BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas posle podne u Beču da je situacija oko nuklearnog postrojenja Fukušima-Daići i dalje veoma ozbiljna, ali da se nije značajno pogoršala od srede. Ekspert IAEA Grehem Endrus je na konferenciji za štampu koje se u sedištu UN u Beču održavaju svakodnevno od početka dramatičnih događaja u japanskoj nuklearki, naglasio da se situacija nije značajno pogoršala od srede, ali da ne želi da spekuliše da li će se pogoršati. Endrus, je međutim, istakao da je radioaktivnost u krugu od 30 kilometara oko nuklearnog postrojenja Fukušima Daići znatno povećala, a na nekim mestima čak drastično.

Prema njegovim rečima, reaktor 4 nuklearnog postrojenja je najveća briga, jer o njemu IAEA nema gotovo nikakve informacije, ali da je na osnovu satelitskih snimaka stanje oko blokova reaktora 1 do 4 veoma loše. Situacija oko blokova 1 do 3 je stabilna, i pokušava se i dalje hlađenje nuklearnih materijala morskom vodom i vodom iz vazduha. Sistemi za hlađenje ne funkcionišu niti u jednom od pogođenih blokova. Temperatura u bloku 5 i 6, međutim, je opala, dodao je Endrus.


U Tokiju, kako je naglasio član uprave IAEA, nije registrovana povećana vrednost radioaktivnosti.

Tekst o današnjoj akciji hlađenja rekatora, situaciji u Japanu i broju žrtava možete da pročitate OVDE

Na kritiku novinara upućenu IAEA da ima premalo uticaja na bezbednosne standarde nuklearnih postrojenja, Endrus je kazao da ova organizacija UN podržava svojom pomoći i znanjem, ali je kontrola bezbednosti stvar svake zemlje, te za to ova institucija nema mandat.


"Znali smo da se reaktori Fukušima grade i da se radi o trusnom tlu", priznao je Endrus.


Inače generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano putuje danas sa još šest stručnjaka te agencije u Japan kako bi razmotrio situaciju u nuklearci "Fukušima" koju su oštetili zemljotres od prošlog petka i cunami koji je za njim usledio, prenela je agencija Kjodo.

Šef IAEA je rekao da nije siguran koga će moći da susretne u Tokiju, ali da bi želeo da poveća nivo saradnje između te agencije i Japana na sastanku na visokom nivou.

Mada je Amano bivši visoki zvaničnik japanskog ministarstva spoljnih poslova, on do sada nije uspeo da od japanskih vlasti izdejstvuje ubrzanje priliva informacija u IAEA i članice te agencije.

Japan je u utorak zatražio od te agencije Ujedinjenih nacija za nadzor atomske energije, sa sedištem u Beču, pomoć u nadgledanju čovekove okoline i uticaja radijacije na ljudsko zdravlje.

*********************************************

SRBIJA HUMANA U NAJTEŽIM DANIMA ZA NAROD JAPANA

* Srpski zvaničnici su, uz saučešće porodicama stradalih kojih u ovom trenutku ima 14.650, ponudili pomoć prvo u vidu slanja spasiličakog tima Sektora MUP-a za vanredne situacije.

* Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je 10. marta, dan pre zemljotresa, okončao četvorodnevnu posetu Japanu, i premijer Mirko Cvetković već u telegramima saučešća su obećali podršku i pomoć u saniranju posledica katastrofe, koja je danas ozvaničena i iznosi 50 miliona dinara. . "

* Crveni krst Srbije pozvao građane, kompanije, preduzeća, finansijske i druge institucije, kao i sve koji imaju mogućnosti, da se uključe u akciju prikupljanja novčanih sredstava. Novac se može uplatiti na račun Crvenog krsta Srbije - Privredna banka a.d. Beograd br. 255-0013100104000-04, sa naznakom "Pomoć stanovništvu Japana", a prikupljena sredstva naš Crveni krst će uputiti japanskom.

* Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je u dogovoru sa Tadićem ponudio, pored slanja jednog spasilačkog tima, pomoć i međunarodnim organizacijama i institucijama da zajednički učestvuju u saniranju posledica zemljotresa i cunamija u Japanu, kao i da preko trećih država (Rusije i Turske) Srbija učestvuju u tim aktivnostima.


* Beograd je izdvojio 25 miliona dinara pomoći Japanu i apelovao na sve opštine i preduzeća čiji je osnivač da se uključe u akciju i doniraju sredstva u skladu sa svojim mogućnostima, na šta je već reagovala opštima Stari grad obezbedivši pomoć od dva miliona dinara.

* Nastavnici i učenici Osnovne škole "Gornja Jablanica" iz Medveđe u pismu podrške ambasadoru Japana u Beogradu Tošiju Cunozakiju ponudili su jednom broju dece koja su ostala bez staništa i porodica da izvesno vreme borave u njihovoj sredini.

* U akciju su se uključili svi mobilni operateri VIP-Mobile, Telenor i "Telekom Srbija" aktiviranjem SMS broja 2001 za pomoć građanima Japana. Cena poruke iznosi 50 dinara, na donirani iznos ne plaća se porez, a sav prikupljen novac biće prebačen na račun Crvenog krsta Srbije koji je namenski otvoren za pomoć stanovništvu Japana.

* Podršku je dala i internet zajednica Srbije i pokretači akcije ''jazajap'' na Tviteru, koji su vest o broju 2001 distribuirali članovima putem Fejsbuk i Tviter naloga i pomogli prikupljanje donacija.

* Više od 1.500 ljudi pristupilo je za samo 12 sati grupi za podršku "Solidarnost sa Japanom", koja je osnovana na društvenoj mreži "Fejsbuk". Uz poruke da je Japan pomagao Srbiji u mnogim prilikama prethodnih godina, učesnici akcije pozvali su sve korisnike te društvene mreže da podrže akciju i daju priloge u vidu novca.

* Pomoć Japanu uslediće i putem Infostana, odnosno Beograđani će uz martovsku uplatnicu JKP "Infostan" dobiti i uplatnicu za humanitarnu pomoć Japanu i svi koji žele da se priključe akciji mogu da uplate željeni iznos na žiro račun Crvenog krsta Srbije.

* Narodno pozorište u Beogradu odlučilo je da sredstva prikupljena prodajom ulaznica za jednu predstavu "Derviš i smrt" uplati u humanitarni fond , a da nije sve u novcu govori gest najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića koji je zaslužio gromoglasan aplauz kada je na ATP turniru u Indijan Velsu izašao na teren sa steznikom za koleno na kojem je bila ispisana poruka podrške Japanu.

* Beogradska filharmonija održaće sutra u Kolarčevoj zadužbini koncert posvećen narodu Japana, stradalom u velikom zemljotresu i cunamiju, najavila je Filharmonija. Orkestrom će dirigovati Noam Zur, a solisti su alt Ana Marija Kjuri i tenor Robert Čefin.