Orlovi osvojili Švedsku

M. L.

19. 04. 2011. u 11:10

Na finalnom turniru najboljih košarkaških klubova u Švedskoj srpski tim "Beli orlovi" trijumfovao i plasirao se u Super ligu

U NEDELJU je odigrana dugoočekivana i istorijska utakmica za zlato prve švedske savezne lige (Basketettan). Domaćin ovogodišnjeg "Final Four" prve švedske lige je bio srpski klub "White Eagles", tim iz Stockholma koji je cele godine oduševljavao našu dijasporu i obarao sve rekorde u posećenosti.

Otvaranje turnira koje su priredili Orlovi bilo je nezaboravno, uz vatromet i lajtšou. Program je vodio Jovan Radomir, najpoznatiji srpski voditelj sa švedske televizije, a preko ogromnog video bima publici su se obratili Vlade Divac, Dejan Bodiroga i Saša Djordjević.

"Orlovi" su, najpre, u subotu pobedili protiv tima "Hoganes" i ostvarili plasman za finalnu utakmicu u nedelju.

Protivnik im je bio iskusni "Taby Basket" sa kojim Orlovi već imaju 1-1 u utakmicama. Očekivala se neizvesna utakmica, pa je i hala bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Utakmica je bila tvrda od samog strarta i prvi su Šveđani poveli sa 9 -13. U drugoj četvrtini je trener "Orlova", Stefan Bergman, promenio igru i "Orlovi" su preuzeli vođstvo. Poluvreme se završilo rezultatom 36-28. U drugom poluvremenu su "Orlovi" na trenutke imali problema sa odbranom, što su gosti iskoristili i približili se u poenima. Na početku poslednje četvrtine "Orlovi" su vodili 51-49 i velika neizvesnost je visila u vazduhu.

Kao i mnogo puta ranije navijači su pokrenuli svoje "Orlove" i nosili do pobede sa poenima 74-63. Kada se oglasila sirena za kraj utkmice na teren je utrčalo više od 1000 navijača i atmosfera je bila nezapamćena.

Najbolji skor na utakmici postigao je Aleksandar Perišić sa 29 poena. MVP Final Foura je kapiten "Orlova" Davor Femić.

- Orlovi su ponos svih nas u dijaspori i drago mi je da smo na veličanstven način predstavili našu naciju. Pokazali smo put svim ostalim timovima u dijaspori i da nema granica kada se uspeha tiče. Zahvaljujem se i normalno svim našim vernim navijačima bez kojih ne bi bila ovakva atmosfera - rekao je predsednik Belih Orlova, Goran Popov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije