Ruski snobovi osvojili Alpe

Branko VLAHOVIĆ

15. 01. 2011. u 20:54

Mondensko francusko zimovalište Kuršavel i ove godine udomilo parajlije sa prostora bivšeg SSSR

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

PARAJLIJE i snobovi iz bivših sovjetskih republika a sada samostalnih država i ove godine su prvu polovinu januara proveli u francuskom mondenskom zimovalištu Kuršavel u Alpima. Po uskim planinskim putevima žurili su u svojim skupim „bentlijima“ i sportskim „mercedesima“, punili papreno skupe restorane i kafiće. Ruski je i ove godine u Kuršavelu bio glavni jezik.

Ovo francusko mondensko zimovalište je mesto takmičenja novokomponovanih ruskih parajlija i njihove razmažene dece. Boravak u Kuršavelu je samo jedan od simbola tog novog staleža, a prestižni status neki su učvrstili kupovinom vila u francuskim Alpima.

TROŠE BEZ STILA I OVOGODIŠNJI „sajam snobova“ u Kuršavelu nije mogao da prođe bez Petra Listermana, moskovskog Jevrejina, koji ima agenciju koja posreduje između bogatih muškaraca, sa jedne, i lepih devojaka, sa druge strane. On je jedan od retkih koji se žalio na ovogodišnja događanja jer je izjavio da je „nivo u Kuršavelu snižen pošto je previše onih koji su lako pokrali novac, ali nemaju stila i ne znaju kako da ga troše“.

Hit proteklih godina je bila priča o ruskom bogatašu, i uz to neženji, Mihailu Prohorovu, koga je francuska policija i privodila pod sumnjom da se bavi podvođenjem prostitutki kada je primetila da za njim ide čopor mladih i lepih „dama za pratnju“. Prohorov je kasnije pušten, ali je intrigantna priča ostala.

Ove godine „glavna zvezda“ je Ukrajinac Viktor Pinčuk, inače zet bivšeg predsednika Leonida Kučme. On je u Kuršavelu slavio rođendan, za njegovih trista gostiju postavljen je ogroman šator u centru mesta, kao nesvakidašnja atrakcija angažovani su članovi poznatog cirkusa „Solej“ i Kristina Agilera.

Pinčuk je za ovo slavlje potrošio između dva i pet miliona evra, kako tvrde novinari u tekstovima objavljenim u lokalnoj žutoj štampi. Ono što nije nagađanje i trač je Pinčukovo mesto (200) na listi najbogatijih u svetu, prema procenama časopisa „Forbs“.

Pinčuk nije usamljen u organizovanju ovakvih zabava u kojima kao gosti nastupaju poznata imena. Oligarsi rado dovode u Kuršavel velike ruske zvezde koje pevaju za veliki novac na njihovim privatnim žurkama.

Domaćini se trude da udovolje bogatim gostima. U radnjama se nude bunde od 90.000 evra, čizme za 3.000 evra, torbe za 2.500 evra... Tu su i skije ukrašene brilijantima za 85.000 evra.

Deca parajlija koja se nisu umorila od pića i noćnog života organizovala su takmičenje u skijanju pod nazivom „Kup milionera“.Skijanje je „obično“ ali se skijaši od ostalih razlikuju što preko skijaških kostima imaju majice sa natpisom - „Milioner“.

Interesantno je da među gostima iz Rusije ove godine nije bilo političara i njihovih porodica. Očito je da je ministrima jasno da Putin ne voli ovakvo ponašanje i da bi pojavljivanje u Kuršavelu za mnoge bilo opasno, bar što se tiče političke karijere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

sečanjac

16.01.2011. 19:48

Mislita ,da kod nas nema istih.U odnosu na veličinu države Rusije i Srbije, i razliku u broju stanovnika, mislim da su naši SNOBOVI u prednosti. Nisu to ni zaradili ni jedni ni drugi. Sve je to pokraden i od naroda OTET i OPLJAČKAN novac.Dodao bih još "nešto", ne smem.(Ne kuni, sine, reče mi majka, sve će to đavo odneti. Oteto je i prokleto).