Kairo: U sukobu hrišćana i muslimana 11 mrtvih

09. 03. 2011. u 09:41

Каиро: У сукобу хришћана и муслимана 11 мртвих
U sukobima muslimana i hrišćana, koji su u Kairu počeli u noći između utorka i srede, odneli su 11 života, a povređeno je više od 90 ljudi

KAIRO - U sukobima muslimana i hrišćana, koji su u Kairu počeli u noći između utorka i srede, odneli su 11 života, a povređeno je više od 90 ljudi, saopštile su vlasti. Veliki broj muslimana napao je hiljade hrišćanskih demonstranata koji su protestovali zbog paljenja koptske crkve u Kairu prošle nedelje. Crkva je zapaljena posle porasta tenzija između dve verske grupe zbog ljubavne veze muslimana i hrišćanke, koja je izazvala sukob njihovih porodica.

U napadu je ubijeno šest hrišćana i pet muslimana, dok su 94 čoveka ranjena, od kojih 73 muslimana i 21 hrišćanin.

Hrišćanski demonstranti u sredu su blokirali glavni autoput, paleći gume i gađajući automobile kamenjem. To je razljutilo veću grupu muslimana koji su ih napali. I jedni i drugi su napravili barikade preko kojih su se tukli četiri sata.

Vladajući generali obavezali su se prošle nedelje da će obnoviti koptsku crkvu, a novi egipatski premijer Esam Šaraf sreo se sa predstavnicima hrišćanskih demonstranata i ubeđivao ih da će prestati diskriminacija njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Svedok

09.03.2011. 11:06

Kopti su pocetkom dvadesetog veka bili vecina. Sada su manjina i totalno skrajnuti sa svih zbivanja. Oni ce definitivno biti najvece zrtve ove totalne islamizacije Egipta. Samo da se zna da su Turci vladali Egiptom kao i nad nama skoro petsto godina i na kraju i ostavili kralja koga su svrgnuli Englezi kada je Egipat postao njihova kolonija. Kopti imaju pismo koje je jako slicno grckom a i nasoj cirilici i pricaju jezikom koji nije arapski. Sva ova arapska vecina su dosljaci iz turskih vremena.

Filip

11.03.2011. 17:28

@Svedok - Turci nisu Arapi. Arapi su semiti. Inace Grcko pismo je nastalo tako sto su Grci preuzeli slova od semitskog naroda - Fenicana.

Humanicar

09.03.2011. 14:23

Sram im bilo. Ne znam ko je poceo prvi sa neredima, ali slobodno mogo da kazem ovi ljudi nisu istinski mislimani ni krscani. Ovaj svet je veliki. Ima mestao za sve pripadnike svih veroispovesti.