TRIPOLI, NjUJORK - Libija je danas proglasila obustavu vatre u celoj zemlji kako bi se zaštitili civili u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je usvojena sinoć, saopštio je ministar inostranih poslova Musa Kusa.

"Odlučili smo da preduzmemo trenutnu obustavu vatre i prekinemo sve vojne operacije", rekao je Kusa novinarima.

On je rekao da "Libija pridaje veliki značaj zaštiti civila" i dodao da će vlasti takođe zaštititi sve strance i svu stranu imovinu u Libiji.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba "svih neophodnih mera" da bi se zaštitili civili od napada trupa Moamera Gadafija.

Posle usvajanja rezolucije o zabrani letova nad Libijom, NATO "hitno razmatra dalje korake", a početak vojne intervencije u Libiji "pitanje je sata", javljaju zapadne agencije.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je "sve neophodne mere" za zaštitu civila u Libiji od napada snaga lojalnih Muameru el Gadafiju i uveo zonu zabrane leta nad Libijom.

Rezoluciju je pred Savetom bezbednosti obrazložio francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe, koji je rekao da je njen cilj zaštita civilnog stanovništva Libije od "smrtonosnih napada" Gadafijevih snaga.

Od 15 članica Saveta bezbednosti, tekst je usvojen sa 10 glasova, nijedna država nije bila protiv, a Kina, Rusija, Nemačka, Brazil i Indija nisu bili protiv, već su se uzdržali i tako omogućili usvajanje rezolucije.

Savet bezbednosti ukazao je na to da se "sistemski napadi koji se odvijaju u Libiji protiv civilnog stanovništva, mogu okarakterisati kao zločin protiv čovečnosti".

Već danas se sastaju predstavnici 28 zemalja-članica NATO da bi razgovarali o zajedničkom stavu posle glasanja u Savetu bezbednosti.

Jedan diplomata rekao je za AP da će se sve odluke pakta zasnivati na tri uslova koja je u četvrtak ponovio generalni sekretar Anders Fog Rasmusen - jasna potreba za intervenciju, postojanje jasnog pravnog mandata i podrška regionalnih organizacija.

GADAFI PRETI ODMAZDOM

Libijski vođa Moamer el Gadafi zapretio je odmazdom i najavio napade na putničke avione i brodove u Mediteranu ukoliko zapadni saveznici vojno napadnu njegovu zemlju.

"Svaka vojna akcija stranih sila pretvoriće celokupni vazdušni i pomorski saobraćaj u Mediteranu u mete naših kontranapada", upozorio je Gadafi nakon najava da bi uskoro mogao da počne napad na Libiju.

U intervjuu koji je dao portugalskoj televiziji, Gadafi je ponovio da niko neće biti bezbedan ukoliko SAD, Velika Britanija i Francuska napadnu Libiju.

"Ako svet poludi, poludećemo i mi. Odgovorićemo na napad. Napravićemo im pakao od života na isti način na koji oni prave pako od naših života. Nikada neće imati mira", rekao je Gadafi.

Njegov sin Saif Islam izjavio je posle odluke SB Ujedinjenih nacija o uvođenju zone zabrane letenja da se Libija ne plaši najavljene akcije.

"Mi smo u svojoj zemlji sa svojim narodom i nemamo čega da se plašimo", reko je on.

SAMIT O LIBIJI U PARIZU

U Parizu će u subotu biti održan hitan sastanak na kome bi trebalo da se razgovara o međunarodnoj intervenciji u Libiji, saopštio je danas predstavnik za štampu francuskog ministarstva spoljnih poslova Bernard Valero.

Za sada je poznato da će tom skupu, pored predsednika Francuske Nikole Sarkozija, prisustvovati premijer Britanije Dejvid Kameron, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, Amr Musa iz Arapske lige, španski premijer Hose Luis Sapatero i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.


KAMERON: BRITANIJA ŠALJE AVIONE

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da će Britanija "u narednim satima" poslati borbene avione kako bi pomogla da se uvede zona zabrane leta nad Libijom.

Kameron je rekao poslanicima britanskog parlamenta da će se Britanija pridružiti operaciji, koju je odobrio Savet bezbednosti UN, u zaustavljanju Moamera Gadafija da preduzima "brutalne napade u kojima koristi vazdušne, kopnene i pomorske snage" protiv pobunjenika u Bengaziju.

Kameron je rekao da se radi o spasavanju života i zaštiti naroda u Libiji i insistirao da nije reč o "izboru vlasti u Libiji".


VESTERVELE: VOJNA INTERVENCIJA RIZIČNA

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je danas da je vlada u Berlinu skeptična po pitanju vojne intervencije u Libiji i da nemački vojnici neće učestvovali u jednoj takvoj misiji.

''Rezolucija SB UN sadrži, na jednoj strani, pooštravanje međunarodnih sankcija prema režimu Moamera Gadafija.To mi podržavamo, pozdravljamo i želimo. Mi, međutim, i dalje izričito skeptično gledamo na mogućnost predviđene vojne intervencije u rezoluciji'', objasnio je šef nemačke diplomatije stav zvaničnog Berlina, koji se uzdržao od glasanja u SBUN o libijskoj rezoluciji.

''Mi tu vidimo velike rizike i opasnosti'', rekao je Vestervele, naglasivši da Nemačka zato i nije mogla da podrži deo rezolucije u kome se predviđa i mogućnost vojne intervencije.


GLAVNI HAŠKI TUŽILAC UPOZORIO GADAFIJA

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Luis Moreno-Okampo upozorio je danas libijskog lidera Moamera Gadafija da ne napada civile, dodajući da će, ukoliko nastavi sa napadima u Bengaziju, to predstavljati ratni zločin.

Moreno-Okampo već istražuje da li su Gadafi i njegovi bliski saradnici odgovorni za ratne zločine, naveo je Rojters.

Glavni tužilac je rekao novinarima da libijska vlada ne sme da napade civile i da neće biti nekažnjenih ako bude takvih napada.


ZAPAD SE MOBILIŠE ZA VAZDUŠNE UDARE


Koalicija zapadnih zemalja mobiliše se danas za preduzimanje brzih vazdušnih udara protiv Libije.

Očekuje se da će Sjedinjene Države, Britanija i Francuska uputiti svoje avione na snage Moamera Gadafija.

Trima vojnim silama mogla bi se pridružiti i Kanada, koja prema kanadskim medijima planira da pošalje šest borbenih aviona CF-18. Norveška je saopštila da će učestvovati u operaciji, a Danska čeka odobrenje parlamenta da se uključi u akciju sa svojim F-16 avionima. Poljska je ponudila logističku podršku, ali ne i učešće u borbenim operacijama.

Zapadnim zemljama bi se u akciji mogle da pridruže arapske države, pošto je Arapska liga tražila od međunarodne zajednice da uvede zonu zabrane leta nad Libijom.

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će zemlje Zaliva "doprineti u naporima koji imaju za cilj da se zaustavi prolivanje krvi i zaštite civili u Libiji" i zatražile hitnu brzu akciju u uvođenju zone zabrane leta, prenela je državna agencija.


POBUNJENICI: VLADINE SNAGE BOMBARDUJU MISRATU


Snage lojalne Muameru Gadafiju danas bombarduju uporište pobunjenika na zapadu, Misratu, nakon što se celu noć čula puščana paljba, rekao je predstavnik pobunjenika u gradu.

"Na desetine bombi svih vrsta su pale na grad od sinoć", rekao je predstvanik pobunjenika agenciji AFP, pod uslovom da mu se ne navodi ime.

Državna libijska televizija je juče javila da su oružane snage povratile kontrolu nad trećim po veličini gradom u Libij, ali su to pobunjenici demantovali.

Pukovnik Gadafi je u sredu rekao da će njegove trupe povratiti grad 210 kilometara istočno od Tripolija i da će "to biti odlučujuća bitka".

Misrata je pala pod kontrolu pobunjenika 10 dana po izbijanju protesta protiv Gadafijevog režima 15. februara i od tada je poprište sporadičnih borbi.


LIBIJA ZATVORILA VAZDUŠNI PROSTOR


Libija je zatvorila svoj vazdušni prostor za sve letove, saopštila je organizacija za kontrolu vazdušnog saobraćaja "Evrokontrol".

Oragnizacija "Evrokontrol" je prenela, pozivajući se na informacije sa Malte, da su libijske vlasti saopštile da više ne primaju nijedan avion u svoj vazdušni prostor " do daljeg obaveštenja".

"To je jedina informacija koju imamo u ovom trenutku ", saopštio je "Evrkontrol", a prenela agencija Rojters.