LIBIJSKI lider Moamer Gadafi nazvao je danas pobunjenike u toj zemlji "pacovima i psima lutalicama", i optužio Zapad da "želi da pokrade libijsku naftu".

U govoru pred svojim pristalicama u Tripoliju, Gadafi je negirao da je tokom višenedeljnih sukoba u Libiji poginulo više hiljada ljudi, rekavši da je život izgubilo samo nekoliko stotina, i to većinom pobunjenika.

Gadafi je izjavio da je vlada "odlučna u nameri da uništi neprijatelja".

"Ako je to strana zavera, mi ćemo ih slomiti, a i da je zavera iz zemlje, slomićemo ih takođe. Pobedićemo kolonijaliste. Pobedićemo francusku, Ameriku i Veliku Britaniju", rekao je Gadafi za državnu televiziju.

On je dodao i da je "libijski narod spreman da se bori za svoju naftu i sačuva jedinstvo Libije, makar i po cenu života", prenele su agencije.

Gadafi nije poštedeo ni Arapsku ligu, koja je Libiju suspendovala sa svojih sastanaka i podržala plan o uvođenju zone zabrane letova nad tom zemljom.

U međuvremenu, libijska vlada objavila je da se nada da će za nekoliko dana poraziti pobunjenike i ponovo uspostaviti kontrolu nad gradovima koje oni drže.

"Kako bi ponovo ujedinile zemlju i održale je ujedinjenom, oružane snage moraju ponovo da uspostave kontrolu nad brojnim gradovima", rekao je Rojtersu zamenik šefa diplomatije Haled Kaim.

Kaim je rekao i da libijska vlada, uprkos krizi, neće prekinuti postojeće ugovore sa svetskim naftnim kompanijama.

Gadafijeve snage poslednjih 10 dana napreduju duž obale prema istoku, a do sada su preuzele kontrolu nad gradovima Es Sider, Ras Lanuf i Brega, a danas i nad Adždabijom.

One bi uskoro trebalo da krenu na najjače uporište pobunjenika u gradu Bengaziju na istoku zemlje.

***********************************************

LONDON: SKINUTA ZASTAVA SA LIBIJSKE AMBASADE

Nekoliko demonstranata koji se protive libijskom lideru Moameru Gadafiju popeli su se jutros na krov libijske ambasade u Londonu i uklonili državnu zastavu.

Na emitovanim televizijskim snimcima videlo se kako demonstranti na krovu zgrade ambasade mašu nekadašnjom zastavom Libije - crveno-crno- zelene boje sa polumesecom i zvezdom, koju je Gadafi zabranio po dolasku na vlast.

************************************************
NOVE AMERIČKE SANKCIJE GADAFIJEVOM REŽIMU

Sjedinjene Američka Države uvele su sankcije koje se odnose na ministra spoljnih poslova Libije Musu Kusu, kao i 16 državnih kompanija, objavilo je američko ministarstvo finansija.

U saopštenju se navodi da se dalji koraci u izolaciji režima Mohameda Gadafija odnose na ministra spoljnih poslova, kao i, između ostalih, na nacionalnu naftnu kompaniju, avio-prevoznika i investicioni fond koje kontroliše vlada u Tripoliju.

Prema tim sankcijama, sva imovina Kuse u SAD je zamrznuta, a američkim državljanima se zabranjuje da sa njim posluju.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da SAD razmatraju načine da, nešto više od 30 milijardi dolara, koliko je Gadafijevoj vladi već zamrznuto u SAD, iskoristi za pomaganje libijskoj opoziciji.

***********************************************

MEDVEDEV:KOPNENA OPERACIJA BI FAKTIČKI ZNAČILA RAT

MOSKVA - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev usprotivio se danas eskalaciji nasilja u Libiji, ističući da bi odluka Saveta bezbednosti UN o odobravanju kopnene operacije faktički označila početak rata.

"U predlogu rezolucije pretpostavlja se odobrenje i kopnene operacije. Međutim, mi znamo šta je kopnena operacija. Kopnena operacija, pre svega, označava početak rata, i to ne građanskog rata, već rata sa upotrebom međunarodnog kontingenta. Sve to je veoma ozbiljan i složen kompleks pitanja koji treba razmotriti u Savetu bezbednosti UN", rekao je Medvedev.

Navodeći da je dao neophodne instrukcije šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, Medvedev je rekao da Moskva ne želi eskalaciju nasilja.

"Mi shvatamo da su zemlje najbliži susedi Libije, pa i naše zemlje (Rusija i Turska), koji su partneri, usmerene na maksimalno miroljubivo rešavanje te situacije. Podržavamo težnju Arapske lige, Afričke unije, Organizacije islamske konferencije, da se ostvari prekid nasilja, učini to tako da civilno stanovništvo ne bi stradalo", rekao je Medvedev.

Medvedev je ukazao da ako bude stavljena rezolucija o proglašavanju libijskog vazdušnog prostora zonom zabrane leta za borbenu avijaciju Moamera el Gadafija, "treba utvrdili da li to zadovoljava neposredne susede Libije, i ako zadovoljava, koje zemlje će nositi glavnu odgovornost za osiguranje režima te zone, bezbednosti te zone".