SENDAJ - U utorak ujutro oko šest sati i deset minuta po lokalnom vremenu čula se eksplozija u Fukušimi, koju je potvrdila Japanska nuklearna agencija navodeći da je do novog incidenta došlo kod reaktora 2.

Nekoliko sati kasnije došlo je do eksplozije i u reaktoru 4. Radijacija možda i dalje curi iz Fukušime u vazduh.

Kriza u japanskoj nuklearki dostigla je posle dve nove eksplozije vodonika u reaktorima 2 i 4. kritičnu fazu.

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je danas da je rizik od daljeg izdanja radioaktivnog materijala i dalje veoma visok", i da je neizvestan tok borbe sa opasnostima koje prete, preneo je CNN.

"Postoji velika mogućnost da će nivo radijacije rasti", rekao je Kan.

Radijacija je otkrivena i u Tokiju, ali je, kako se navodi, vrlo mala i nije opasna za ljude, izjavio je ministar nauke i tehnologije.

Portparol Vlade Jukio Edano upozorio je da je nivo radijacije porastao do stepena koji može da utiče ljudsko zdravlje i da je radijacija u Fukušimi čak 400 puta veća od dozvoljene.

On je dodao da su prilazi oko 30 kilometara u radijusu oko fabrike zatvoreni. U elektrani na poslovima hlađenja jezgra radi oko pedesatak ljudi, dok je 800 radnika ostalo kod kuća.

******************************************

Četvromesečna beba preživela zemljotres i cunami

DVOJE ljudi je danas spaseno iz ruševina katastrofalnog zemljotresa koji je 11. marta pogodio Japan, dan pošto su spasioci pronašli bebu koja je preživala zemljotres i cunami, javila je državna televizija NHK.

Spasioci u Išinomakiju, na severoistoku Japana, juče su se zaprepastili kada su, pretražujući ruševine posle zemljotresa i cunamija koji su razorili taj grad, začuli plač bebe. Četvoromesečna devojčica je pronađena neozleđena u blatu tri dana pošto ju je ogromni talas razdvojio od roditelja.

Spasioci su danas izvukli jednu 70-godišnju ženu u gradu Ocući, u prefekturi Ivate. Njeno zdravstveno stanje je stabilno, ali pati od hipotermije i prebačena je u bolnicu.

U gradu Išimakiju, u najteže pogođenoj prefekturi Mijagi, spasen je jedan muškarac, preneo je AFP.

**************************************************


Najnoviji bilans: Više od 10.000 nastradalih

BROJ žrtava razornog zemljotresa i cunamija koji su u petak pogodili Japan premašio je 10.000, saopštila je danas japanska Nacionalna policijska agencija, ističući da su u ovaj bilans uračunati potvrđeni smrtni slučajevi i osobe koje se vode kao nestale.

Agencija je do sada identifikovala 1.060 tela, od kojih je 420 njih predato porodicama, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

Do sada je spaseno oko 25.000 ljudi, a od 10.000 osoba u prefekturi Mijagi, sa kojima su lokalne vlasti bile izgubile svaki kontakt, potvrđeno je da je 2.000 njih preživelo.


***********************************

Novi zemljotres

ZEMLJOTRES jačine 6 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas istok Japana i to je najjači naknadni potres u toj zemlji posle razornog zemljotresa u petak, javili su japanski mediji.

Novi zemljotres u prefekturi Šizuoka i njenoj okolini osetio se i u glavnom gradu Tokiju, gde su se zgrade ljuljale.

Japanske službe nisu izdale upozorenje na cunami, posle današnjeg potresa.

Tokijska kompanija za električnu energiju saopštila je da centrale za proizvodnju struje u Šizuoki i dalje rade.