“Avantura” nam se isplatila

D. MORAČA

27. 04. 2011. u 20:37

“Авантура” нам се исплатила
Petar Topalović, pevač i frontmen popularne banjalučke grupe “Sopot”. Film “Zduhač znači avantura” sa elementima avanture, humora i romantike
Dok se talas “Zduhač” širi i preko granica Srbije, a publika daje svoje ocene, grupa kreće u nove izazove

“Sopot” je moderan banjalučki bend, osnovan 2006. godine, poznat po muzičkom hibridu daba i narodnih motiva. Članovi benda nestašno kombinuju rege, bubanj, bas, dubstep i slove za psihodelije etnomuzike sa ovih prostora. Posle albuma “Dubalkan” i “Ravnoteža”, “Sopot”, nastavlja rad u studiju, pripremajući singl pod nazivom “Kosmos” i treći album, koji nosi radni naslov “Sopotnik”.

* Kako je došlo do saradnje u filmu “Zduhač znači avantura”?

- Sve je počelo pozivom iz agencije “Akvarijus Ogilvi”. Bio im je potreban bend, pa su nas pozvali kako bismo igrali muzikante.

* Kako kao akteri iz prve ruke ocenjujete film?

- “Zduhač znači avantura” je omladinski film sa elementima avanture, humora i tinejdžerske romantike koji tera publiku da se opusti i dobro zabavi. Film je relaksirajući, a za razliku od većine ostvarenja koji se snimaju na ovim prostorima i koja tretiraju ratnu tematiku, te “teške” teme, ovde nema ni “R” od reči “rat”, što nam je posebno drago, jer smo mi bend koji kroz svoj rad i filozofiju propagira vrednosti i odnose među ljudima kao što su mir, ljubav, razumevanje.

* Da li je bilo pozitivnih kritika i novih ponuda, nakon ove saradnje?

- Nadamo se da će publika, koja ranije nije imala mogućnost da čuje našu muziku, nakon filma “Zduhač znači avantura” saznati nešto o nama, našem stvaralaštvu, primiti poruke i osetiti dobre vibracije koje im šaljemo.

* Komponovali ste muziku za predstave “Balon od kamena” i “Radnička

hronika”, da li će te i dalje raditi na tom planu?

- Zaista nam je bio izazov raditi muziku za predstave, jer se ranije nismo susretali sa tim. Vrlo rado ćemo ponovo da komponujemo muziku za pozorište jer nam to svaki put otvara nova vrata stvaralaštva.

* Da li nastupate na “Egzitu” i kavi su planovi za letnju sezonu?

- Još čekamo potvrdu za svirku na “Egzitu” i u Mariboru. Na “Trenčtaun” festivalu nastupamo 1. maja na Velikoj bini, potom nas čeka koncert u bečkom klubu “Ost” 19. maja, te 23. jula na “Vodova festu” u Ruskom Krsturu. “Sopot sound sistem” će se predstaviti publici u Slunju 15. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije