VAŠINGTON/ VAŠINGTON/ ŽENEVA/ TRIPOLI/ BRISEL/ MADRID - Francuska, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i arapske države zatražile su u petak od libijskog lidera Moamera Gadafija da zaustavi svoju vojsku i uspostavi normalno snabdevanje strujom i vodom u "odsečenim gradovima", saopšteno je u petak veče iz Kabineta francuskog predsednika Nikole Sarkozija. U saopštenju se traži da snage lojalne libijskom lideru zaustave napredovanje ka glavnom uporištu opozicije, gradu Bengaziju na istoku zemlje i da se povuku iz još tri grada - Misrata, Zavijaha i Adždabija, prenela je agencija Rojters.

Tekst o reakcijama na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija možete da pogledate OVDE

I arabijska televizija Al Džazira javila je u petak veče da Gadafijeve snage velikom brzinom napreduju ka Bengaziju, uprkos prekidu vatre koje je proglašeno u noći između četvrtak i petka, odmah posle Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dopisnik Al Džazire iz Bengazija izveštava da se vodi borba između snaga lojalnih Gadafiju i opozicije u gradovima Al Magrun i Sluk, udaljenim oko 50 kilometara od Bengazija, prenosi Rojters.

Američki predsednik Barak Obama poručio je libijskom lideru Moameru Gadafiju da će protiv njega biti primenjena vojna sila ako odmah ne bude prekinuta vatra i istakao da SAD neće poslati kopnenu vojsku u Libiju. Svi napadi na civile moraju prestati, zaustaviti pokrete prema Bengaziju, povući trupe iz Adžbadije i Misrate, rekao je američki predsednik.

KLINTON: NASTAVIĆEMO PRITISAK VAŠINGTON - Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je u petak da SAD nisu impresionirane odlukom o prekidu vatre koju su objavile vlasti u Tripoliju i ponovila da će SAD nastaviti pritisak na libijskog lidera Moamera Gadafija da ode sa vlasti.
- Nećemo biti impresionirani rečima, treba da vidimo akcije na terenu, a to još uopšte nije jasno - rekla je Klintonova posle susreta sa zamenikom irskog premijera Eamonom Gilmorom. - Nastavićemo da radimo sa našim partnerima u međunarodnoj zajednici da bismo izvršili pritisak na Moamera Gadafija da ode i da bismo podržali legitimne težnje libijskog naroda.

"O tim uslovima se ne može pregovarati. Ako se ne povinuje rezoluciji međunarodne zajednice, posledice će biti nametnute i rezolucija će biti primenjena vojnom akcijom, naglasio je Obama.

Inače Evropska unija postigla je dogovor o usvajanju novih sankcija protiv režima libijskog lidera Moamera Gadafija, koje će pogoditi i pojedince i privredne subjekte, izjavile su u petak diplomate. Evropski diplomata koji je tražio da ostane anoniman rekao je AFP-u da se najnovije sankcije odnose na 11 Gadafijevih saradnika i devet privrednih subjekata. Nove sankcije biće zvanično usvojene u ponedeljak, tokom sastanka šefova diplomatije država EU, a na snagu bi mogle stupiti sredinom iduće nedelje.

Nešto ranije generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je u Madridu da libijske vlasti moraju da ispune sve elemente rezolucije Ujedinjenih nacija o prekidu neprijateljstava. Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta sa španskim premijerom Hoseom Luisom Sapaterom, Ban je upozorio libijski režim da će svako ko bude odgovoran za napade na nenaoružane civile biti "izveden pred lice pravde", preneo je AFP.

"Apsolutno je neophodno da libijske vlasti odmah obustave neprijateljsko delovanje prema civilima", istakao je generalni sekretar UN.

Španski premijer je, s druge strane, rekao da libijski režim neće prevariti međunarodnu zajednicu, koja će pratiti da li je rezolucija UN u potpunosti ispoštovana.

