TRIPOLI - Snage libijskog lidera Moamera Gadafija počele su danas da bombarduju grad Bengazi, pobunjeničko uporište na istoku Libije i drugi po veličini grad u zemlji. Vazdušni napadi i eksplozije čuju se u predgrađima koja avioni nadleću u niskom letu, a na meti je i aerodrom Benina, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Portparol pobunjeničkih snaga rekao je AFP-u da su oborena dva aviona. Crveni krst je saopštio da se povlači iz grada zbog pogoršanja bezbednosne situacije.


Libijski vođa Moamer Gadafi izjavio je da će njegove snage danas imati "odlučujuću bitku" za osvajanje grada Misrate, udaljenog 150 kilometara istočno od Tripolija. Gadafi je rekao da je bitka za Misratu počela juče i da će danas biti okončana. "To će biti odlučujuća bitka", rekao je libijski vođa na televiziji govoreći o trećem libijskom gradu po veličini sa oko pola miliona stanovnika. On je zatražio od stanovništva da "ne ostavi Misratu kao taoca u rukama šačice ludaka".

U sredu je je Gadafijev sin Seif al-Islam prognozirao da će sve biti gotovo u roku od 48 časova.

Predstavnik pobunjenika u Misrati, koja leži 150 kilometara istočno od Tripolija, tvrdio je juče da su njihovi borci odbili napad snaga lojalnih Gadafiju. U tim borbama je poginulo četvoro ljudi, a 10 je ranjeno.

Vladine snage su juče su napale i mesto Zintan, 120 kilometara jugozapadno od Tripolija, iz dva pravca. Za sada nema vesti o sudbini tog grada na zapadu Libije, čiji stanovnici su se prvi pridružili antivladinim protestima, samo dan posle bunta protiv Gadafija u Bengaziju.

Tokom noći počele su da stižu vesti da se borbe vladinih snaga i pobunjenika vode i oko Adždabije, za koju su izvori u Tripoliju tvrdili da je čvrsto u njihovim rukama. Kontrolom te važne raskrsnice Gadafijevim trupama je otvoren put ka Bengaziju, ali i Tobruku na granici s Egiptom.

Jedan doktor iz lokalne bolnice je rekao preko telefona AFP-u da se borbe još vode u i oko grada. On je rekao da su u bolnicu dopremljena tela četiri civila i da je ukupno 22, uglavnom civila, poginulo od granata.

Prema tvrdnjama pobunjeničkih izvora, vladine snage kontrolišu istočne delove mesta dok pobunjenici još pružaju otpor u centru. U konfuznoj libijskoj situaciji s puno dezinformacija s obe strane teško je proveriti te navode, navode agencije.

Dok se razgovori nastavljaju u podeljenom Savetu bezbednosti, predstavnik Generalnog sekretara UN Martin Nesirki je rekao da je Ban Ki Mun "veoma zabrinut" zbog znakova da Gadafi priprema napad na Bengazi.

"Kampanja bombardovanja takvog urbanog centra će u velikoj meri rizikovati živote civila", rekao je on.

Posle Lekara bez granice i Crveni krst je sinoć rekao da povlači osoblje iz Bengazija dalje na istok ka Tobruku, dok se bezbednosna situacija ne poboljša. Međunarodni Crveni krst je ostavio lokalnoj organizaciji da se stara o raspodeli hrane i drugih potrebština stanovištvu Bengazija.

*********

KLINTON: ARAPSKE ZEMLJE PROTIV GADAFIJA?

TUNIS - U toku su razgovori o mogućnosti direktnog angažovanja arapskih država u eventualnoj međunarodnoj vojnoj akciji protiv libijskog lidera Moamera Gadafija, izjavila je danas u Tunisu američka državna sekretarka Hilari Klinton, posle čega je Egipat saopštio da u vojnoj intervenciji u susednoj Libiji neće učestvovati.

Klintonova je na konferenciji za novinare rekla i da međunarodna zajednica razmatra koji je najbolji način da se spreči da Gadafijeve snage nadvladaju pobunjenike, javio je Rojters.

Na pitanje da li će arapske države učestvovati u eventualnoj vojnoj intervenciji u Libiji tako što bi obezbedile pilote ili izvodile vazdušne napade, Klintonova je odgovorila da se "to takođe razmatra".

Klintonova je istakla i da će Gadafi, "ukoliko ne ode sa vlasti, prouzrokovati probleme Tunisu, Egiptu i svima drugima".

Egipat je ubrzo negirao da bi učestvovao u vojnoj intervenciji protiv Gadafija.

"Egipat neće biti među tim arapskim državama. Nećemo učestvovati ni u kakvoj vojnoj intervenciji", izjavila je portparolka egipatskog ministarstva spoljnih poslova Mehna Bakum.

SAD su se danas založile za odlučnije akcije protiv Gadafijevog režima, ne isključujući mogućnost vazdušnih udara na njegove tenkove i tešku artiljeriju, a prema rečima jednog neimenovanog francuskog diplomate, u intervenciji u Libiji učestvovali bi Francuska, Velika Britanija, SAD i jedna ili više arapskih zemalja.