TRIPOLI - Libijske snage bezbednosti "nastavljaju da čiste zemlju" od pobunjenika, izjavio je u nedelju portparol vojske pukovnik Milad Husein, dok vojska nastavlja da napreduje ka pobunjeničkom uporištu Bengaziju, pošto je zauzela strateški važan grad Bregu.

- Naši napadi primorali su teroriste na bekstvo. Oslobodili smo Zaviju, Ukajlu, Ras Lanuf i Bregu, a vojska sada napreduje da oslobodi i ostatak zemlje - rekao je Husein na konferenciji za novinare. - Večeras ili sutra biće vesti o napredovanju vojske - dodao je on, preneo je AFP.

Na pitanje o eventualnoj ofanzivi na pobunjeničko uporište Bengazi, Husein je odgovorio da neće biti potrebna prava ofanziva i dodao: "To su pacovi i teroristi koji beže kada se suoče s napadom naroda i dobrovoljaca."

Pobunjenici, malobrojniji i slabije naoružani od snaga odanih libijskom lideru Moameru el Gadafiju, proterani su proteklih dana iz nekoliko ključnih gradova duž obale Sredozemnog mora, u oružanim akcijama vojske. I dalje, međutim, drže Misratu, treći po veličini grad u Libiji, smešten između Tripolija i Gadafijevog rodnog Sirta.

Misrata, 150 kilometara istočno od Tripolija, "pod kontrolom je terorista", rekao je Husein. "Uskoro ćemo očistiti i taj grad."

Zamenik libijskog šefa diplomatije Haled Kaim rekao je novinarima da je u Zaviji, 40 kilometara zapadno od Tripolija, uhapšen "veći broj islamskih terorista", među kojima Muhamed Hamadi, jedan od lidera Muslimanskog bratstva u Mauritaniji.

Iz pobunjenički izvora naveli su da su vojne snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju napredovale sa zapada, pošto su osvojile grad Ukajla i selo Bišer, 20 kilometara od Brege. U uporištu pobunjenika, Bengaziju, udaljenom 240 kilometara istočno od osvojenog grada Brega, mobilni telefoni su u nedelju bili u prekidu, pa nije poznato da li su i druga uporišta pobunjenika napadnuta. Od kada su potisnuli pobunjenike u Zavijahu, zapadno od Tripolija, vladine snage su pošle u drugom pravcu ka istoku i gradu Misrata, trećem po veličini.

Rojters navodi da je izbila pobuna među pripadnicima vladinih snaga, što pokazuju krah libijske brigade kojom komanduje Gadafijev sin Kamis. Iz redova trupe koja je napredovala ka gradu Misrata, 32 vojnika, među njima i jedan general, prebegli su u redove pobunjenika koji drže kontrolu nad gradom, rekao je jedan od pobunjenika.

"Čuli smo paljbu automatskog oružja iz predgrađa, ali u centru je situacija mirna. Ne znamo tačno šta se dešava", rekao je jedna od stanovnika Misrata.

Komandant Al Kaide Abu Jahia al-Libi pozvao je u nedelju Libijce da svrgnu režim Moamera Gadafija i uspostave islamsku vladavinu u zemlji. Al-Libi je u video poruci rekao da je posle pada režima u Egiptu i Tunisu, sada na redu Gadafi, prenela je agencija AP. Autentičnost video poruke u trajanju od 31 minuta, koja je u subotu noć postavljena na video sajt jedne ekstremističke grupe, nije mogla biti proverena. Al-Libi je pobegao iz zatvora u Avganistanu 2005. godine.

Gadafi je nedavno rekao da iza protesta u Libiji stoji Al Kaida.

***********************************************

LIBIJA POZDRAVILA ODLUKU AU, OSUDILA REZOLUCIJU ARAPSKE LIGE
KAIRO - Tripoli je u nedelju pozdravio formiranje komisije Afričke unije (AU) radi pronalaženja rešenja za krizu u Libiji i obećao je da će pomoći radu tog tela, dok je osudio rezoluciju Arapske lige u kojoj se pozivaju Ujedinjene nacije da uvedu zonu zabrane leta u toj zemlji.

"Libijske vlasti će preduzeti sve korake kako bi dočekale članove (komisije) i pomogle im da obave svoj zadatak", izvestila je državna televizija, prenoseći saopštenje vlade.

AU je u petak saopštila da su lideri Južne Afrike, Ugande, Mauritanije, Konga i Malija formirali komisiju koja će uskoro otputovati u Libiju sa zadatkom da razgovara sa svim stranama u Libiji, olakša sveobuhvatan dijalog i uključi partnere iz AU u rešavanjekrize u toj severnoafričkoj državi, podsetio je Rojters. AU je potvrdila da poštuje jedinstvo i teritorijalni integritet Libije i odbacuje stranu vojnu intervenciju u bilo kom obliku.

Arapska liga je u subotu pozvala Savet bezbednosti UN da proglasi zonu zabrane leta u Libiji i ocenila je da je vlada Moamera el Gadafija izgubila legitimitet zbog, kako je navela, zločina koje su njene snage počinile nad narodom. Rezolucija Arapske lige "temelji se na lažnim tvrdnjama i izvrtanju činjenica" i predstavlja "neprihvatljivo odstupanje" od sopstvene povelje, prenela je libijska televizija.