

Kuman

15.06.2015. 22:02

@hick cyrillic - Kako se ja secam bio je Ceh, kao i njihov nebeski zastitnik koji je ubijen od strane Prusa.