Slovenija: Dve decenija od „loma“ Jugoslavije

Svetlana Vasović - MEKINA

25. 12. 2010. u 20:50

Словенија: Две деценија од „лома“ Југославије
Pre dvadeset godina Slovenci se izjasnili za samostalnost. Ni okrugla godišnjica “osamostaljenja” nije prekinula tradiciju unutrašnjih podela
LJUBLJANA

OD STALNOG DOPISNIKA

SLOVENIJA je 23. decembra proslavila 20. godišnjicu “plebiscita”, kako je naknadno kršten referendum kojim se na isti dan 1990. godine 88,5 odsto glasača odlučilo za “samostalnu državu Sloveniju”. Na osnovu te odluke je 25. juna 1991. godine slovenačka skupština jednostrano proglasila nezavisnost, što je bio uvod u sukob slovenačkih trupa (teritorijalaca i policije) sa snagama JNA i potonji raspad SFRJ.

Slovenija je u protekle dve decenije prva od svih država nastalih na tlu nekadašnje Jugoslavije postala članica EU i NATO, standard građana je rastao, sve do početka ekonomske krize, pre dve godine. Prema podacima Statističkog zavoda Slovenije prosečna plata danas iznosi 964,48 evra neto, dok je bruto društveni porizvod (BDP) težak 17.331 evro, što je skoro duplo više od inače visokog standarda u “konkurentskoj” Češkoj.

BOJ ZA ZASLUGE SUKOBI unutar zavađenih tabora i proteklih godina bili su začinjeni javnim svađama na temu ko je najzaslužniji za slovenačko osamostaljenje, ali prozivke ko sme, a ko ne da učestvuje u ceremoniji obeležavanja najvažnijeg državnog datuma nikada nisu bile tako žučne. Desnica vazda proziva levicu da je 1991. bila defetistička, projugoslovenska, čak izdajnička, a pošto su ove godine “levosredinske” partije na vlasti, jed desničara je na Dan samostalnosti bio utoliko veći.

 

Uprkos napretku, Slovenija ni prilikom okrugle godišnjice “osamostaljenja” nije uspela da iskorači iz tradicije svađa i unutrašnjih podela. Ovoga puta su čak tri nekadašnja slovenačka premijera (Alojz Peterle, Andrej Bajuk i Janez Janša), nezadovoljni programom ovogodišnje službene proslave, istu bojkotovali. Trojki ekspremijera iz redova desnice smetalo je povezivanje jubilarne godišnjice samostalnosti sa antifašističkim Oslobodilačkim frontom, pa je već iz odbora za pripremu proslave protestno izašao Peterle, poznat kao “ratni premijer u vreme desetodnevnog rata za osamostaljenje Slovenije juna 1991”, danas poslanik u Evropskom parlamentu.

Na dan slavlja usledio je novi skandal: javni protest zbog izbacivanja svojih i pesama Vena Taufera iz programa proslave uputio je predsedniku države Danilu Tirku književnik mlađe generacije Boris A. Novak, jedan od retkih intelektualaca koji je pružio podršku stanovnicima Slovenije poreklom iz nekadašnjih republika SFRJ, koje je osvetoljubiva Peterleova vlada tajnim aktom februara 1992. izbrisala iz registra stalnog boravka oduzevši im, u isti mah, sva socijalna, politička, rečju građanska prava. Novak, rođen u Beogradu, u izbacivanju svojih i Tauferovih rima iz “slavljeničkog menija” vidi dokaz “poraznog stanja kulturne politike i političke kulture u Sloveniji, namernog brisanja sećanja, falsifikovanja literarne i društvene istorije, politikantske manipulacije umetnošću, svojatanja i privatizacije zasluga”.

Na svečanosti povodom 20. godišnjice plebiscita, predsednik države Tirk pozvao je građane da ostanu “samopouzdani i solidarni”, a premijer Pahor se posredno obratio i narodima od kojih se Slovenija “razdružila”, odnosno otcepila: “Mi Slovenci se nismo osamostalili zato jer smo želeli da povredimo druge narode. To smo učinili zbog prava da ostanemo slobodan narod koji jednaku slobodu i uspeh dopušta i drugima. Zato je Slovenija rođena pod sretnom zvezdom. Dođu vremena kad je prekriju olujni oblaci. Sada je takvo vreme. Ali zajedno ćemo ih oterati i ponovo ugledati tu sretnu zvezdu.”

Olujni oblaci su se, međutim, u poslednje vreme natuštili nad Pahorovom Slovenijom. Samo u poslednjoj godini srozala se na svim značajnim rang-listama, počev od onih koje mere stepen konkurentnosti, preko rejtinga razvoja i slobode štampe, do (ne)uspeha borbe protiv korupcije i opadanja demokratije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Posavje

26.12.2010. 15:54

Znate ove ankete su sve relativne. Ako vratite vreme nazad i kažete ljudima, da nije bilo osnovnih namirnica, velika inflacija trenja izmedju naroda itd. dobit čete jedno sliku, ali ako kažete bilo je veča socialna varnost, manje kriminala itd. dobijete drugo. Stvarna istina je na sredini. Zato možemo da upotrebimo makro ekonomske kazalce tri puta veči BDP imamo sada nego smo imali u YU itd. a na mikro ako pitate onoga ko je izgubio posao dobit čete sigurno loš odgovor. Lp iz SLO

leka r srpska

28.12.2010. 14:28

kao srbin sam danas toliko iznenadjen jer imam kontakte sa nekim slovencima koji i te kako prate situaciju u srbiji i hrvatskoj ,nemogu se oteti da slovenci prate politicka desavanja u srbiji mnogo pomnije i otvorenih ociju nego javnost srbije ,iako je slo u nato ona kupuje rusku topovnjacu od 50 mil dolara jer je za te pare kupila mnogoi jace i vise nego od nato standarda ,slovenci se ne daju malteretirati od jakih i sami odlucuju o sebi ,hvala