TOKIO - JOŠ jedan požar izbio je danas (sreda po lokalnom vremenu) u reaktoru IV (četiri) nuklearne elektrane "Fukušima-1" na severu Japana, saopštila je Tokijska energetska kompanija (TEPCO). Požar je izbio oko šest sati ujutru, a vatru je primetio jedan od radnika u zgradi u kojoj se reaktor nalazi. Uzrok novog požara još nije utvrđen, a vatrogasne službe pokušavaju da ugase plamen, prenose mediji.

Ovaj reaktor je ranije u utorak već zahvatio požar, koji je u međuvremenu ugašen.

Kompanija TEPCO ranije je saopštila da je odustala od plana da upotrebi helikoptere kako bi ubacila vodu u bazen reaktora IV, čije je pregrevanje usled požara izazvalo emitovanje radioaktivnog materijala. Portparol TEPCO Hajimi Motojuku je rekao da se pokazalo da su helikopteri u ovom slučaju nepraktični, ali da će u obzir biti uzete druge opcije.

Agencija AP navodi da se bazen reaktora IV, koji drži iskorišcheno nuklearno gorivo, zapalio i da je požar ugašen, ali i dalje postoji opasnost da bi voda mogla da proključa i ponovo isuši bazen.

Tekst o stanju u Japanu, poslednjim eksplozijama u nuklearki Fukušima, porastu radijacije i žrtvama cunamija i razornog zemljotresa možete da pročitate OVDE

U nuklearnom postrojenju Fukušima, posle razornog zemljotresa i cumanija 11. marta, vech su se dogodile eksplozije u reaktorima 1, 2 i 3. Zbog povechanog rizika od radijacije, u prečniku od 30 kilometara od elektrane zabranjeni su letovi, a kineski avioprevoznik "Er čajna" otkazao je letove za Tokio.

Nakon pogoršanja situacije u Japanu izazvanom prirodnim katastrofama i eksplozijom u nuklearnoj centrali Fukušima ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je svojim građanima da ne putuju u Japan u narednom periodu.

Ministarstvo Srbije pozvalo je oko 100 Srba koji žive u Japana da ili napuste zemlju ili se evakuišu u manje opasne zone, prenosi agencije. Bosna je, takođe, pozvala oko 100 svojih državljana, a Hrvatska oko 40 da se jave svojim ambasadama, a Makedonija je pozvala oko 30 svojih državljana da napuste Japan i upozorila da se tamo ne putuje, prenose agencije.

Evropske zemlje počele su u utorak evakuaciju iz Japana. Francuska vlada je pozvala nacionalnog avioprevoznika "Er Frans" da obezbedi dodatne letove za povratak francuskih državljana kućama, a premijer Fransoa Fijon rekao je u parlamentu "sugerisali smo našim državljanima koji nisu obavezni da ostanu u Tokiju da se vrate u Francusku ili da odmah krenu na jug Japana.

Vojska Češke je saopštila da šalje dva aviona koji treba da evakuišu češke državljanje i članove čuvenog Češkog filharmonijskog orkestra.


******************************************************

RUSKI STRUČNJACI: MOGUĆE TOPLJENJE REAKTORA U FUKUŠIMI

NOVO-OGARJOVO - Šef ruske agencije za atomsku energiju Rosatom, Sergej Kirijenko, upozorio je da bi svih šest reaktora u Fukušimi mogli da se istope ukoliko vlasti ne uspeju da ohlade gorive šipke. Kirijenko je rekao premijeru Vladimiru Putinu da bi u najgorem mogućem scenariju svih šest reaktora moglo da se istopi.

"Nažalost svih šest mogu predstavljati pretnju", rekao je Kirijenko Putinu prilikom sastanka u Putinovoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu.

"Međutim, čak i ako bi se svih šest istopilo to još ne znači da bi došlo do nuklearne eksplozije", dodao je Kirijenko.

Kirijenko je još rekao da gas koji curi iz oštećenih reaktora širi radijaciju tako da postoji i rizik da voda koja se koristi za hlađenje reaktora zatruje vodene površine.

Kirijenko je precizirao da grupa ruskih nuklearnih eksperata uz pomoć maketa pokušava da predvidi najgori mogući scenario i podvukao da je propust japanskih vlasti da sipaju vodu na nuklearne gorive šipke reaktora 4 doveo do pregrejavanja i požara. Kirijenko je zaključio da postoji mala šansa da se dogodi eksplozija takve jačine koja bi izbacila radioaktivnu prašinu dovoljno visoko u atmosferu da bi to predstavilo ozbiljan rizik za Rusiju čak i u slučaju da duvaju jaki vetrovi ka ruskoj teritoriji.

Japanska agencija Kjodo prenela je da je vodeni basen reaktora 4 počeo da ključa ranije i ukoliko ispari nuklearne šipke će doći u dodir sa vazduhom, kada se mogu zapaliti i izbaciti radioaktivni materijal u vazduh.

********************************************************

MEĐUNARODNA AGENCIJA ZA ATOMSKU ENERGIJU ZABRINUTA

BEČ - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukuja Amano istakao je da su se u Japanu desili zabrinjavajući događaji, da je došlo do dodatnih oštećenja na reaktorima u Fukušimi i ispuštanje radioaktivnosti.

Na konferenciju za novinare u bečkom sedištu UN, Amano je, ne iznoseći detaljnije podatke, rekao da su u regionu Tokija izmerene povišene vrednosti joda i cezijuma. Šef IAEA je istakao uverenje da će teška situacija u reaktorima Fukušime moći da bude stabilizovana, ali i dodao da se radi o veoma komplikovanom poslu.