Savet bezbednosti UN usvojio je sinoć rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba "svih neophodnih mera" da bi se zaštitili civili od napada trupa Moamera Gadafija. Generalni sekretar UN je rekao da rezolucija odražava odlučnost međunarodne zajednice da ispuni svoju dužnost u zaštiti građana od nasilja koje prema njima ispoljava njihova vlada.

****************************************************

TUNIS I JORDAN NEĆE UČESTVOVATI U VOJNOJ AKCIJI

Mapu rasporeda NATO snaga oko Libije pogledajte OVDE

TUNIS/AMAN - Tunis i Jordan neće učestvovati u mogućim međunarodnim vojnim operacijama na Libiju, saopštili su u petak visoki vladini zvaničnici dve zemlje.

"To ne dolazi u obzir. Mi nećemo učestvovati u vojnoj intervenciji na Libiju. Mi nećemo učestvovati ni na koji način", potvrdio je portparol tuniske vlade Tajeb Bakuči agenciji Rojters.

I jordanski ministar informacija Taher Advan rekao je za agenciju AFP da zvanični Aman podržava rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), ali da Kraljevstvo neće učestvovati u mogućim vazdušnim udarima na Libiju.

POŠTUJU PREKID VATRE TRIPOLI - Libijska vojska već je u praksi sprovela primirje i tokom današnjeg dana nije izvela nijednu vojnu operaciju, saopštio je portparol vlade u Tripoliju. "Libija je već sprovela primirje u delo. Danas nismo izveli nijednu vojnu operaciju ni u Misrati niti bilo gde drugde u zemlji", rekao je Musa Ibrahim. Ibrahim je dodao i da libijska vlada ne zna koga da kontaktira u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa tehničkom stranom primirja, preneo je Rojters. "U ovom trenutku to je problem koji pokušavamo da rešimo", rekao je Ibrahim.

"Kraljevstvo Jordana neće učestvovati u bilo kakvoj vojnoj operaciji protiv Libije", potvrdio je Advan.

*******************************************

ŽIPE: SVE SPREMNO ZA VOJNI UDAR

PARIZ - Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe izjavio je u petak da je sve spremno za eventualno započinjanje vojnih udara na Libiju i da bi prekid vatre koji je proglasio libijski lider Muamer el Gadafi trebalo da bude primenjivan na celokupnoj teritoriji Libije.

"Moramo da analiziramo uslove za prekid vatre. Ona mora da važi na celokupnoj teritoriji Libije, ne samo u Bengaziju, i mi mislimo da Libija mora da se saglasi s rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", kazao je Žipe, prenela je agencija Rojters.

On je dodao da će predlog libijskih vlasti za prekid vatre biti razmotren na sutrašnjem međunarodnom samitu o Libiji u Parizu.

Kada je reč o mogućim vojnim udarima, Žipe je rekao da je "sve spremno", ali da za sada ne može davati dodatne detalje.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Bernar Valero je rekao da Francuska ne želi da u moguću vojnu akciju protiv Libije bude uključen NATO, javila je agencija Frans pres.

******************************************

POBUNJENICI TVRDE DA SE NAPADI NASTAVLJAJU

TRIPOLI - Samo četiri sata pošto je libijska vlada proglasila prekid vatre, tvrdeći da tokom petka nije preduzela nijednu vojnu akciju, pobunjenici u toj zemlji saopštili su da Gadafijeve snage nastavljaju s napadima. Pobunjenii tvrde i da su sa predstavnicima Zapada razgovarali o mogućim vazdušnim napadima protiv vojske Moamera Gadafija. Zvaničnik pobunjeničkog vojnog saveta Haled el-Sajeh, rekao je na konferenciji za novinare u Bengaziju, da "Gadafijev režim nikad nije prestao da napada narod", preneo je Frans pres.

"Do ovog trenutka on i dalje napada mesta koja su pod opsadom", rekao je Sajeh i dodao da je reč o "konstantnom granatiranju" gradova Zintan, Adždabija i Misrat.