Kraj makedonske ratne pečalbe

M. STANČIĆ

23. 08. 2010. u 20:47

Makedonija: Dekret avganistanskog predsednika Hamida Karzaija zabranjuje dalji rad privatnim bezbednosnim kompanijama

SKOPLJE

SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

DEKRET avganistanskog predsednika Hamida Karzaija kojim zabranjuje dalji rad privatnim bezbednosnim kompanijama pogodiće i veliki broj makedonskih porodica, čiji su članovi u pečalbi u ovoj ratom zahvaćenoj azijskoj zemlji.

Iako u Makedoniji nema preciznih i pouzdanih podataka koliko je građana ove zemlje angažovano u Avganistanu, zna se da je tamo, na rizičnim poslovima privatnog obezbeđenja, angažovano oko 300 bivših makedonskih vojnika, s iskustvom u misijama NATO u Iraku i Avganistanu. Oni rade i na visokorizičnim zadacima obezbeđenja konvoja u Avganistanu. Njihova mesečna zarada se kreće u rasponu od 2.700 do čak 8.000 evra mesečno.

Na osnovu nezvaničnih informacija iz agencija za posredovanje u Kumanovu, odakle je i najviše civilnih pečalbara u Avganistanu, u Kabulu i okolini ima više od 3.000 ljudi iz Makedonije koji rade kao kuvari, vozači, higijeničari, kelneri...

Prve plaćenike iz Makedonije, najpre u Irak, a kasnije i u Avganistan, odveli su agenti američke kompanije “Braun i Rut”, vezane za logističke poslove Pentagona. Osim nekoliko kompanija iz Skoplja i Kumanova, na istim poslovima radi i firma “Ekolog” iz Tetova, koja mahom angažuje Albance.

Oko 50, mahom zapadnih kompanija, upošljava u Avganistanu više od 40.000 ljudi. Sada su mnogi pred otkazom. Prema odredbama iz Karzaijevog dekreta, rok za transformaciju privatnih kompanija koje angažuju plaćenike na poslovima obezbeđenja ističe za četiri meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije