TRIPOLI - Dve eksplozije su odjeknule su u subotu veče u blizini centra Tripolija, a zatim još nekoliko na izvesnoj udaljenosti od centra libijske prestonice, javile su agencije, navodeći da još nije moguće odrediti šta je tačno pogođeno. Istovremeno, snage lojalne Gadafiju zauzele su u subotu veče grad Jafran, u zapadnom planinskom delu zemlje, rekao je portparol pobunjenika televiziji Al Arabija. Ovaj portparol je kazao da je izbrojao više od 40 raketa "grad" za manje od jednog sata.

S druge strane, dva francuska borbena aviona "miraž", koji učestvuju u operacijama u Libiji, morala su prinudno da slete na Maltu, nakon što se na jednom od njih pojavio kvar u hidrauličkom sistemu, prenela je agencija Frans pres. Avioni su sleteli bezbedno, a piloti su, kako se navodi, aerodromskim vlastima rekli da nemaju bombe već samo mitraljeze.

***********************

POBUNJENICI U MISRATI? MISRATA - Portparol libijskih pobunjenika objavio je u subotu da je Misrata oslobođena i da su snage lojalne Moameru Gadafiju poražene u tom trećem po veličini gradu u Libiji. "Misrata je slobodna, pobunjenici su pobedili. Što se tiče Gadafijevih snaga - neki su poginuli, a drugi beže", izjavio je agenciji Rojters portparol pobunjenika Gemal Salem. Salem je dodao da su se snage lojalne Gadafiju zadržale na obodima grada, odakle mogu da ga bombarduju. Za sada nema nezavisne potvrde ove informacije, ali su libijski vojnici koje su zarobili pobunjenici u Misrati rekli da je vojsci naređeno da se povlači.

NAPADI AMERIČKIH BESPILOTNIH LETELICA

VAŠINGTON - Američka bespilotna letelica "predator", naoružana raketama izvela je u subotu  prvi napad na Libiju, saopštio je Pentagon. Prvi napad 'predatora' dogodio se u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu", naveo je portparol američke vojske u saopštenju, dostavljenom agenciji AFP. Portparol je dodao da neće biti objavljeni detalji napada, tačnije gde se napad odigrao i šta je bila meta.

Američki predsednik Barak Obama odobrio je upotrebu "predatora", naoružanog raketama "helfajer" zbog humanitarne situacije, izjavio je u četvrtak uveče američki sekretar za odbranu Robert Gejts.

Kod "predatora" je jedinstvena njegova sposobnost da leti na manjim visinama, zbog čega ima bolju vidljivost meta. "Predatori" su zato pogodni za urbane oblasti.

************************************************

NATO POGODIO I GADAFIJEV BUNKER?

TRIPOLI - NATO bombe su, najverovatnije, pogodile bunker u kompleksu pukovnika Gadafija u Tripoliju, piše britanski "Telegraf." Portparol vlade Musa Ibraim je rekao da je troje ljudi poginulo u "snažnoj eksploziji" na parkingu u blizni Gadafijevog kompleksa, a Rojtersovi izveštači javljaju da se u kraterima od projektila nazire podzemni bunker.

Prema njihovim rečima, iz jednog od kratera izbijao je dim, a u blizini su se mogli videti sanduci sa municijom. Međutim Ibrahim tvrdi da taj kompleks niko ne koristi i da su sanduci sa municijom prazni, piše list.

Napad je izvršen samo nekoliko sati pošto je zamenik ministra spoljnih poslova Kaled Kaim saopstio da je libijska vojska dobila "ultimatum" da zaustavi pobunu u Misrati ili da prepustiti lokalnim plemenima da razreše sukob u gradu bilo putem pregovora, bilo upotrebom sile.

Jedan ranjeni vojnik libijske armije koga su zarobile pobunjeničke snage u Misrati, rekao je danas da je vojsci naređeno da se povuče.

"Juče nam je rečeno da se povučemo," rekao je on.

Misrata je treći po veličini grad u Libiji, koji se nalazi pod kontrolom pobunjenika, ali je skoro dva meseca pod opsadom snaga libijskog lidera Moamera Gadafija. Nalazi se na severozapadu zemlje, na oko 200 metara istočno od Tripolija.