PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

DOMINIKU Stros-Kanu je vraćena sloboda, doduše uslovna, a poznavaoci američkog pravnog sistema kažu da njegove peripetije tek sada počinju.

Uslovi pod kojima mu je dozvoljeno da napusti zatvor “Rajker ajlend” do sada su gotovo neviđeni. Uz neverovatno visoku kauciju (milion dolara plus pet miliona garancije), morao je da vrati pasoš, ali i da pristane na instaliranje kamera u stanu, nošenje elektronske narukvice i danonoćno prisustvo naoružanog čuvara! Amerikanci se, naime, plaše da se ne ponovi “afera Polanski”, i da im Stros-Kan ispred nosa ne umakne u Evropu. Postojala je bojazan da će da se sakrije u francuskoj ambasadi ili konzulatu, pa je zbog toga smešten u najstroži mogući kućni pritvor.

Stros-Kan je, ipak, prilikom objavljivanja odluke u četvrtak delovao kao čovek kojem je pao težak kamen sa srca. Uspeo je i da se nasmeši i da u sudnici mahne u znak pozdrava supruzi i ćerki, koje su došle da mu pruže podršku. Slika je, uopšte, bila mnogo drugačija nego pre nekoliko dana, kada se prvi put pojavio na sudu: nije imao lisice, bio je obrijan, uspeo je da delom povrati svoj poznati nonšalantni hod.

VIZIONARSKA KNJIGA VELIKO interesovanje ovih dana u Francuskoj izaziva knjiga o Dominiku Stros-Kanu koja je objavljena još prošle godine, i u kojoj anonimni autor, bivši saradnik ili saradnica, pod pseudonimom Kasandra, opisuje njegovu ličnost. Zanimljivo je da je, između ostalog, predviđeno da će ga njegove avanture sa ženama zaustaviti u karijeri, kao i da “nikada neće biti predsednik Francuske, zato što se neće ni kandidovati”.

Zli jezici su primetili još jednu razliku: dok ga je zbog optužbi za pokušaj silovanja u ponedeljak žena, sudija Melisa Džekson, osudila na pritvor, dotle ga je u četvrtak muškarac, sudija Majkl Obus, pustio na uslovnu slobodu.

U svakom slučaju, ova uslovna sloboda koštaće bivšeg direktora MMF više nego papreno. Procene su da će za usluge advokata, pripreme za odbranu, ali i uslove nadgledanja koji idu na njegov trošak, morati da plaća astronomskih 300.000 dolara mesečno! Mnogi se pitaju kako on to može finansijski da izdrži, sa svojom godišnjom platom od oko 500.000 dolara bez poreza. Bračni par Stros-Kan, međutim, ima veliko bogatstvo. Njegova supruga, poznata novinarka An Senkler, unuka je jednog od najpoznatijih trgovaca umetničkim delima 20. veka Pola Rozenberga. U svojoj kolekciji ona ima veoma vredne slike, Monea, Matisa... Neke od njih su proteklih godina na aukcijama prodate i za po desetak miliona evra.

An Senkler je kupila kuću u Vašingtonu, gde se nalazi sedište MMF-a, za četiri miliona dolara, a bračni par ima i dva stana u Parizu, od četiri, odnosno tri miliona evra. Imaju nekretnine i u Rijadu, Marakešu... Procenjuje se da njihovo bogatstvo iznosi od 50 do 80 miliona dolara.

Stros-Kanova supruga je, inače, priča za sebe. Zbog muža je odustala od novinarske karijere, kada je on svojevremeno postao francuski ministar, da njena funkcija ne bi došla u sukob interesa. Ćutke je prešla preko mnogih optužbi za neverstvo supruga, a kada je izbila afera u hotelu “Sofitel”, bila je među prvima koja mu je pružila punu podršku.

Bračni par Stros-Kan sada će zajedno krenuti u borbu za dokazivanje Dominikove nevinosti. Advokati su već angažovali armiju privatnih detektiva, koji do tančina češljaju prošlost sobarice, tražeći i najmanju sitnicu koja bi mogla da eventualno diskredituje njeno svedočenje. Ispostavilo se, tako, da famozni “brat” koji je prethodnih dana davao izjave pred TV kamerama, uopšte nije u krvnom srodstvu sa ženom koja se žalila da je napastvovana.

Istovremeno, pojavile su se nove informacije, prema kojima vrata od Stros-Kanovog apartmana u trenutku događaja nisu bila zatvorena, da je unutra već bio jedan od zaposlenih, verovatno odnoseći doručak, koji je, odlazeći, propustio sobaricu. Magnetna kartica za otvaranje vrata tako neće moći da bude upotrebljena kao dokaz. Takođe, u hodnicima hotela, izgleda, nema kamera, kako se mislilo u prvi mah, kada se govorilo da postoje snimci na kojima se vidi Stros-Kan kako užurbano napušta svoju sobu.

Prvi pretres je zakazan za 6. juni.