Albanija ponovo pretnja regionu!

M. Z. R.

23. 01. 2011. u 19:54

Analiza agencije „Stratfor“ upozorava na opasnost od nemira u Tirani. Sukobi podsećaju na anarhiju iz 1997. posle koje je buknuo rat na Kosovu

NAJNOVIJI protesti u Tirani izraz su više od godinu i po suzbijanih tenzija između vlade Saljija Beriše i opozicije i nose opasnost da nemiri u tako duboko podeljenom i klanovski zasnovanom društvu postanu regionalni problem, ocenila je američka agencija za strateške analize „Stratfor“.

U analizi povodom sukoba između pristalica opozicije i policije u Tirani u kojima su poginule tri osobe, „Stratfor“ navodi da to podseća na prethodne periode nestabilnosti u Albaniji, uključujući i „totalnu anarhiju“ koja je vladala u toj zemlji 1997. godine.

Tokom nereda 1997, podseća američka agencija, velika količina oružja iz vojnih magacina prešla je u ruke organizovanih kriminalnih grupa koje su dalje prosledile to oružje na otvoreno tržište za izvoz ili direktno separatističkoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK).

- Zapravo su nemiri 1997. godine bili faktor koji je pomogao OVK da se dovoljno naoruža i počne operacije protiv srpske policije u pokrajini, što je na kraju prouzrokovalo NATO intervenciju protiv Beograda 1999. i jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine - piše „Stratfor“.

Agencija, međutim, ocenjuje da za sada nema naznaka da će se nemiri proširiti van Tirane, što bi tek tada predstavljalo opasnost da se ponovi 1997. godina, kada su zemlju potresali protesti zbog propasti piramidalnih banaka.

- Sukobi pokazuju kulturnu podelu Albanije - navodi „Stratfor“. - Albansko društvo je najviše od svih evropskih zasnovano na klanovima, zbog čega je vladi veoma teško da kontroliše celu zemlju... Zbog društva zasnovanog na klanovima i rasprostranjenosti organizovanog kriminala vlast je uvek slaba i stoga nikad ne treba mnogo da zemlja upadne u haos.

Da bi se sadašnja kriza proširila na čitavu zemlju kao što je to bilo 1997. godine, potrebni su protesti ili na jugu, gde su uporišta socijalista, ili u severnim gradovima kao što su Skadar, Peškopeja i Kukeš, koji su Berišina uporišta, ocenjuje agencija.

Kada je 1997. godine propala piramidalna štednja u koju je bila uključeno skoro dve trećine građana, izbila je pobuna i nastala petomesečna anarhija koja je okončana intervencijom snaga UN predvođenih Italijanima, podseća se u analizi.

Agencija navodi da je piramidalna šema u stvari bila način dolaženja do kapitala za razne organizovane kriminalne grupe zasnovane na klanovima „koje u velikoj meri kontrolišu zemlju“.

„Stratfor“ ističe da u regionu još postoje nerešena pitanja vezana za albansku zajednicu u Makedoniji i za spor Kosova sa Beogradom zbog nezavisnosti.

- Beriša je lično profitirao od albansko-srpskog konflikta na Kosovu 1999. time što je uveličavao njegov značaj i skretao pažnju naroda od svoje neuspele ekonomske politike - navodi „Stratfor“ i dodaje da je to omogućilo Beriši i njegovoj stranci da se vrati na vlast 2005. godine, što je bio značajan poduhvat s obzirom na to da je njegova prethodna vlada odobrila propalu bankarsku piramidalnu šemu.

TENZIJE NE PADAJU

UPRKOS međunarodnim apelima da se smire strasti, u Albaniji su tenzije visoke, a vlast Saljija Beriše pojačala je retoriku protiv opozicije, koja je organizovala proteste u petak. Do nedeljeje uhapšeno 113 ljudi.

