LIBIJSKI vođa Moamer el Gadafi, čije su snage u utorak očistile zapad zemlje od pobunjeničkih trupa, izjavio je da su ga evropski partneri izdali i da će zbog toga odnosi sa evropskim zemljama biti narušeni. On je, u intervjuu italijanskom dnevniku “Đornale”, rekao da je francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je priznao pobunjenički Nacionalni savet i pozvao na vazdušne udare na ciljane mete u Libiji, mentalno poremećen.

Upitan o odnosima s italijanskim premijerom Berluskonijem, doskora njemu najbližim evropskim prijateljem, rekao je:

- Toliko sam šokiran, osećam se izdanim, ne znam čak ni šta da kažem Berluskoniju...

A u Evropi raspoloženje da se nešto konkretno preduzme protiv Gadafija potpuno je splasnulo. Šef francuske diplomatije Alen Žipe je u utorak izjavio da je možda suviše kasno da svetske sile pomognu libijskim pobunjenicima - po njemu, događaji na terenu pretekli su diplomatske napore.

- Da smo prošle nedelje upotrebili vojnu silu za neutralisanje nekih pista i nekoliko desetina libijskih aviona, verovatno ne bi došlo do gubitaka opozicije, ali, to je prošlost - izjavio je Žipe.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je da je Berlin vrlo skeptičan povodom mogućnosti uvođenja zone zabrane letenja nad Libijom.

Libijska vojska nastavila je u utorak da bombarduje istočni grad Adždabiju, a žestoki sukobi i dalje se vode za kontrolu nad susednom Bregom. Gadafi je ponovio da njegova zemlja predstavlja bedem širenju islamskog ekstremizma, ali i da će se, ukoliko Zapad odluči da napadne Libiju, snage te zemlje priključiti Al Kaidi i proglasiti sveti rat.

- Ukoliko umesto stabilne vlade kontrolu preuzmu bande povezane sa Bin Ladenom, Afrikanci će masovno krenuti ka Evropi i Mediteran će postati more haosa - rekao je Gadafi.

Snage lojalne Gadafiju preuzele su, prema tvrdnji državne televizije, u utorak kontrolu i nad gradom Adždabija na istoku Libije, poslednjem koji je bio prepreka njihovom napredovanju ka najjačem uporištu pobunjenika, Bengaziju.

*********************************************

SAMIT G8: BEZ DOGOVORA O UDARIMA NA LIBIJU
ŠEFOVI diplomatija osam najrazvijenijih zemalja sveta usvojili su, posle dvodnevnog sastanka u Parizu, zajedničku deklaraciju u kojoj su podržali - kako su istakli - “legitimne težnje libijskog naroda za demokratijom i napretkom”.

Istovremeno, od Gadafija se traži da poštuje legitimne zahteve libijskog naroda i upozoravaju ga na “dramatične posledice”, ukoliko to odbije.

EMISARI VISOKI predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton odlučila je da pošalje evropsku diplomatsku misiju u Bengazi, da bi ispitala situaciju.

Ministri nisu uspeli da se dogovore oko zajedničkog pristupa libijskoj krizi. Na stolu je bilo nekoliko opcija. Francuska, koja ove godine predsedava G 8 i G 20, jedina je priznala legitimitet libijskoj opoziciji i poslala ambasadora u Bengazi. Zvanični Pariz je i najradikalniji i insistira na vojnoj akciji.

Ostale zemlje smatraju da na raspolaganju imaju druga sredstva. Vašington je, tako, spreman da libijskoj opoziciji pomogne politički i ekonomski. SAD, Rusija, Japan, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Italija nisu mogle u Parizu da se dogovore da li da pribegnu “hirurškom” bombardovanju Libije, zonama zabranjenog leta ili dostavljanju oružja opoziciji.

Odlučili su, zato, da u sve uključe Arapsku ligu i što pre organizuju sastanak Saveta bezbednosti UN. Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe, izrazio je žaljenje zbog izgubljenog vremena koje ide naruku Gadafiju.

****************************************************
GADAFI POHVALIO NEMAČKU
BERLIN (Tanjug) - Libijski predsednik Moamer Gadafi je u prvom intervjuu za medije na nemačkom jeziku izričito pohvalio Nemačku i njeno ponašanje prema ustanicima u Libiji.

- Nemci su prema nama zauzeli jednu veoma dobru poziciju, potpuno drugačije nego mnoge važne zemlje zapada - rekao je Gadafi televiziji RTL i naglasio da on više zapadnjacima ne veruje. - Zapad je zaboravljen, sada ćemo investirati u Rusiju, Indiju i Kinu. Naš novac će tamo biti investiran. Naše naftne porudžbine idu ruskim, kineskim i indijskim firmama.

Gadafi je dodao da je zamislivo da Nemačka i dalje dobija naftne porudžbine. Naglašavajući da Nemci imaju odgovornu poziciju, Gadafi je rekao da „je Nemačka trebalo da dobije stalno mesto u SB UN, a ne Francuska“.

Nemire u svojoj zemlji Gadafi je ocenio kao „male događaje“ koje je organizovala Al-Kaida i koji će „ubrzo da se završe“.

- Nema demonstracija u Libiji. Al -Kaida nikada ne organizuje demonstracije.....- rekao je Gadafi, naglasivši da je u velikom delu njegove zemlje „sve normalno i mirno“.

On je, takođe, zahtevao slanje jedne istražne komisije i rekao da u zemlji ima „samo između 150 i 200 mrtvih" i da su polovina od njih bili pripadnici sigurnosnih snaga.