SVI dosadašnji pokušaji da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu vrati njeno zemljište, propali su. To pitanje će, po svemu sudeći, još dugo ostati otvoreno. Tako se u zgradi Bogoslovije u Sarajevu, vlasništvu SPC, i dalje baškari Ekonomski fakultet. Na njenoj zemlji niče tušta i tma bespravno podignutih objekata, među kojima čak i zgrada Parlamenta BiH. Porta Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice pretvorena je u Trg Alije Izetbegovića...

Oko ovog pitanja za sada jedinstvo postoji samo u Međureligijskom veću BiH, koje se zalaže da se sva imovina vrati verskim zajednicama. Čak je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, po drugi put pre nekoliko dana, insistirao na tome.

- Sve nadležne institucije potpisale su memorandum da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati zgrada Bogoslovije u Sarajevu, u kojoj je trenutno smešten Ekonomski fakultet, i to što su potpisale moraju i da ispoštuju - izjavio je Incko.

Stopiranje vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu, poznato je, dolazi iz bošnjačkih političkih krugova. Jer, vraćanje imovine SPC otvorilo bi sada veliko pitanje ko je dozvolio da se grade objekti na srpskoj zemlji i ko treba da odgovara za bespravno oduzimanje i zemljišta, ali i objekata poput zgrade Bogoslovije - kažu naši sagovornici.

PRIORITET
 JOVIČIĆ navodi da se ovo pitanje mora rešiti među političarima na državnom nivou i to je jedini pravi put. - Svi mi koji zastupamo interese Republike Srpske u Sarajevu i državnim institucijama BiH moramo staviti vraćanje imovine SPC za jedan od prioriteta našeg rada, pre svega u parlamentu BiH i na svakoj sednici tražiti rešenje - istakao je Jovičić.

Episkop zvorničko-tuzlanski i član Međureligijskog veća BiH gospodin Vasilije Kačavenda kaže za "Novosti" da sve dok se ne donese Zakon o restituciji BiH teško se može očekivati rešenje ovog pitanja.

- Veoma smo zabrinuti, jer dok se govori o Zakonu o restituciji imovine u BiH, oduzeta imovina od verskih zajednica se rasprodaje. Tako da i kad se bude usvojio zakon, ne znamo šta će biti vraćeno verskim zajednicama - kaže episkop Vasilije.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, inače rođen u Sarajevu, gde živi i radi, kaže za "Novosti" da je desetak puta postavljao poslanička pitanja i tražio odgovor od parlamenta BiH zašto se ne vraća imovina Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu.

- Odgovora nema. Brojni objekti, njih na stotine, po Sarajevu izgrađeni su bespravno na imovini SPC i onda je jasno zašto Sarajevo i vlast u Kantonu Sarajeva ne žele da rešavaju ovo pitanje - objašnjava Jovičić.

Jovo Turanjanin, direktor Republičkog sekretarijata vera RS kaže da je svim verskim zajednicama u BiH, osim pravoslavnoj, već vraćena imovina.

- Opstrukcija dolazi iz političkih krugova, pre svega bošnjačkih. Postoji dobra volja među verskim vođama, ali za sada su glavni kočničari politički subjekti u Federaciji BiH. RS se uvek zalagala za ravnopravnost verskih zajednica i želi da se imovina SPC vrati, kao što je urađano i sa imovinom islamske i katoličke verske zajednice u BiH - naveo je Turanjanin.


INCKO

FEDERACIJA BiH, Kanton Sarajevo i opština Stari Grad trenutno imaju budžete o privremenom finansiranju. Kad se formiraju nove vlasti, one će sigurno napraviti nove budžete i u njima predvideti sredstva za izgradnju zgrade Ekonomskog fakulteta, koji godinama koristi zgradu Bogoslovije u Sarajevu - kaže Incko.