TOKIO - Nuklearni akcident u Japanu sa dosadašnjeg nivoa četiri prebačen je na alarmantni pet – preneo je u petak popodne Bi-Bi-Si. S obzirom da je reč o skali na kojoj se nivo sedam tretira kao najgori, kriza u nuklearki Fukušima Daići do sada tretirana kao lokalni problem sada je ocenjena kao situacija sa “širim posledicama”.

Inače u Japanu su, posle razornog zemljotresa koji se dogodio 11. marta, registrovana još 262 potresa jačine pet ili više stepeni po Rihterovoj skali, saopštila je u petak japanska Meteorološka agencija. To je najveća učestalost naknadnih potresa koja je zabeležena u Japanu i dva i po puta je veća nego posle zemljotresa koji je pogodio Hokaido 1994. godine, jačine 8,2 stepena, preneo je Kjodo. Iz Agencije za predviđanje zemljotresa je saopšteno da je verovatnoća da se dogoditi naknadni potresi jači od pet stepeni smanjena sa 40 procenata na 30 odsto.

"Imamo lagan trend smirivanja, ali naknadni potresi su još česti", izjavio je šef Odeljenja za informacije o predviđanju zemljotresa Takaši Jokota.

Tekst o stanju u nuklearki Fukušima i hlađenju reaktora možete da pročitate OVDE

"Moramo da budemo oprezni, jer zemljotres koji pogodi okean može da izazove snažne naknadne potrese i 10 do 20 dana nakon glavnog potresa", dodao je on.

Inače šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano rekao je ranije u petak da borba Japana da stabilizuje situaciju u nuklearnim postrojenjima oštećenim u zemljotresu i cunamiju predstavlja "trku s vremenom". Istovremeno, premijer Japana Naot Kan izjavio je da se njegova zemlja suočava sa najvehom krizom od 1945. godine.

Amano je u Tokiju rekao i da je IAEA poslala sopstvenu opremu za praćenje nivoa radijacije u japanskoj prestonici, oko 250 kilometara udaljenoj od nuklearne elektrane Fukušima 1.

"Ovo je veoma teška i ozbiljna nesreća", rekao je Amano posle sastanka sa premijerom Kanom, misleći na eksplozije i požare koji su posle zemljotresa i cunamija zahvatili Fukušimu 1.

"Zato je važno da se međunardna zajednica, uključujući i IAEA, udruži u rešavanju ove situacije. Naročito je važno hlađenje reaktora i ja mislim da je to trka s vremenom", ocenio je Amano.

Amano je dodao da je kao prvi korak na ovom polju, IAEA sa njim poslala svoj tim za praćenje radijacije u Tokiju, koji će zatim preći u Fukušimu, preneo je Frans pres.

Premijer Kan izjavio je ranije da će nuklearni problemi u toj zemlji uskoro biti rešeni i da će njegova vlada u potpunosti uspostaviti kontrolu nad krizom u nuklearnom kompleksu Fukušima. Kan je rekao i da njegova vlada objavljuje sve informacije o događajima u nuklearnoj centrali. On je istakao da nuklearni problemi ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam, ali je izrazio uverenje da će Japan prebroditi najgoru krizu posle Drugog svetskog rata.*******************************

NASTAVLJENO HLAĐENJE REAKTORA U FUKUŠIMI


JAPAN je u petak nastavio hlađenje vodom pregrejanih reaktora u nuklearnoj centrali Fukušima 1, kako bi izbegao katastrofu širih razmera, sledeći upozorenje šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da ta borba predstavlja "trku s vremenom". Pet posebno opremljenih vozila Tokijske vatrogasne službe, 20 minuta je ubacivalo morsku vodu u reaktore centrale Fukušima 1, kako bi rashladili šipke s gorivom, saopštio je zvaničnik ove službe.

Tokom petka još šest vatrogasnih vozila Službe za samozaštitu ubacilo je oko 50 tona morske vode u jedan od problematičnih reaktora, prenela je agencija Frans pres. U operaciji su korišćena i vozila koja mogu da ubacuju vodu i sa visine od 20 metara, a akcije hlađenja reaktora nastaviće se i u subotu.