NJUJORK/TRIPOLI - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u četvrtak veče rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba "svih neophodnih mera" da bi se zaštitili civili od napada trupa Moamera Gadafija. Na kratkoj sednici Saveta bezbednosti, za rezoluciju je glasalo 10 članica, a pet je bilo uzdržano, dok niko nije glasao protiv.

Za usvajanje rezolucije bilo je neophodno devet glasova, kao i da nijedna stalna članica Saveta bezbednosti ne bude protiv. Među onima koji su glasali za rezoluciju, bili su SAD, Britanija i Francuska, dok su među uzdržanima bili Rusija, Kina i Nemačka.

ITALIJA OTVARA SVOJE VAZDUŠNE BAZE RIM - Italija će ponuditi svoje vojne baze radi primene rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o zabrani leta nad Libijom, rekli su u četvrtak veče izvori iz italijanske vlade Rojtersu. Vazdušna baza Sigonela na Sicilija, koja pruža logističku podršku Šestoj floti američke mornarice, jedna je od najbližih baza NATO-a Libiji i mogla bi da bude iskorišćena za bilo kakvu vrstu vojne operacije. "To je pozitivan razvoj (događaja)", kazao je izvor iz italijanske vlade britanskoj agenciji Rojters.

Rezoluciju je pred Savetom bezbednosti obrazložio francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe, koji je rekao da je njen cilj zaštita civilnog stanovništva Libije od "smrtonosnih" napada Gadafijevih snaga.

U tekstu se državama članicama UN daje ovlašćenje da preduzmu sve neophodne mere da bi zaštitile civile i civilima neseljene oblasti od pretnje napada Libijske Arapske Džamahirije, uključući Bengazi, isključujući strane okupačione snage u bilo kom obliku na bilo kom delu libijske teritorije". Pored toga, novom rezolucijom se jača već uvedeni embargo na oružje i proširenje odluke o zamrzavanju sredstava i zabrani putovanja vodećih ljudi režima u Tripoliju.

“Malo je vremena preostalo. To je pitanje dana, možda i sati", rekao je Žipe, koji je dodao da će se rezolucijom omogućiti da prevlada demokratija.

On je najavio da će Francuska, ako se rezolucija usvoji, podržati vojnu akciju protiv Gadafijevih snaga u roku od nekoliko sati.

Rezoluciju su zajednički predložili Francuska, Britanija i Liban, koji je to učinio u ime Arapske lige. Očekuje se da u vojnoj akciji učešće uzmu i neke arapske zemlje.

Još dok se Savet bezbednosti UN spremao da razmotri rezoluciju, iz francuskih diplomatskih krugova je saopšteno da bi vojna intervencija mogla da usledi odmah po usvajanju rezolucije u četvrtak veče.

"Vojna intervencija mogla bi da započne u časovima po usvajanju rezolucije", rekao je neimenovani diplomata Agenciji Frans pres. Prema rečima drugog izvora, udari na vojne ciljeve u Libiji mogli bi da započnu tokom noći ili sutradan, u petak.

VAŠINGTON SE PRIPREMA VAŠINGTON - Američka administracija priprema planove da učestvuje u sprovođenju zone zabrane leta nad Libijom, zajedno sa arapskim zemljama, izjavili su zvaničnici Kongresa. Kako prenosi Asošijeted pres, ti zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su pred usvajanje rezolucije o Libiji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da očekuju da bi za nekoliko dana mogla početi akcija primene zone neletenja i prizemljenja libijske avijacije.

Rojters navodi, pozivajući se na svoje izvore, da bi u bilo koju vrstu akcije prema Libiji bile uključene Francuska, Velika Britanija, moguće i SAD, a postoji verovatnoća da u noj sudeluju od dve do pet arapskih zemalja.

Gadafijeve trupe, koje su mnogo bolje naoružane od pobunjeničkih, nalaze se, prema poslednjim izveštajima, najmanje 100 kilometara od Bengazija.


Britanska agencija navodi da za sada nije jasno da li su Gadafije reči da će napasti grad samo prazne pretnje.


Ranije u četvrtak Gadafijevo Ministarstvo odbrane upozorilo je da će izvršiti odmazdu ukoliko Savet bezbednosti UN, na večerašnjem sastanku, da odobrenje za vojnu akciju koje su podržale arapske i zapadne zemlje.


"Svaka strana vojna intervencija protiv Libije izložiće opasnosti celokupan vazdušni i pomorski saobraćaj u Mediteranu i civilni i vojni objekti biće na meti libijskog protivnapada", navedeno je u saopštenju ministarstva.