Japanski vrt na Ljuboviću

J. BEATOVIĆ

19. 11. 2010. u 20:58

Crna Gora: Poznato šetalište i simbol stare Podgorice se modernizuje, najavio direktor Zelenila

BRDO Ljubović, simbol stare Podgorice, koje je mnogo puta opevano u pesmama, oduvek je privlačilo pažnju kako Podgoričana tako i turista. Poznato šetalište u narednom periodu trebalo bi da dobije veliki broj novih sadržaja, a najzanimljiviji od svih je izgradnja japanskog vrta.

- Japanski vrt će biti izgrađen na površini od oko dve hiljade kvadratnih metara, a vrednost radova procenjena je na oko 140.000 evra - kaže Srđan Mugoša, direktor javnog preduzeća “Zelenilo”. - Treba podsetiti da su ovi vrtovi objekti pejzažne arhitekture i zastupljeni su u svim većim gradovima i nezaobilazna su ponuda evropskih centara. Uskoro će i Podgorica moći da se pohvali jednim takvim mestom.

ŠETALIŠTE - RELI
SA Ljubovića se može posmatrati panorama grada i to je idealno mesto za odmor i rekreaciju, zbog čega je postojeće šetalište napravljeno. Oni kojima je namenjeno, odnosno rekreativci, sportisti, penzioneri i deca, nažalost, sve manje ga koriste, jer im je bezbednost ugrožena. Mnogi vozači šetalište koriste kao reli stazu, a trokut u podnožju brda, koji je služio kao zabrana za prolazak automobila je polomljen.

U “Zelenilu” kažu da su projektom uređenja ovog značajnog prostora, pored japanskog vrta, predviđeni mnogi drugi sadržaji, koji bi uvećali posećenost Ljubovića.

- Novi sadržaji će biti realizovani kroz radove na obogaćivanju biljnog fonda, izgradnji privlačnih centara -vidikovaca, dečjih igrališta, kafeterije, počivališta, sprava za rekreaciju i mnogih drugih. Ukupna vrednost uređenja brda Ljubović projektovana je na oko 1,1 milion evra - kaže Mugoša.

Mugoša kaže da će Podgoričani u budućem japanskom vrtu naći nezamenjivo mesto koje odiše vedrinom i mirom.

- Sugestivnost japanskog vrta izvodi se prirodnim elementima, neobrađenim kamenom, obiljem vode i raznolikošću rastinja. Važna osobina japanskog vrta je postojanost, koja se obezbeđuje dominantnim prisustvom zimzelenih vrsta. Mešavinom cveća, drveća i perena predstavlja integrisanu seriju prirodnih elemenata upotrebljenih sa određenom svrhom, odmereno, na maloj površini - objašnjava Mugoša.

Mugoša takođe dodaje da će naša replika japanskog vrta Podgoričanima približiti istočnjačku kulturu i poimanje života. Pored toga, značajno će se rekultivisati i aktuelizovati Ljubović.

Realizacija ovog projekta planirana je kroz model privatno-javnog partnerstva, a tokom sledeće godine biće raspisan javni konkurs sa propisanim uslovima za partnerstvo, kaže Mugoša.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije