Libija: Britanci pomažu pobunjenicima

M. Z. R.

utorak, 19. 04. 2011. u 12:33

Либија: Британци помажу побуњеницима
Otežani napadi zapadnih saveznika u Libiji, pobunjenici dobijaju pomoć od Britanaca. NATO: Gadafijeva vojska se krije po školama i bolnicama

BRITANIJA šalje vojne oficire koji treba da pomognu libijskim pobunjenicima da poprave organizaciju, komunikaciju i logistiku - objavio je šef diplomatije Vilijem Hejg. On je kazao da “vojni savetodavni tim” neće učestvovati u obučavanju ili naoružavanju pobunjenika, niti će pomagati u njihovim vojnim operacijama.

NATO je, istovremeno, saopštio da izvodi udare po komandnim centrima libijskog vođe Gadafija, uključujući Tripoli i brigadu koja, kako smatraju, predvodi napade na civile. Libijska novinska agencija Džana ranije je izvestila da su u vazdušnim napadima koje je u utorak izveo NATO pogođeni Tripoli, Gadafijev rodni grad Sirt i Azizija, južno od prestonice.

Zamenik libijskog ministra spoljnih poslova Haled Kaim izjavio je da su ovi udari izvedeni “na zahtev pobunjenika koji se spremaju da izvedu masakr”.

Komandant vojnih operacija NATO u Libiji, kanadski general Šarl Bušar, optužio je Gadafijeve snage da se kriju po bolnicama i školama i da u gradu Misrati sa krovova džamija pucaju na civile, što je “nepošteno i nemoralno”, preneo je Rojters. General tvrdi da bi patnje civila u Misrati bile mnogo veće, a žrtava na hiljade da NATO nije tamo.

Evropska unija je saopštila da će pokrenuti “vojnu operaciju za humanitarnu pomoć Libiji” ako to zatraže Ujedinjene nacije. Portparol evropskog šefa diplomatije Ketrin Ešton kazao je da se ne zna koliko će vojnika učestvovati u misiji, ali da će ih svakako biti manje od hiljadu. Savet EU ranije ovog meseca složio se da pokrene operaciju “Eufor Libija”, koja bi, na zahtev UN, “doprinela sigurnom kretanju i evakuaciji raseljenih i pomogla humanitarnim agencijama”.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio je da je u sukobima u Libiji do sada poginulo 10.000 ljudi, a da ih je povređeno 55.000. On je, u stvari, preneo podatke Prelaznog nacionalnog saveta libijskih pobunjenika.

Fratini je najavio da će se na sastanku međunarodne kontakt-grupe u Rimu sledećeg meseca razmatrati kako da se omogući prodaja nafte u istočnom delu Libije, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Ponovo se vodi i debata o prirodi pokreta Gadafijevih protivnika. Abdel-Moneima Moktara ubila je iz zasede libijska vojska prošle nedelje na istoku zemlje. Američka agencija AP javlja da je za ovog čoveka to bio kraj putovanja koje je započelo u Avganistanu, gde se borio kao džihadista.

Gadafijeva vlada je saopštila da je Moktar bio član Al Kaide. On je, pre smrti, poricao veze sa terorističkom mrežom Osame bin Ladena.

Prisustvo islamističkih ekstremista briga je zapadnih nacija koje su napale Gadafija - protivnika verskih fundamentalista. Mustafa Gerijani, portparol pobunjenika, tvrdi da su ekstremisti u njihovim redovima - izuzetak.

Al Kaida je 2007. saopštila da se udružila sa Libijskom islamskom borbenom grupom, čiji je pokojni Moktar bio član, i koja je tada dospela na američku listu terorističkih organizacija. Grupa se 2009. javno odrekla nasilja, a više od 100 njenih članova je potom oslobođeno.

Britanske vlasti, zvanično, veruju da se ova libijska organizacija drži svog “zaveta” na nenasilje, i da nema veza s Al Kaidom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Miljko

19.04.2011. 13:15

Baš su bezobrazne ove''Gadfijeve snage''. Oni kao da ne znaju da se sa zapadnim marionetama ratuje civilizovano-baciš pušku i prosto kažeš: '' Ajde, brate, upucaje me, ali milosrdno.'' Divljaci jedni.

S

19.04.2011. 13:47

"...imaju oklopna vozila u školama i čak su skinuli svoje uniforme" - ne, najbolje bi bilo da izađu u sred pustinje, jasno se obeleže i okupe na jedno mesto i ljudstvo i tehniku, da NATO može da ih pobije sa nekoliko bombi. A, mislim, oklopna vozila u školama, to je tek priča... I šta, puca tenk iz učionice ili iz školskog dvorišta?

ciga

19.04.2011. 14:14

Ma meni je samo da se oni dogovore oko nafte,za te zrtve manje vise,zrtava uvek ima.Nesto mi se cini da je drug Moamer bio u pravu kada je rekao da sa njim nece tako lako izaci na kraj.

MatijaBG

19.04.2011. 15:34

ja sam ipak mislio da ce NATO za dva dana da slomi otpor Gadafija ali nisam bio u pravu i tek sad vidim da NATO nemoze nista da uradi sem sto ubija neduzne Ljude tamo.od danas sva podrska Pukovniku Gadafiju..

darko

19.04.2011. 17:03

@MatijaBG - Matija iz splita pravis veci cirkus ovde nego tomislav nikolic tamo sa strajkom gladju..

kalimero

19.04.2011. 16:32

"A u Misrati su vjerovatno Gadafijeva najveca skladista naoruzanja i municije i zato je navalio da to otme od gradjana Misirate. Sve dok se humanitarni strucnjaci ne rasporede u Tripoliju i nemognu da setaju i salju precizne izvjestaje o bezobraznim prerusenim Gadafijevim vojnicima u svoju centralu u UN nece se moci demokratski zastititi goloruki oslobodioci. A zasto pored broja poginulih i ranjenih civila nema i navedeno koliko je hiljada silovanih zena."

darko

19.04.2011. 16:49

sve sto ga agresor vise napada Pukovnik Gadafi je sve jaci i jaci,gore citamo da je do sad u sukobima poginulo 10 hiljada Ljudi a od tih 10 hiljada nato zlikovci su pobili 9.999 sigurno..

Branko Petrovic

19.04.2011. 17:41

Ovaj nas svet nema pravu predstavu o stradanjo i golgoti kroz koju u finalnom cinu nasilja i torture prolazi jadni libijski narod od ruku svog "lidera" i njegovih satrapa. Posto je Gadafi za najveci deo libijaca proslost kao i za medjunarodno zajednicu i te kako ce se ocenjivati od strane novih libijskih vlasti ovakvo komentarisanje srpske javnosti. Kada se tome doda spekulacije da se na njegovoj strani bore placenici iz Srbije onda se mozemo pozdraviti sa trzistem koje nam je uvek bilo naklonj

zarije

20.04.2011. 10:06

@Branko Petrovic - U pravu si, neće nam mogući novi vladari dati ni blizu od onih Gadafijevih milijardu dolara, daće koje milionče.Kao u Iraku, kada su skinuli Sadama, Dosovci su oprostili 10- tak milijardi dolara, a mi smo dobili obećanje da ćemo nešto zraditi ako pošaljemo vojnike.Naravno da je svima na zapadu dosta Gadafija, ne da im libijske pare, a njima tako trebaju, kako će plaćati svoje dugove, treba od nečega platiti svoje sluge, šta bre on misli ko je on, prema Sarkoziju ili Braunu.

Svete Dimovski

19.04.2011. 19:40

Sada posle najnovijeg muckog bombardovanja civilnih cetvrti u Tripoliju nato gebelsovci pricaju o 10 000 izbeglica u Tunis. Dali vam ovo zvuci poznato? Pa to isto su objavljivali posle bombardovanja na Kosmetu kada su od tamo i od njihovih pametnih bombi bezali i albanci i srbi.A oni su ko zalili i plakali nad stradanjima jadnih civila. I sada zale i placu. Liju potoke naftnih suza,Napred pukovnice ne daj se!

Pavle

20.04.2011. 07:25

Da li postoji još neko ljudsko biće koje ne vidi stradanje i uništenje libijskog naroda od nazovi humanitaraca.

Dervis i zivot

20.04.2011. 07:30

Kada se dva muslimana medjusobno svadjaju,treci medju njima je shejtan!