Vikiliks: Američki igrači u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 12. 2010. u 20:47

Викиликс: Амерички играчи у БиХ
”Vikiliks”: Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić u dosluhu sa Amerikom. Galijašević: Štite ih kao bele medvede. Majkić: Varaju se da će im stranci pomoći

BANJALUKA - Analiza “Vikiliksovih” dokumenata iz BiH pokazala je jasno ko su među domaćim političarima američki igrači i ko to slepo gura politiku SAD u BiH. To su Zlatko Lagumdžija, lider SDP, i Sulejman Tihić, prvi čovek SDA - kaže, za “Novosti”, Dževad Galijašević, obaveštajno-bezbednosni analitičar, koji je analizirao sadržaj dokumenata do kojih je “Vikiliks” došao u američkoj ambasadi u BiH.

- Iz prepiski na relaciji američka ambasada BiH - Stejt department u Vašingtonu, jasno se vidi da je glavni čovek za američku politiku u Bosni i Hercegovini Zlatko Lagumdžija, a njegova desna ruka u tom poslu je Sulejman Tihić. Oni su zaštićeni kao beli medvedi i protiv njih nema nijedne ružne reči. Tolerišu se svi njihovi napadi na RS i rušenje Dejtonskog sporazuma, koji je napravljen u američkoj kuhinji, što je takođe jasan dokaz, kao i pokušaji stvaranja unitarne BiH. S druge strane, trećerazredne američke diplomate u BiH na sva zvona blate rad Milorada Dodika, jer ne popušta američkim interesima u BiH - tvrdi Galijašević.

On dalje navodi da američka diplomatija ne želi da odustane od pozicije apsolutnog lidera u BiH, i zato su im potrebni poltroni među domaćim političarima, poput Lagumdžije i Tihića.

SILAJDžIĆ PREMA rečima Galijaševića, iz “Vikiliksovih” dokumenata uočava se da američka diplomatija u Harisu Silajdžiću vidi političara koji vodi glavnu reč u priznavanju Kosova, kao nezavisne države u regionu.

- S druge strane, zamera mu se saradnja sa vladama u Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu, jer se iz ovih zemalja finansira Al Kaida - navodi Galijašević.

- SAD će preko svojih ljudi u BiH zaštititi na sve načine Lagumdžiju i Tihića od spominjanja njihovih imena u obaveštajnim krugovima i prepiskama, kako ne bi bili izloženi pritisku javnosti. Oni očito dobro odrađuju obaveštajni rad za američku diplomatiju i deluju usaglašeno sa američkim interesima u BiH - ističe Galijašević.

Prema rečima Galijaševića, Sulejman Tihić želi preko saradnje sa Lagumdžijom i dodvoravanjem Amerikancima, ponajpre da zaštiti svoju poziciju na političkom nebu i održi se na čelu stranke SDA.

- Tihić je svestan da mu se klima stolica u SDA i da je već jednom nogom na izlaznim vratima stranke. Ulazeći u koaliciju i saradnju sa Lagumdžijom, i preko američke podrške, on šalje jasan signal da će uraditi sve kako bi ostao politički aktivan. Čak u čitavoj situaciji oko saradnje sa SAD, Lagumdžija i Tihić su spremni za podršku da destabilizuju čitavu BiH, samo da dođu do pozicije u vlasti, a toga posebno treba da se čuva Srpska - poručio je Galijašević.

Dušanka Majkić, član Glavnog odbora SNSD, kaže za “Novosti” da je očigledno da borba SNSD da se održi Dejtonski sporazum ne odgovara američkoj i mnogim drugim diplomatijama, i s te strane, uz pomoć pojedinih domaćih političara poput Lagumdžije i Tihića, i dolaze nasrtaji na Milorada Dodika i SNSD.

- SDP i SDA žele na svaki način da naprave unitarnu BiH uz pomoć američke diplomatije. Oni ne biraju sredstva i sve će učiniti kako bi RS nestala. Sada se vidi, posle otkrića “Vikiliksovih” dokumenata, da su Lagumdžija i Tihić glavni igrači stranaca u BiH. SNSD će i dalje nastaviti da radi na poštovanju Dejtonskog sporazuma. Svi koji misle da će to promeniti uz pomoć stranaca, varaju se. Tihić i Lagumdžija moraju da znaju da vlast na državnom nivou neće moći da se formira bez SNSD i uzalud im je što iza sebe imaju pomoć Amerike i drugih međunarodnih faktora - poručila je Majkićeva.

NAJVIŠE “TAJNI” U BiH

SAJT “Vikiliks”, koji je šokirao svet objavom raznih poverljivih dokumenata koji se odnose na politiku Sjedinjenih Američkih Država, nije zaobišao ni BiH. Tako je iz Sarajeva u odnosu na sve ostale gradove u regionu procurilo najviše tajnih dokumenata. “Vikiliks” će u narednom periodu objaviti 54 dokumenta koji nose oznaku “tajno”, a preuzeti su iz američke ambasade u BiH, 566 je “poverljivih” dokumenta, a 249 onih sa oznakom - “nisu poverljivi”. Radi poređenja, iz Beograda su “uzeli” 25 informacija sa oznakom “tajno”, 838 nosi oznaku “nije poverljivo”, a 131 dokument je “poverljiv”. Što se tiče Zagreba, uzete su 24 tajne informacije, 1.049 onih koje nisu poverljive i 613 poverljivih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Zoran

19.12.2010. 23:54

Ovaj tekst nema smisla.Kakve veze ima šta se dogodilo ili događa u državi tuđoj.Ko su američki igrači kod nas u Srbiji? To napišite.

Бранко

20.12.2010. 07:56

Kada ce da se obelodani ko u Srbiji i CG radi za amerikance?Sigurasn sam da je tu Davinic, ali i visi od njega, ti koji ga nisu uhapsili cak ni kada je obelodanjeno da ce Srbija da plati izraelu 40 miliona eura za satelite, koji nam nisu ni trebali, a kupljeni su zato da bi Davinic dobio procenat od jevreja. Cak ugovor nisu mogli da pronadju, i nista seta se na slobodi, tuzilastvo sa velikom mukom gura da uopste bude osudjen, a na slobodi je da moze da pobegne ako oseti da ce bitit osudjen.

Josipovic

20.12.2010. 12:42

Izgleda da je za Srbiju ,najbitnije mesti smece ispred tudjih vrata.Simptomaticno je, da jos nisam procitao ni jedan kriticki clanak o Dodigu i SNSD-u ili o RS, kao da su oni bezgresni.Drvljem i kamenjem se ide na Federaciju,kao tamo nista ne stima, a u RS-u i Srbiji cvijetaju ruze.Ako je to istina,onda moje postovanje i isprika.ali smatram da su svi u istim GO*N*MA,i svako bi se trebao brinuti o sebi i mesti ispred svojih vrata.

baunti

21.12.2010. 22:15

@Josipovic - Ovo je rubrika "region", pa sta ocekijes da u njoj pise? Nesto iz centra Srbije? Svaka novinska agencija na svijetu izvjestava i o svijetu, i sve informacije se filtriraju u svjetlu politike same zemlje koja iz posmatra... pa sto ne i kod nas, ili treba da ne znamo nista o svijetu kao glupi ameri?Uostalom, pogledaj izvjestaje iz Hrvatske ili BiH i vidjeces da u srpski mnogo objektivniji i nepristrasniji!

baunti

21.12.2010. 22:16

@Josipovic - Uostalom, kakve to veze ima? BiH je i onako dosta do isteka roka trajanja...

Mladen Radovanovic

31.12.2010. 18:24

@Josipovic - Pa dobro Josipocicu, kada cete da pometete Jasenovac ispred svojih vrata? Nisam mislio da ga sakrijete ili napravite neki zabavni Diznilend od njega. Pa onda druge teme kao nasilno pokrstavanje pravoslavaca u Katolicanstvo, pa etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske od 1800 do danasnjih dana. Jel ti dosta zasada ili hoces jos? A ti sa svoje strane mozes javno i bez stida da ukazes meni kao i Srpskom narodu u globalu na temu istog reda velicine na koju bismo se usredsredili, zanemari tricarije...

Coni

25.12.2010. 22:28

Dok postoje tajne za jedan narod nema napretka.Na sve sastanke trebaju biti prisutni sva tri predstavnika naroda.Tek tada nece biti tajnih sporazuma da bih se moglo raditi ,odlucivati u jednakim razmjerima.Vas Coni.