Slovenci sanjali bolju deželu

S. V. MEKINA

28. 12. 2010. u 20:50

Словенци сањали бољу дежелу
Dve decenije od proglašenja nezavisnosti, građani Slovenije nezadovoljni

LJUBLJANA
SPECIJALNO ZA “NOVOSTI”

POVODOM državnog praznika koji se obeležava 26. decembra kada su pre 20 godina objavljeni rezultati referenduma o otcepljenju Slovenije od SFRJ, mediji su objavili rezultate anketa koji, listom, pokazuju porast razočaranja građana nad dometima nove države. Tako, većina anketiranih danas na pitanje - “da li su sa osamostaljenjem ispunjena vaša očekivanja?” odgovara negativno.

Gotovo 60 odsto starijih od 40 godina priznaje da njihova očekivanja posle osamostaljenja nisu ispunjena, dok polovina starijih od 30 godina tvrdi da je život u Sloveniji lošiji nego nekada u Jugoslaviji.

TOLAR NA DAR ŽAL građana za proteklim vremenima, zabeležio je i ljubljanski “Dnevnik”, koji je povodom Božića objavio fotomontažu Božić Bate koji na dar donosi tolare, slovenačku valutu koja je ukinuta januara 2007. godine kada je Slovenija prešla na novu monetu evro.

Nešto više od trećine, 35,5 odsto anketiranih, odgovara da su se njihova očekivanja ispunila, a najviši postotak “zadovoljnih” je među zaposlenima. Očekivano, najmanje ih je među onima koji su u poslednje dve godine izgubili posao. Izuzetno je visok postotak nezadovoljnih među simpatizerima stranke na vlasti (socijaldemokrati premijera Boruta Pahora), čak 74 odsto.

Ispostavilo se da su ljudi u dobi od 30 do 49 godina zadovoljniji životom u samostalnoj državi nego starije generacije, koje bolje pamte kako se živelo u SFRJ. Na pitanje na kojim područjima je Slovenija nazadovala a na kojim napredovala, 55 odsto upitanih smatra da su prilike bolje što se tiče ličnih sloboda a da se najviše nazadovalo u pogledu prava radnika (80 odsto anketiranih), kao i na područjima zdravstva, privrede, društvenih vrednosti i politike. Među uverenima u napredak Slovenije, najviše je visokoobrazovanih, zaposlenih, starosti od 40 do 49 godina.

Poređenje standarda 1990. godine i danas otkrilo je da se i onda i sada za istu svotu zarađenog novca mogla kupiti ista količina crnog hleba, ali danas gotovo duplu količinu mleka, kao i da se početkom devedesetih u Sloveniji jelo mnogo više govedine, a danas prvo mesto na jelovniku dele piletina i riba, što, po njima, dokazuje svest o zdravijem načinu života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Бранко

02.01.2011. 16:39

Ako slovenci, koji su najvredniji i najposteniji kod nas u proseku tvrde da se je u onoj Jugoslaviji bolje zivelo, sta da kazemo mi koji zivimo mnogo gore od njih. U odnosu na ove nase politicare Tito je bio genijalac.

tatamata

14.01.2011. 16:39

@Бранко - suština je u tome,da su slovenci u SFRJ imali veći standard(uopšte)nego što ga imaju danas u EU.danas,naime,niko više nema onu "socijalnu kartu" koju je tada imao.nije sve u prosečnoj plati-