GADAFIJEVE trupe napreduju ka Bengaziju, glavnom uporištu pobunjenika, kojima poručuju da polože oružje. U saopštenju vojske, objavljenom na državnoj televiziji, navodi se da je tekuća ofanziva “humanitarna operacija” kako bi se “spasao narod voljenog Bengazija” i dodaje da vojnici neće da se svete onima koji se predaju.

- Savetujte vaše zavedene sinove da predaju oružje vojnicima ili narodnim vlastima i biće obuhvaćeni amnestijom koju je proglasio Komandant (misli se na Gadafija) - saopštila je vojska.

Gadafijev sin Sejf al-Islam u vezi sa bitkama za Bengazi poručio je: - Sve će biti gotovo za 48 sati. Bez obzira kakvu odluku donesu o zoni zabrane letenja, biće kasno...

NEMIRNA I SIRIJA MANJA grupa demonstranata je u utorak u centru sirijske prestonice Damask održala proteste i sukobila se sa snagama reda. Oko 150 demonstranata se, kako su javile agencije, okupilo ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova i tražilo oslobađanje političkih zatvorenika. Uhapšeno je 14 ljudi, među njima i vodeći politički protivnik vlade Suhair al-Atasi, javio je Rojters. Gotovo u isto vreme, pobornici režima Bašara al-Asada održali su kontrademonstracije.

U Bengaziju, sedištu pobunjenika, raspoloženja su, kako javljaju dopisnici, pomešana. Portparol pobunjenika Mustafa Gerijani poručuje da su oni spremni za odbranu grada:

- Može li Gadafi da bombarduje grad? Sigurno da može. Može li da uđe? Ne verujem. Mislim, takođe, da je Bengazi predaleko za njegove linije snabdevanja - rekao je on za AP.

Osvajanje raskršća puteva u gradu Adždabija dalo je vladinim trupama više opcija za napredovanje: pravo ka Bengaziju, ili da kroz pustinju prvo zauzmu Tobruk, mesto istorijske bitke iz Drugog svetskog rata na granici prema Egiptu, i tako protivnike zarobe u obruču. Sudeći po izjavi Gadafija Juniora, međutim, izgleda da vlasti ne žele da opkoljavaju nepokorne pobunjenike, već im je namera da im ostave odstupnicu za bekstvo iz zemlje.

- Ne želimo da ubijamo, nećemo osvetu, ali vi, izdajnici, plaćenici, vi ste počinili zločine protiv libijskog naroda: idite, idite u miru u Egipat - reči su Sejf al-Islama Gadafija.

GADAFI: NEMA DIJALOGA SA POBUNJENICIMA PARIZ (Tanjug) - Libijski lider Moamer Gadafi izjavio je u utorak da neće voditi dijalog sa pobunjenicima, koje je uporedio s agentima Al Kaide.
"To nisu ljudi sa kojima možemo voditi dijalog, pošto Al Kaida ne ulazi u dijalog ni sa kim. Ako neko želi da razgovara sa Al Kaidom, onda bi trebalo da se obrati Osami bin Ladenu", rekao je Gadafi u intervjuu koji će objaviti sutrašnji broj francuskog lista Figaro. Na pitanje o pobunjeničkom Nacionalnom savetu, on je rekao da je to telo bezvredno, prenosi agencija AFP.

Britanski premijer Dejvid Kameron zatražio je u utorak od svetskih lidera “da sa reči pređu na dela”, odnosno, da uvedu zonu zabrane letenja iznad Libije. Francuski šef diplomatije Alen Žipe istovremeno je izjavio da je nekoliko arapskih zemalja spremno da učestvuje u vojnoj operaciji. “Samo opasnost od upotrebe sile može da zaustavi Gadafija, koji je uspeo da situaciju preokrene na štetu pobunjenika bombardujući njihove položaje sa samo nekoliko desetina aviona i helikoptera koje poseduje”, napisao je Žipe na svom blogu.

Sejf al-Islam Gadafi uzvraća paljbom na francuskog predsednika Nikolu Sarkozija:

- Mi smo finansirali njegovu predsedničku kampanju i imamo dokaze za to. Spremni smo da sve otkrijemo. Prva stvar koju tražimo od tog klovna je da vrati pare libijskom narodu...

Jelisejska palata je negirala da je Sarkozi prihvatio bilo kakav novac iz Libije.