MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

RUSIJA je tiho, bez velikih najava, u senci bučne ratifikacije novog START-a, napravila novu raketu za 21 vek. Strateške jedinice su već počele da dobijaju novi tip rakete “jars”, poznate još i kao RS-24. To je raketa koja nosi više atomskih glava, u završnoj fazi leta pravi “buket atomskih projektila”, a svaki od njih gađa pojedinačni cilj.

General-major Sergej Karakajev koji komanduje Raketnom vojnom jedinicom za strateške namene, saopštio je da Rusija prestaje da proizvodi mobilne komplekse “topolj-m” koji su do sada bili osnovna raketa u ruskom atomskom arsenalu.

POUZDANO ORUŽJE “JARS”, ili po ruskoj vojnoj klasifikaciji RS-24, je mobilna, međukontinentalna balistička raketa. Konstruktori su iskoristili sve što je bilo najbolje kod “topolja”. Naučnici su poslušali generale i oficire raketnih jedinica i njihove sugestije su im bili vodilja u pravljenju novog oružja. Maksimalni domet “jarsa” je 11.000 kilometara. Ima tri stepena, a dužina mu je oko 23 metra.

Zanimljivo je da su Rusi, sve donedavno, pokazivali “topolje” na vojnim paradama u Moskvi, pa se sada nameće pitanje zašto prestaje njihova proizvodnja. Odgovor je: zato što je novi “jars” mnogo razorniji, jer umesto jedne atomske glave, nosi više njih.

Sada je svima postalo jasnije zašto glavni ruski politički tandem Medvedev-Putin, nije pokazivao zabrinutost kada su iskrsli problemi oko zajedničkog pravljenja sistema protivraketne odbrane Moskve i Vašingtona. Predsednik Dmitrij Medvedev je jasno rekao da ako se u narednih deset godina Vašington i Moskva ne dogovore o zajedničkom raketnom štitu, Rusija će razmestiti svoje rakete kako bi odvratila mogućeg agresora da napadne najveću slovensku zemlju. Rusi smatraju da će već i postojanje i javno pokazivanje ovako opasnog arsenala biti najefikasnije sredstvo “odvraćanja potencijalnog agresora”.

Ruski eksperti su uvereni da Amerika nije u stanju da u kratkom roku napravi efikasan “atomski kišobran”. Virtuelne prezentacije na kompjuterima su jedna stvar, a drugo je efikasni sistem odbrane od pravog oružja. Uz to, u Rusiji malo ko veruje u priču iz Vašingtona kako SAD želi da napravi PRO u Evropi kako bi svoje saveznike branili od iranskih raketa. Iran, po svim procenama, još dugo neće biti sposoban da napravi raketu kojom će moći da gađa gradove u zapadnoj Evropi.

Iako je postojalo i mišljenje da bi duet “jars” i “topolj” bio dobra okosnica ruskog atomskog oružja, rukovodstvo je ipak odlučilo da se u budućnosti proizvodi samo moderniji i ubojitiji “jars”.

PROJEKTIL KOJI DRIBLA
ZA Američke konstruktore raketa-presretača najvažnije je da njihov “proizvod” postigne brzinu dovoljnu da stignu protivnički projektil. Međutim, ruski konstruktori kažu da su dodatnim motorima novu raketu “jars” učinili znatno bržom od potencijalnih presretača. Osim toga, ruska raketa može u toku leta da menja visinu i pravac, pa su je novinari slikovito nazvali “raketa koja ume da dribla”.