- Oni koji stoje iza puča i banditi dobiće zasluženu kaznu - poručio je Beriša, prenosi albanska agencija ATA. - Niko na celom svetu ne može da preotme demokratske institucije Albanije, zemlje-članice NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

murat crni

24.01.2011. 12:52

@Nikola - Nikola to je srbija probala i dobila svoje,a sta bi ti opet gledao to,nemoj to nije dobro za vas jer se secas da su penzioneri pjevali na mostovima po srbiji,

Svadza

24.01.2011. 02:45

Srbijo i Makedonijo doslo je vreme da se otreznite,bilo je 97 isto pobuna u albaniji pa je doslo rat u kosovo pa onda u makedoniji ali za razlika od tada sad Srbi i Makedonci nemaju tako dobre kontakte kao pre.Makedonija je priznala Kosovo(po diktat Americi i Evropi koji je imao za cilj da se oslabi tradicionalno prijateljstvo dve zemlje)A Srbi poceli da neveruju makedonci i smatrali predavnici i po internetu vredzaju makedonci.Sad albanci pripremaju se za finalni udar.Mi se svadzamo.Zalosno

bl

24.01.2011. 15:39

@Svadza - Ma da vi ste po diktatu prizanli Kosmet, sta je sad kad ste i vi dosli na red sad smo braca, eee pa nezavisni ste, i sami se brinite o sebi, a Srbi ce se baviti svojim poslovima. Braca, hahahaaha, nevjerovatno kolike ste prelivode.

Radovan

24.01.2011. 04:30

"Niko na celom svetu ne može da preotme demokratske institucije Albanije, zemlje-članice NATO."Kada ste VI clanovi vise mi podataka i ne treba da donesem licni stav

Time Traveler U.S.A

24.01.2011. 04:34

Sada Srbija treba da uleti u Albaniju i "Donese Mir"Kao Ameri u Iraku da pre toga izbombarduju"Vladine snage"da uzmu"NARODNU STRANU DAIH SRBI OSLOBODE!Ovo je sansa za Srbiju ali daje general Mladic biobi za 12 sati u Tirani.

dragi

24.01.2011. 06:06

Svet je stao na srpsku stranu. Izvestaj Dika Martija je pocetak kraj asiptarkog kosova a u isto vreme sinhornizovano se radi da se destabilizuje Aalbanija. Nije slucajno da se sve desava u isto vreme. To je plan mocnika koji je sada na srpskoj strani. Brav o za onoga ko radi za srpske interese.

murat crni

24.01.2011. 12:44

@dragi - Tacno TIME;;ali si zaboravio nesto da kazes!!!da narod doceka srbsku vojsku sa cvijecem u ruci i crvenim tepihom!!!!!! Ali ti ne zaboravi da pitas one srbske vojnike sto su pobegli od UCK,na KOSOVO kako su prosli!!!!poz

JOVANA

24.01.2011. 09:02

Ma trebalo ih je i pre pustiti da se sami izmedju sebe istrebe,ali mi nismo imali strpljenja.Ovo je tek pocetak muka Zapada jer nije hteo ili nije umeo da shvati sta smo im mi pokusali da objasnimo.Albanci su prost nepismen i u svakom pogledu neradan narod.Njihovo jedino pravo zanimanje je sverc narkotika i ljudi,to smo mi na ovim prostorima odavno spoznali ali ne i Zapad.Tek ce da im se desi Kosovo.Mozda onda shvate da je Kosovo Srbija a da je Albanija kloaka morala i ljudskosti.

ljubo drhtci

24.01.2011. 15:38

@JOVANA - slazem se potpuno sa tobom jovana nama je trebalo strplenja ali kad ga nemamo to smo i zasluzili,mi volimo da pricamo o drugima kako su losi a ne gledamo svoje probleme,i mi smo pravili demonstracije za rusenje vlade ne jedno na desetina demonstracije i eto nista nismo dobili sem motke u ledja,kosovo jeste srbija isto kolko je italija srpska pogledaj bre realnost.........

bl

24.01.2011. 16:09

Mozda je ovo uvod za sukob u Grckoj izmedju siptara i brace Grka. Albance treba izgleda svesti na pravu mjeru.

Vladimir

29.01.2011. 13:13

@bl - Moguce, grci su slabi sada, ali mislim da je makedonija u pitanju ovaj put.