POSLE britanskih “savetnika”, u Libiju kreću i francuski “oficiri za vezu”, sa istim ciljem - da pomognu pobunjenicima.

- Poslaćemo manji broj oficira za vezu, koji će sarađivati s opozicionim Nacionalni prelaznim savetom, kako bi pomogli u organizovanju zaštite civilnog stanovništva - rekao je u sredu portparol francuske vlade Fransoa Baroen, dodavši da, zasada, “nema planova o slanju vojnika u tu severnoafričku zemlju”.

Isto tvrdi i ministar odbrane Žerar Longe. Po njemu, da bi se poslali vojnici za borbu rame uz rame s pobunjenicima, prethodno je neophodna “međunarodna debata”.

Ako bi i pokrenuo takvu debatu, Pariz ponovo ne bi imao podršku Berlina. Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele je, i posle apela pobunjenika opkoljenih u Misrati - koji su, mesec dana od početka operacija zapadnih avijacija u Libiji, prvi put formalno zatražili pomoć strane pešadije i tenkova - isključio mogućnost kopnene akcije nemačkih vojnika, jer je to, kako je kazao, isključeno rezolucijom UN.

NATO NAPADI KAIRO/MISRATA - NATO snage bombardovale su u sredu snage libijskog lidera Moamera Gadafija u blizini istočnog grada Adždabije, javila je televizija Al-Džazira. Ranije tokom dana državna televizija Al Džamahirija javila je da je NATO bombardovao "civilne i vojne ciljeve" jugozapadno od Tripolija, u oblasti Bir al-Ganama. Istovremeno, Rojters je javio, pozivajući se na izjave pobunjenika, da se u Misrati vode žestoke borbe sa provladinim snagama. "Borbe se vode i na putu Nakl el Tekel, koji vodi ka luci, jer Gadafijeve snage pokušavaju da održe kontrolu nad tim putem i da izoluju grad", rekao je jedan od portparola pobunjenika. Isti izvor je rekao da "NATO avioni nadleću Misratu, ali da ne zna da li je bilo bombardovanja" i dodao da je "NATO bio neefikasan u Misrati".

Vestervele je upozorio da mora da bude napuštena ideja o brzom vojnom rešenju.

Bi-Bi-Si javlja da će “konsultantske usluge” ustanicima pružiti i Italijani. To neće biti mnogobrojna podrška - iz svake zemlje doći će najviše desetak vojnih stručnjaka, da upute pobunjenike u neke od tajni savremenog vođenja rata, koje im, sudeći po razvoju situacije na frontovima, uopšte nisu poznate. Stranci, prema rečima britanskog šefa diplomatije Hejga, treba da im poboljšaju organizaciju, komunikaciju i logistiku, a ne i da neposredno obučavaju ili da im dostavljaju oružje.

U međuvremenu, holandski brigadni general Mark van Um rekao je da napadi iz vazduha da bi se zaštitili civili u Misrati “imaju svoja ograničenja”, s obzirom na Gadafijevu taktiku da koristi ljudske štitove i krije teško naoružanje u gradovima.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi obećao je, ipak, pobunjenicima da će njegova zemlja i saveznici pojačati vazdušne napade na položaje libijske vojske. Prema saopštenju Jelisejske palate, Sarkozi je u sredu primio vođu ustanika Mustafu Abdela Džalila i obećao mu da će se Pariz još više angažovati kako bi srušio režim u Tripoliju. Džalil je pozvao predsednika Francuske da poseti Bengazi, glavno uporište pobunjenika. On je obećao da će opozicija u Libiji “pokušati da izgradi demokratiju preko glasačkih kutija, a ne tenkovima”.

Iz Tripolija stiže poruka da bi Libija mogla da održi izbore - uz uslov da Zapad obustavi vazdušne napade.

- Sigurni smo da bismo, ako ovo bombardovanje prestane i ako bude pravog primirja, mogli da imamo dijalog svih Libijaca o onome šta žele: demokratiju, političke reforme, ustav, izbore. To ne može da se učini u ovoj situaciji - rekao je šef libijske diplomatije Abdul Ati el-Obeidi.

On je kazao da bi na izborima bila rešena “sva pitanja koja postave Libijci” i otvorene sve mogućnosti, uključujući, kako je nagovestio, i pitanje budućnosti Muamera Gadafija.

KAKO SE PIŠE? U POTRAZI za bankovnim računima lidera autoritarnih režima (Tunis, Egipat, Libija), banke su naišle na ne malu prepreku: kako da utvrde tačnu ortografiju prezimena s obzirom na veliki broj transkripcija arapskih imena. “Kako neka banka može da zamrzne račune Gadafija kada ne zna kako se transkribuju njegovo ime i prezime”, upitao je “Vol strit džornal”. Lista koju je objavilo ministarstvo finansija u Vašingtonu sadrži “svega 12 mogućih transkripcija imena Muamera Gadafija, dok stručnjaci za lingvistiku kažu da ih ima više od 100 samo za prezime”. “Ajriš tajms” je nabrojao 112 različitih ortografija prezimena, među kojima Kadafi, Ljaddafi, Gaddafi, Gadafy....


******************************

SAD NAMERAVAJU DA POMOGNU LIBIJSKOJ OPOZICIJI

VAŠINGTON - SAD nameravaju da libijskoj opoziciji pomognu isporukama vrednim 25 miliona dolara, ali ne u vidu oružja, potvrdili su u sredu zvaničnici administracije u Vašingtonu. Prema planu koju je predložio predsednik Barak Obama, administracija će opoziciji pomoći da obezbedi zaštitu civila od napada snaga Moamera Gadafija. Pritom će biti iskorišćena predsednička ovlašćenja da u hitnim situacijama, bez odobrenja Kongresa, iskoristi postojeće resurse za vojne i humanitarne svrhe.

Libijskoj opoziciji trebalo bi da se pošalju vozila, čisterne za gorivo, ambulantna kola, mediciinska oprema, zaštitni prsluci, dogledi i radio-stanice, prenosi Asošijeted pres. Iako će sve te isporuke stići iz raznih vladinih agencija, očekuje se da najveći deo stigne iz magacina Pentagona, kažu zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni.

Nije još poznato kada će Obama potpisati preporuku za slanje pomoći Prelaznom nacionalnom savetu, praktično llibijskoj opozicionoj vlaldi, sa sedištem u Bengaziju.

************************************************

U MISRATI POGINUO FOTOREPORTER "VENITI FERA"

MISRATA - Fotograf Tim Hetrington (41) koji je radio za časopis "Veniti Fer" (Vanity Fair) poginuo je u sredu u Misrati u minobacačkoj paljbi, a troje njegovih kolega je ranjeno. "Veniti Fer", politički i modni magazin, potvrdio je njegovu smrt, javio je AFP.

Hetrigton je Britanac koji je "pokrivao" brojne sukobe tokom protekle decenije, a 2007. godine dobio je Svetsku nagradu za fotografiju (2007 World Preš Photo Awaard) za "pokrivanje" američkih vojnika u Avganistanu. On je i producent dokumentarnog filma "Restrepo" koji je imao dve nominacije za Oskara.

Kris Hondros (41), Amerikanac koji radi za foto agenciju Geti (Getty) je teško ranjen, a imena druge dvojice ranjenih nisu saopštena.